aA
Bendrovės „Maxima“ vadovybė ne kartą visuomenę tikino, jog savo darbuotojais rūpinasi. Po neseniai išsakytų ciniškų buvusio „Maxima Latvija“ vadovo Gintaro Jasinsko pasisakymų į LTV redakciją kreipėsi ne vienas šio prekybos tinklo darbuotojas, išsakęs savo nuomonę apie darbo sąlygas „Maximoje“, skelbia DELFI.lv.
Darbuotojai atskleidė šokiruojančius faktus apie darbo sąlygas „Maximoje“
© AP/Scanpix

Štai vos keletas faktų apie įmonės vadovybės „rūpinimąsi“ savo darbuotojais: į tualetą galima eiti tik pagal sąrašą, tenka dirbti viršvalandžius, reikia išpirkti pasibaigusio galiojimo prekes.

Be to, „Maximos“ darbuotojų vaikams Kalėdoms buvo išdalintos dovanos, už kurias kitą mėnesį buvo išskaičiuota iš tėvų atlyginimų.

Viena kasininkė papasakojo, kad kelerius metus iš eilės yra priversta dirbti pagal labai įtemptą grafiką – jai tenka sėdėti kasoje po 11-12 valandų tris dienas iš eilės, tada turi išeiginę ir vėl grafikas kartojasi iš naujo.

Per darbo dieną pietums skiriama 15-20 minučių. Į tualetą galima eiti tik tuo atveju, jeigu duotas leidimas ir jeigu tuo metu toks leidimas nėra duotas kam nors kitam iš darbuotojų.

Vienas apsaugos darbuotojas papasakojo, kad ir po Rygos Zuolitūdės rajone įvykusios tragedijos nuskambėjus pavojaus signalui „Maximos“ darbuotojai negali palikti savo darbo vietos.

Vienintelė teigiama naujovė po tragiškų lapkričio 21 dienos įvykių – parduotuvėse atlaisvinti evakuacijos išėjimai, kurie anksčiau buvo užkrauti prekėmis.

Tragedija Rygoje
I. Staškevičius: atsiprašau"Maxima Group" valdybos narys Ignas Staškevičius antradienį viešai atsiprašė už tragediją Rygoje, kai sugriuvus "Maxima" parduotuvei, žuvo daugiau nei pusšimtis žmonių."Atsiprašau, kad bendrovė nepadarė visko, kas įmanoma siaubingai pastato griūčiai išvengti. Labai apgailestauju, kad "Maxima" komanda nesugebėjo išgelbėti mūsų darbuotojų ir pirkėjų. Apgailestauju, kad žuvo gelbėtojai", - žurnalistams kalbėjo I.Staškevičius.Daugiau – čia.
R. Homburgas: Rygoje sugriuvusios „Maximos“ stogas buvo patikrintas likus dviem dienoms iki tragedijosPrekybos centras „Maxima“ Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone, kuriam sugriuvus lapkričio 21 dieną žuvo 54 žmonės, buvo pastatytas pagal architektų planus ir brėžinius, o jo stogas buvo patikrintas likus dviem dienoms iki tragedijos, teigia vienas iš šio projekto vystytojų bendrovės vadovų.Bendrovės „Homburg International“ valdybos pirmininkas Richardas Homburgas, duodamas interviu, kurį paskelbė Kanados dienraštis „The Chronicle Herald“, taip pat nurodė, jog to pastato galutinis patikrinimas buvo atliktas keliomis savaitėmis anksčiau.„Jis buvo pastatytas tiksliai pagal architekto planus ir brėžinius, paskirstant svorį ant stogo“, – R.Homburgas sakė pirmadienį ryte, kalbėdamasis telefonu su „The Chronicle Herald“ iš savo biuro Šveicarijoje.Daugiau skaitykite čia.
Ekspertai: „Maxima“ griūtį galėję nulemti techniniai sprendimai naudojami daugelyje Baltijos šalių pastatųTechniniai sprendimai, kurie tikriausiai nulėmė praeitą savaitę Rygoje įvykusią prekybos centro "Maxima" stogo griūtį, yra naudojami daugelyje kitų viešųjų ir pramonės pastatų Baltijos šalyse ir Šiaurės Europoje, nurodė Suomijos statybos saugumo bendrovės „Rak Tek Solutions“ vadovas ir vyriausiasis inžinierius Toomas Kaljasas.Šeštadienį Rygoje komentuodamas lapkričio 21 dieną įvykusią tragediją, kai Rygos vakariniame Zuolitūdės rajone įvykusi griūtis prekybos centre nusinešė 54 žmonių gyvybes ir dar dešimtis sužeidė, T.Kaljasas sakė žurnalistams, kad pagrindinė jos priežastis buvo pastato konstrukcijos techniniai sprendimai, kuriuos ekspertas prilygino uždelsto veikimo bombai.Pasak T.Kaljaso, nelaimė įvyko ne dėl statybinių medžiagų kokybės, atkreipdamas dėmesį, kad tose konstrukcijose naudoti varžtai yra pakankamai patvarūs – jie nelūžo, tik jų veržlės buvo nutrauktos griūvant stogui.Eksperto nuomone, griūtis įvyko dėl netinkamų inžinerinių sprendimų ir blogai suprojektuotų jungčių sistemų.
Bendra ieškinių suma gali siekti 5 mlrd. litųBendra ieškinių suma "Maxima" griūties kaltininkams gali siekti 1 mlrd. latų (beveik 5 mlrd. litų), pranešė ieškovus atstovaujantys advokatai Aldis Gobzemas ir Aldis Allikas.A.Alliko žodžiais, pirmasis 100 mln. latų (beveik 500 mln. litų) pateiktas penkiems atsakovams - bendrovėms "Maxima Latvija", "Re&Re", "Tineo", "Homburg Zolitude" ir Rygos savivaldybei. Ieškinys ketvirtadienį pateiktas Rygos apygardos teismui.Advokatas ieškovų neįvardijo, pareikšdamas, jog jų - keli.
„Maxima“ Latvijoje apipilta dažaisViena prekybos tinklo „Maxima“ parduotubė Latvijoje apipilta raudonais dažais. Apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Latvijos gyventojai.https://twitter.com/teLaura_/status/404980039969931264
Zuolitūdės rajone atsiras "Maxima" tragedijos aukoms skirtas memorialinis parkasRygos dūma ir prekybos centro "Maxima" projektą kūrusi bendrovė "Homburg Zolitude" aptarė galimybę tragedijos vietoje įkurti memorialą griūties aukoms.Taip pat ketinama atlikti išsamią nepriklausomą Rygos Zuolitūdės rajone šalia prekybos centro stovinčio naujo gyvenamojo namo ekspertizę.Atlikus tyrimą buvusio prekybos centro liekanos bus išmontuotos, susitarus su pastato savininke bendrove "Tineo". Jeigu vis dėlto ekspertai nuspręs, kad gyvenamąjį namą reikia nugriauti iki prekybos centro išmontavimo, "Homburg Zolitude" nedelsiant imsis darbų.Dūmoje pasiūlyta sutvarkius tragedijos vietą čia įkurti parką, kuriame būtų pasodinti 54 medžiai, simbolizuojantys per prekybos centro griūtį žuvusius žmones.
Statybų valdyba – apie tai, kas kaltas dėl „Maximos“ griūtiesStogo griūtis Rygoje esančiame prekybos centre „Maxima“, nusinešusi 54 žmonių gyvybes, buvo nulemta visų to pastato statybų projekto dalyvių požiūrio į savo darbą, penktadienį pareiškė Latvijos sostinės statybos valdybos vadovas Ingus Vircavas.„Tai lėmė visų šalių, dalyvavusių statybose – pradedant vystytojais, statytojais, prižiūrėtojais – požiūris į darbą, – I.Vircavas sakė duodamas interviu Latvijos komercinei televizijai LNT, pridūręs, kad atsakingi asmenys bus išaiškinti per tos tragedijos tyrimą.Daugiau skaitykite čia.Scanpix nuotr.
Latvijoje iškelta bylaDėl prekybos centro "Maxima" griūties Latvijoje, Rygos Zuolitūdės rajone, pagal šalies Baudžiamojo kodekso 2 dalies 239 straipsnį (Statybą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimas) iškelta byla.Prekybos centro ir šalia esančio gyvenamojo namo projektą kūrė bendrovė "Homburg Zolitude", o statybos darbus vykdė įmonė "Re&Re". Projekte taip pat dalyvavo statybų priežiūros įmonė "CMConsulting", architektų biuras "Kubs" ir konstruktorių biuras "HND Grupa".Latvijos inžinierių statybininkų sąjunga nutraukė pastatus projektavusių inžinierių statybininkų Ivaro Sergeto ir Janio Malcano sertifikatų galiojimą.
Internautai ir šaiposi, ir piktinasiPortalas tvnet.lv publikuoja internautų iš Lietuvos ir Latvijos komentarus apie „Maxima Latvija“ vadovą:  „Važiavo Jasinskas gatve. Atsitrenkė į kitą automobilį. Padarė dar vieną avariją, po to numušė dar kitą mašiną. Jis išeina ir sako: aš nekaltas! Kalti tie, kurie gamino mano automobilį“.„Maxima! Nedarykite gėdos Lietuvai! Sukaupkite drąsos ir atsistatydinkite!“.„Latviai! Mes su jumis!!!“.„Kaip galite taip kalbėti, kai mūsų kaimynai Latvijoje gedi ir yra ištikti šoko?! Jūs nekalti? Jūs neturite sąžinės!“.„Daugiau neisime į jūsų „Maximą“. Mums nusispjaut ant jūsų kalėdinių dovanų ir jūsų nuolaidų!“.Daugelyje komentarų pastebima, kad visa „Maximos“ vadovybė yra labai išpuikusi ir pasipūtusi, nes šis tinklas seniai dirba Lietuvoje ir visose Baltijos valstybėse.Kaip rašo kai kurie komentatoriai, „tragedija jų nepakeitė. „Maximos“ puikybė pirmoje vietoje. Mes, girdi, svarbiausi“.Latvijoje plinta ir „Pistonų“ parodija, kurios pagrindinė mintis – „Aš esu „Maxima“, man viskas p**ui!“.
A. Berzinis: „Maximos“ situacija neprognozuojamaLatvijos prezidentas Andris Berzinis per Vilniuje vykusį neformalų pokalbį su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite užsiminė, kad po prekybos tinklo „Maxima Latvija“ vadovybės pasisakymų šios bendrovės situacija jo šalyje gali tapti neprognozuojama. Apie tai duodama interviu Latvijos radijui pranešė prezidento spaudos atstovė Liga Krapanė, skelbia DELFI.lv.Ji taip pat pridūrė nežinanti, ar A. Berzinis kalbėjo įtikinamai, tačiau netrukus po prezidentų pokalbio Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė informacija apie „Maxima Latvija“ vadovo Gintaro Jasinsko atleidimą.Daugiau skaitykite čia.
„Maxima Latvija“ vadovas: mane ne taip suprato„Maxima Latvija“ vadovas Gintaras Jasinskas praėjus valandai nuo skandalingo pareiškimo pradėjo tvirtinti, jog jo žodžiai tiesiog buvo neteisingai suprasti.Esą jis paprasčiausia laukia, kol bus baigtas tragedijos tyrimas. Be to, G. Jasinskas tvirtino besijaučiąs labai prislėgtas, skelbia tvnet.lv.G. Jasinskas tvirtino, jog jo žodžiai žiniasklaidos buvo neteisingai suprasti. Bent jau tokią informaciją Rusijos televizija TVNET gavo telefonu.„Kaip sako pats G. Jasinskas, žurnalistai jį ne taip suprato. Anot jo, jis puikiai supranta – įvyko skaudi nelaimė, tačiau „Maxima Latvija“ nemano, jog taip nutiko būtent dėl jos kaltės. Moraliniu požiūriu G. Jasinskas jaučiasi labai prislėgtas, tačiau tikrai nemano, jog pagrindiniai tragedijos kaltininkai – būtent „Maximos“ vadovybė“, - teigia žurnalistai.Daugiau skaitykite čia.
Rado šiurkščių klaidųRygos priemiestyje veikusio prekybos centro „Maxima“, kurio stogui įgriuvus praeitą savaitę žuvo 54 žmonės, pastato konstrukcijos buvo klaidų, kurios galėjo nulemti šią tragediją, rodo preliminarios statinio projektą išnagrinėjusių ekspertų išvados, kurias ketvirtadienį citavo Latvijos statybų bendrovė „RE&RE“.„RE&RE“, kuri pastatė tą prekybos centrą 2011 metų pabaigoje, tinklalapyje paskelbtame pranešime sakoma, kad šią ekspertizė atliko sertifikuoti statybų inžinieriai Aldis Grasmanis, Valerijus Vasiljevas ir Didzis Žyguras.Daugiau apie tai – čia.
Rygoje sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ vietoje bus įrengtas memorialasRygoje sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ vietoje neabejotinai atsiras memorialas, skirtas 54 tos tragedijos aukų atminimui, ketvirtadienį pareiškė Latvijos sostinės meras Nilas Ušakovas.„Atminimo vieta ten tikrai bus. Kokios formos – 54 medžių ar kokios nors kitokio – nuspręsime kartu su rygiečiais“, – meras sakė naujienų agentūros BNS verslo informacijos portalui „Baltic Business Service“.Jis pridūrė, kad susitiko su to pastato vystytojais – bendrove „Homburg“, kuri sutiko, kad ten būtų įrengtas memorialas.„Pirmiausiai būtina, kad policija baigtų savo veiksmus ir perduotų teritoriją savininkams. Vėliau ir jie, ir statybų valdyba atliks ekspertizes – ... savininkai (turi) pasikviesti užsienio ekspertus, o mes irgi nusamdysime užsienio ekspertus, kad būtų patikrinta 12 aukštų (gyvenamojo) namo (esančio šalia prekybos centro) būklė ir išsiaiškinta, ar jį reikia nugriauti. Kol nebus baigtos ekspertizės, negalime nieko daryti su „Maxima“. Jeigu yra problemų su antruoju namu, tuomet griaunant „Maxima“ gali sugriūti antrasis pastatas“, – sakė N.Ušakovas.Jis pridūrė, kad šalia apgriuvusio prekybos centro esančio 12 aukštų pastato likimas priklausys nuo ekspertizės išvadų.„Jeigu jis nepatikimas, tuomet – kaip sakė ir savininkai – jis bus nugriautas. Jeigu jis patikimas, tuomet jie patys aiškinsis, ką su juo daryti. Susitarėme atlikti ekspertizes kiek įmanoma greičiau“, – pažymėjo meras.N.Ušakovas nurodė, kad greta prekybos centro esančiame pastate įtaisyti specialūs matavimo prietaisai, fiksuojantys galimas deformacijas.„Tačiau šiuo metu ten viskas normalu – galiu tai patvirtinti“, – sakė jis.Pasak mero, Rygos dūmos atstovai su „Maxima“ atstovais dar nebuvo susitikę.Lapkričio 21 dieną prekybos centre, esančiame Rygos vakariniame gyvenamajame Zuolitūdės rajone, įgriuvus stogui žuvo 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai. Tyrėjai yra iškėlę tris šios nelaimės priežasčių versijas: kad buvo padaryta statinio projektavimo klaidų arba projektui nusižengta statant prekybos centrą. Taip pat tikėtina, kad pastato konstrukcijos buvo perkrautos, vykdant stogo apželdymo projektą.2011 metų pabaigoje statybų bendrovės „Re&Re“ baigto statyti prekybos centro projektą parengė bendrovė „Kubs“ pagal vystytojų „Homburg“ užsakymą.
https://twitter.com/edgarsrinkevics/status/406035542598770688
„Maxima Latvija“ vadovas Gintaras Jasinskas pareiškė: „Atsistatydina tie, kurie jaučia savo kaltę“. Tai jis pasakė komentuodamas galimą bendrovės vadovų pasekimą Latvijos ministro pirmininko Valdžio Dambrovskio, prisiėmusio politinę atsakomybę už tragediją Zuolitūdėje, pavyzdžiu ir pasitraukimą į postų, praneša DELFI.lv.G. Jasinskas jaučia savo atsakomybę, bet ne kaltę. Jis tikina, kad galės žiūrėti žmonėms į akis. Bendrovės „Maxima Latvija“ vadovas įsitikinęs, kad sugriuvusioje parduotuvėje darbuotojai elgėsi taip, kaip jiems derėjo elgtis panašioje situacijoje.Daugiau skaitykite čia.
„Vilniaus prekybos“ holdingo, kuriam be kitų bendrovių ir priklauso prekybos tinklas „Maxima“, valdybos pirmininkė Jolanta Bivainytė net neabejoja, jog „Maximos“ vadovybė ir darbuotojai „viską darė gerai“.Tačiau verslininkė baiminasi, jog dėl tragedijos Rygos Zuolitūtės rajone „Maxima“ gali visiems laikams prarasti iki tol turėtą gerą vardą, skelbia delfi.lv.„Mūsų bendrovės struktūra tokia, jog aš, būdama holdingo valdybos pirmininke, esu labai nutolusi nuo „Maxima Latvija“... Apie tokius dalykus, kaip saugos instrukcijos, aš nieko nežinau ir nieko negalėjau žinoti. Supraskite - tai tas pats, tarsi gatvėje klausinėtumėte atsitiktinių praeivių nuomonės. Mano situacija tokia pati. Svarbu tai, ką sako pati bendrovė, nes būtent jie ir turi visą reikiamą informaciją. Nejaugi jūs tikrai manote, jog man reikia skaityti visas instrukcijas?“ - per interviu naujienų agentūrai BNS paaiškino J. Bivainytė.Visą interviu skaitykite čia.
Pritarė sprendimui skirti 15 mln. latų tragedijos aukų kompensacijomsLatvijos Seimas ketvirtadienį pritarė sprendimui skirti 15 mln. latų (73,7 mln. litų) kompensacijoms, kurios bus mokamos nukentėjusiems per praeitą savaitę įvykusią prekybos centro „Maxima“ griūtį Rygos priemiestyje Zuolitūdėje ir aukų artimiesiems.Šios lėšos bus skirtos iš Aplinkos apsaugos ir regioninės plėtros ministerijos programos, susijusios su taršos leidimų aukcionais – jos bus nukreiptos į vyriausybės fondą nenumatytiems atvejams.Tie pinigai bus naudojami teikiant pagalbą nukentėjusiems nuo Zuolitūdės treagedijos, per kurią žuvo 54 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti, taip pat dalyvavusiems gelbėjimo operacijose ir kitiems nenumatytiems atvejams.Kiekvieno žuvusiojo artimiesiems bus išmokėta po 10 tūkst. latų (49 tūkst. litų), o nukentėjusiems – po 5 000 latų (24,6 tūkst. litų).Iš tų pačių lėšų bus mokamos premijos ugniagesiams gelbėtojams, medikams ir policininkams, dalyvavusiems nelaimės prekybos centre padarinių likvidavimo operacijose.Latvijos parlamentas savo plenarinę sesiją ketvirtadienį pradėjo tylos minute, Seimo pirmininkei Solitai Abuoltiniai paprašius pagerbti tos nelaimės aukas.
Rygos Zuolitūdės rajone esančio „Maximos“ prekybos centro tragedijos dieną pastate ne kartą suveikė priešgaisrinė signalizacija.Policijos pareigūnai žada aiškintis, kodėl. Priešgaisrinės saugos specialistas per interviu LTV7 pateikė savą įvykių versiją, skelbia lsm.lv.Didelio ploto patalpoje, kaip įprasta, specialistai įrengia sieninius spindulinius dūmų jutiklius. Kaip teigia nepriklausomų specialistų asociacijos valdybos pirmininkas Michailas Glazunovas, liūdnai pagarsėjusioje „Maximoje“ buvo įrengti būtent tokie dūmų jutikliai.Daugiau skaitykite čia.
Sustabdytas septynių inžinierių sertifikatų galiojimasLatvijos inžinierių statybininkų sąjungos (LISS) sertifikavimo komisija sustabdė septynių inžinierių, dalyvavusių lapkričio 21-ąją Zoulitūdėje sugriuvusio prekybos centro "Maxima” statyboje, sertifikatų galiojimą.Tai trečiadienį žurnalistams pranešė LISS komisijos tragedijos priežastims tirti pirmininkas Leonidas Jakobsonas.Jis patikslino, kad komisija nesvarstė nelaimės priežasčių, o apibrėžė šį objektą stačiusių sertifikuotų specialistų ratą. Išanalizavus tragedijos priežastis, kaltininkų setifikatai bus anuliuoti. "Tie specialistai, kurie nekalti, galės atkurti savo sertifikatus”, - pridūrė komisijos vadovas.
Atsistatydinimas neturės įtakos Rygos prekybos centro tragedijos aplinkybių tyrimuiLatvijos ministro pirmininko Valdžio Dombrovskio sprendimas atsistatydinti neturės įtakos prekybos centro tragedijos aplinkybių tyrimui, pareiškė vidaus reikalų ministro Rihardo Kozlovskio atstovė spaudai Daiga Holma.„Vidaus reikalų ministras savo ruožtu patvirtino, kad gerbia premjero sprendimą atsistatydinti ir patikino, kad šis negali sutrukdyti arba kaip nors kitaip neigiamai paveikti pradėtą Zuolitūdės tragedijos aplinkybių tyrimą“, – sakė D.Holma.
Dėl tragedijos „Maximoje“ žlugo Latvijos vyriausybėPo susitikimo su Latvijos prezidentu Andriu Bėrziniu šalies ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis pareiškė apie sprendimą atsistatydinti.Anot premjero, jis prisiima politinę atsakomybę už Zolitūdės rajone įvykusią tragediją.Daugiau skaitykite čia.
Tragedija Rygoje: kas gresia kaltininkams Policija intensyviai dirba tirdama „Maximos“ tragediją, tačiau baudžiamasis procesas pradėtas pagal straipsnį „pažeidimai statybų metu“. Kitaip tariant, gali būti, kad už 54 žuvusius ir kelias dešimtis sužeistų žmonių bus skirta vos ketveri metai kalėjimo.Komentatoriai internete pranašauja linčo teismus. Garsūs Latvijos advokatai Saulvedis Varpinis ir Egonas Rusanovas primena apie „statybų lobizmą“, skelbia kriminal.lv.Daugiau skaitykite čia.
Ekspertas pateikė išvadasNepriklausomomas suomių ekspertas Toomas Kaljas pateikė ataskaitą apie tragediją Rygoje, parengtą pagal techninius dokumentus, kuriuos pateikė plieninių santvarų gamintoja „Vikom“ Latvijoje.Išvados, kurias pristatė T. Kaljas:Saugus, leistinas prekybos centro apkrovų lygis buvo 54,3 kg/m2.Vadovaujantis europietiškomis normomis, dėl prasto jungčių funkcionavimo pastato konstrukcijos negalėjo būti laikomos saugiomis net esant normalioms sniego apkrovoms (100 kg/m2).  Remiantis skaičiavimais ir vizualine apžiūra, prieš griūtį papildoma apkrova, tekusi stogo plokštėms, svyravo nuo 400 iki 500 kg/m2.Varžtai funkcionavo kur kas geriau, negu buvo galima tikėtis iš grynų inžinerinių skaičiavimų. Varžtai veikiausiai buvo santykinai paslankūs.Tipiškos apkrovos, numatytos projekte, viršijo tikrąsias griuvimo apkrovas. Taigi tikėtina, kad konstrukcijos eksploatacinės savybės buvo nepakankamos.  Išmatavus griuvėsių svorį, būtų galima sužinoti tikslius vidutinius santvarų pajėgumus atlaikyti apkrovas.Bendros konstrukcijų eksploatacinės savybės buvo trapios ir prieš staigų griuvimą nepasiuntė jokio įspėjančio signalo.   Šios tragedijos buvo galima išvengti, pasirinkus saugų plieninių jungčių dizainą. Dėl silpnų jungčių neturėjo būti pasitelktas plieninių sekcijų pajėgumų rezervas. Inžinierių bendruomenė gali ir turi tobulinti dizaino eksploatacines savybes. Atsitiktinis „persistengimas“ projektuojant nebūtinai reiškia saugesnes konstrukcijas.  Inžinieriai gali naudoti daugybę plieno, nepagerindami tikrojo funkcionalumo. Tai pamoka, kurią turėtų išmokti Suomijos, Estijos, Latvijos ir kitų šalių inžinieriai. Neprotingi jėgos metodai neišsprendžia problemų.
Latvijos premjeras: "Maxima" privalo pateikti visą informacijąBendrovės "Maxima Latvija" vadovybė privalo pateikti visą su prekybos centro Rygoje griūtimi susijusią informaciją, pareiškė Latvijos vyriausybės vadovas Valdis Dombrovskis."Tai ne tas atvejis, kai galima bandyti kažką slėpti ar vengti pranešti. Raginu visus su šia tragedija susijusius asmenis pateikti absoliučiai visus duomenis", - interviu LNT televizijai trečiadienį sakė premjeras.Rygos vakariniame rajone esančio prekybos centro "Maxima" stogas įgriuvo lapkričio 21 dienos vakarą. Per tragišką incidentą žuvo iš viso 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.
Ekspertas: griūties priežastys jau aiškiosRygos tragedijos, kai sugriuvo prekybos centro „Maxima“ pastatas,  priežastis tiriančios ekspertų komisijos narys, Rygos technikos universitete dirbantis inžinerijos mokslų daktaras Aigaras Ūdris sako, jog svarbiausi atsakymai jau yra. Dabar pradedami atskirų statybinių medžiagų fizinių ir mechaninių savybių vertinimo darbai. Plačiau
Daugiabutis greta sugriuvusios "Maximos" gali būti nugriautasGreta sugriuvusio "Maxima" prekybos centro Rygoje statomas daugiabutis gali būti nugriautas, jei bus nustatyti jo konstrukcijos defektai, patikino šio nekilnojamojo turto savininkės "Homburg" atstovas Jos Fruytier."Mes tikimės, jog šis pastatas (daugiabutis - BNS) stabilus. Tačiau jei tai nėra taip, aišku, kad jį teks nugriauti. Bet mes manome, jog nelaimė "Maxima" prekybos centre negali būti siejama su gretimais statiniais", - sakė jis.J.Fruytier teigimu, dalis butų šiame nebaigtame daugiabutyje jau išpirkta. Jis negalėjo pasakyti, kokia tai dalis."Esu tikras, kad dėl šios tragedijos ir sklandančių gandų kol kas niekas šiame daugiabutyje nenorės įsikurti", - pridūrė jis.J.Fruytier negalėjo pasakyti, kiek į šį projektą jau yra įvestuota.Latvijos valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos viršininkas Oskaras Abuoltinis vyriausybės posėdyje antradienį paragino šį galutinai nepastatytą daugiabutį nugriauti, nes esą jis gali pats griūti."Mums per akis ir vienos tragedijos", - pareiškė O.Abuoltinis.
Latviai raginami nepirkti iš „Maximos“Latvijos interneto socialiniuose tinkluose platinami raginimai nieko nepirkti „Maxima Latvija“ parduotuvėse, kol nebus nubausti 54 gyvybių pareikalavusios tragedijos Rygoje kaltininkai.Socialiniame tinkle Draugiem.lv atsirado keli tokie raginimai. „Ne „Maximai“, kol nepasakysite atsakingų asmenų pavardžių“, - sakoma viename jų.Taip pat skelbiami plakatai su „Maxima“ logotipu ir raginimu nubausti prie lapkričio 21 dienos tragedijos prisidėjusius statybininkus.Kodėl dabar nesulaikius ... visų, prisidėjusių prie tragedijos (Rygos) Zuolitūdės (rajono prekybos centre) „Maxima“, ir nepradėjus tyrimo tik paskui? Juk visi vardai ir pavardės žinomi“, - rašoma kitame pareiškime.Raginimai boikotuoti „Maxima“ taip pat platinami „Facebook“ ir „Twitter“.
Daugiaaukštis namas, esantis praėjusią savaitę sugriuvusios Rygos „Maximos“ kaimynystėje, bet kurią akimirką gali griūti. Tai, duodamas interviu LTV, pareiškė architektas Einaras Vilnis, skelbia DELFI.lv.Architektas teigia, kad priekinė parduotuvės siena griuvo dėl to, kad šalia stovinčio namo priekinė siena išsilenkė į priekį, taip spausdama parduotuvės pastato plokštes.„Parduotuvės plokštėms numatyta vertikali apkrova, bet šiuo atveju gavosi, kad jos buvo spaudžiamos iš šono“, - sakė E. Vilnis.Daugiau skaitykite čia.
Latvijos URM koordinuos užsienio ekspertų įtraukimą į prekybos centro „Maxima“ griūties tyrimąLatvijos užsienio reikalų ministerija pareiškė esanti pasiruošusi koordinuoti užsienio ekspertų įtraukimą į tyrimą dėl praeitą savaitę įvykusio tragiško incidento Rygos priemiestyje Zuolitūdėje, kai įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo 54 žmonės, o dar dešimtys buvo sužeisti.Ministerija sakė BNS, kad daugelis šalių, tarp jų Belgija, Izraelis, Nyderlandai, Baltarusija, Švedija, Turkija ir Didžioji Britanija pasisiūlė suteikti įvairią pagalbą – tiek reaguojant į to incidento padarinius, tiek tolesniame ekspertų vertinime, nors Latvija tebevertina šios katastrofos mastą ir reikalingos pagalbos pobūdį. Padėti taip pat pasisiūlė Šiaurės Taryba.Latvijos URM suinteresuota kiek įmanoma greičiau įtraukti į tos nelaimės tyrimą reikalingus užsienio ekspertus ir perdavė tą informaciją premjerui Valdžiui Dombrovskiui, teisėsaugos institucijoms, taip pat Ekonomikos ir Vidaus reikalų ministerijos.Jeigu reikės, URM pasiruošusi koordinuoti tarptautinių ekspertų įtraukimą, kreipdamasi į užsienio šalių ambasadas ir tarptautines organizacijas.Užsienio reikalų ministro Edgaro Rinkevičiaus nuomone, sprendimą dėl užsienio ekspertų įtraukimo turėtų priimti prokuratūra, tačiau toks žingsnis padėtų padidinti visuomenės pasitikėjimą ir užtikrinti skaidrumą, aiškinantis tragedijos priežastis.Rygos vakariniame rajone esančio prekybos centro „Maxima“ stogas įgriuvo lapkričio 21 dienos vakarą. Per tą incidentą žuvo iš viso 54 žmonės, tarp jų trys gelbėtojai, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti.
Žmonės, kurie buvo laikomi dingusiais ir kurie, artimųjų bei teisėsaugos pareigūnų nuogąstavimu, galėjo būti po prekybos centro „Maxima“ griuvėsiais Rygos Zuolitūdės rajone, atsirado gyvi ir sveiki.Šį faktą portalui DELFI.lv patvirtino Latvijos policijos atstovė Sigita Pildava.Daugiau apie tai – čia.
„Maxima“ patvirtino, jog sugriuvusio pastato savininkas - N. NumavičiusNetikėtas posūkis Rygos tragedijoje, kuomet sugriuvus prekybos centrui žuvo 54 žmonės. Kaip skelbia Latvijos žiniasklaida, griuvęs pastatas per antrines įmones priklausė „Maxima” grupei.Kaip skelbia Tvnet.lv, nuo 2009 m. šis pastatas priklausė „Homburg Zolitude”, tačiau 2012 m. bendrovė du trečdalius pastato pardavė bendrovei „Tineo”. Sandorio suma – 3,1 mln. latų (daugiau nei 15 mln. Lt).Plačiau apie tai – čia.
Beveik keturias paras trukusi gelbėjimo operacija Rygoje baigtaLatvijoje gelbėtojai pirmadienį baigė darbus prekybos centre „Maxima“, kuris sugriuvo ketvirtadienį, nusinešdamas 54 žmonių gyvybes ir sužeisdamas dešimtis kitų, pranešė Latvijos valstybinė ugniagesių gelbėtojų tarnyba (VUGT).Pasak VUGT atstovės Viktorijos Šembelės, pirmadienio rytą dar buvo tikrinami du sugriuvusio pastato plotai; šie darbai buvo baigti dieną.Gelbėtojams išnaršius visas sugriuvusias struktūras, specialiai apmokyti šunys dar kartą patikrino griuvėsius.Ketvirtadienį prasidėję gelbėjimo darbai truko beveik keturias paras. Jos dalyvavo brigados ir iš kitų Latvijos rajonų. Iš viso gelbėjimo, techninės pagalbos ir koordinavimo darbus atliko 557 pareigūnai.Plačiau apie tai – čia.
Telegraf.lv pateikia advokato Aldžio Gobzemio nuomonę. Ekspertas įvardijo tragedijos Zuolitūdėje kaltininkus.Turint omenyje, kad buvau advokatas tragedijos Talsiuose byloje, kurioje nagrinėti klausimai juridiniu pobūdžiu palyginti panašūs į tragediją „Maximoje“ (išskyrus tai, kad Talsių tragedijoje dalies klausimų apskritai neapibrėžia nė viena teisės norma, nes tuo metu tokių apskritai nebuvo priimta), leisiu sau jus informuoti apie savo patirtį.Taip elgiuosi ne tam, kad viešai pateikčiau argumentus apie tai, jog kaltas stogas ar seisminiai drebėjimai, ar dar kokios kvailystės. Toks beprasmiškumas ir tuo pačiu tikėtina argumentacija faktiškai buvo panaudota ir ginant atsakovus Talsių tragedijoje.Juridiniu požiūriu reikia atkreipti dėmesį į šiuos faktus:Mano pozicija byloje dėl tragedijos Talsiuose buvo tokia, kad bendri juridiniai principai nereikalauja, jog visas, visiškai visas teises ir pareigas reikia vykdyti laisva valia (laisva valia – vienas iš generalinės klausulės jurisprudencijos pagrindų).Na o pagrindiniai juridiniai principai reikalauja, kad kiekvienas savo teises ir pareigas vykdytų su atsakingo šeimininko rūpestingumu.Todėl bet kokie pasiteisinimai dėl to, kad: 1) leidimas statyboms išduotas teisėtai, 2) vieša patalpų eksploatacija – normali praktika ir yra leistina, vykdant didelio masto statybas, 3) žmonių iš visuomeninių patalpų, kuriose gali kilti chaosas, nereikia evakuoti, kilus bent menkiausiems įtarimams dėl grėsmės jų saugumui, – prieštarauja sveikam protui, logikai, pastebėjimams gyvenime, taigi prieštarauja mano prieš tai pateiktiems pagrindiniams juridiniams principams.O tai reiškia, kad ir kaip tiksliai buvo paisoma atitinkamų šakų formuluočių, mano įvardinti juridiniai principai buvo pažeisti.Na o pažeidžiant pagrindinius juridinius principus, tai, kiek tiksliai išlaikomos atitinkamos atšakos formuluotės, neturi lemiamos reikšmės, nes pastarųjų pažeidimų išaiškėjimas reikalingas tik tam, kad įvertinti kaltę sunkinančias arba lengvinančias aplinkybes.Tačiau atsakomybės tai nekeičia, todėl minimalus atsakingų asmenų sąrašas būtų toks:1) Statybų valdyba – nes davė leidimą statyboms, o tai prieštaravo bet kokiems protingiems požymiams, leidžiant vykdyti statybų darbus ir tuo pačiu neuždraudžiant patalpų eksploatavimo.2) Prekybos tinklas „Maxima“ – nes prieštaraudamas bet kokiems atsakingo ir rūpestingo šeimininko požymiams naudojo patalpas, virš kurių vyko statybos.„Maxima“ atsakinga už tai, kad žmonių, prieštaraujant bet kokiems atsakingo ir rūpestingo šeimininko požymiams, pavojaus atveju neevakavo.3) Pastato savininkas – nes prieštaraujant bet kokiems atsakingo ir rūpestingo šeimininko požymiams, leido „Maximai“ naudoti patalpas, tebevykstant statyboms.Žinoma, čia nėra išsamaus asmenų rato, nes dalis atsakomybės tenka ir statybininkams, ir projekto vykdytojams, ir kitiems susijusiems su procesu, tačiau norėtųsi nurodyti atskaitos punktą, siekiant paneigti visas viešoje erdvėje skambančias kvailystes ir demagogiją apie tai, kad niekas nekaltas.Tuo, kas pasakyta, noriu suprantama kalba paaiškinti, kad atsakingų asmenų nereikia ieškoti metų metus užsitęsusiose ekspertizėse, jie akivaizdūs dabar. Tik reikia turėti drąsos garsiai tai pasakyti.
Ekspertizės bus kitas sugriuvusio Rygoje prekybos centro tyrimo etapasDėl praėjusią savaitę įvykusios tragedijos Rygos prekybos centre bus užsakytos ekspertizės, pirmadienį nurodė Latvijos policijos vadovas Intas Kuzis žurnalistams po susitikimo su pareigūnais, dalyvaujančiais tyrime, kuriam vadovauja Latvijos ministras pirmininkas.Jeigu Rygos technikos universiteto ekspertams reikės pagalbos, bus įtraukti ir specialistai iš užsienio, sakė I.Kuzis, pakartodamas, jog atsakyti turės visi, kurie dėl aplaidumo, neveiklumo arba dėl kitų priežasčių bus pripažinti kaltais dėl šio tragiško įvykio.Ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis žurnalistams pažadėjo, kad užtikrins būtiną finansavimą tragedijos aplinkybių tyrimui.Tuo tarpu generalinis prokuroras Erikas Kalnmejeris pareiškė, kad kol kas sulaikytųjų nėra, nes prieš pateikiant kaltinimus, reikia surinkti visus reikiamus įrodymus.Jis nurodė, kad nelaimė įvyko vos prieš keturias dienas ir daug kas priklausys nuo ekspertų atsakymų, nes nė vienas iš tyrėjų arba prokurorų neturi aukštojo inžinerinio išsilavinimo, todėl negali nustatyti kaltųjų vos pasižiūrėję į įvykio vietą.Parduotuvės „Maxima“ stogas Rygoje įgriuvo praėjusį ketvirtadienį. Iki šiol griuvėsiuose rasti 54 žuvusieji, tarp jų ir trys ugniagesiai gelbėtojai, kurie dirbo pastate prieš antrosios stogo dalies griūtį. Dar kelios dešimtys žmonių buvo sužeisti, 19 iš jų tebegydomi ligoninėje. Kelių nukentėjusiųjų būklė tebėra sunki.
Statybų inžinierių sąjunga: veikiausiai tragedija kilo dėl klaidos projekteTragedijos Zuolitūdėje priežastis veikiausiai yra klaidingi paskaičiavimai projekte. Taip portalui Nozare.lv pasakė Latvijos statybų inžinierių sąjungos vadovas Martinis Straume.Kaip informuoja DELFI.lv, M. Straume pabrėžė, kad stogas įgriuvo greičiausiai dėl klaidų stogo konstrukcijoje, kaip jau ne kartą buvo užsiminta.Šiandien organizacija suformavo specialią komisiją, kuri išanalizuos prekybos centro projektavimo dalyvių klaidas ir išnagrinės klausimą dėl sertifikatų sustabdymo.
Netikėtas posūkis Rygos tragedijoje, kuomet sugriuvus prekybos centrui žuvo 54 žmonės. Kaip skelbia Latvijos žiniasklaida, griuvęs pastatas per antrines įmones priklausė „Maxima” grupei.
Latvijos ambasadoje Vilniuje bus galima pasirašyti užuojautų knygojePirmadienio popietę Latvijos ambasadoje Vilniuje bus galima pareikšti užuojautą dėl tragedijos Rygoje, kur sugriuvus prekybos centrui "Maxima" žuvo daugiau kaip 50 žmonių.Nelaimės aukas bus galima pagerbti pasirašant užuojautų knygoje. Ambasada BNS informavo, kad norintys tai padaryti turėtų atvykti į ambasadą M.K.Čiurlionio gatvėje 14-16 val.Parduotuvės "Maxima" stogas Rygoje įgriuvo praėjusį ketvirtadienį. Iki šiol griuvėsiuose rasti 54 žuvusieji, įskaitant tris ugniagesius gelbėtojus, kurie dirbo pastate prieš antrosios stogo dalies griūtį. Dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, o 19 iš jų tebegydomi ligoninėje. Kelių nukentėjusiųjų būklė tebėra sunki.
Nušalinti šeši Rygos statybų valdybos pareigūnai Rygos meras Nilas Ušakovas nušalino nuo pareigų šešis Latvijos sostinės statybos valdybos pareigūnus, kol bus atliekamas tyrimas dėl praeitą savaitę įvykusios stogo griūties prekybos centre „Maxima“, miesto vadovas paskelbė pirmadienį.„Nurodžiau nušalinti nuo pareigų šešis statybos valdybos pareigūnus, kurie pasirašė parduotuvės „Maxima“ Zuolitūdės (priemiestyje) dokumentus, kol bus atliekamas tyrimas“, – sakoma mero pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.N.Ušakovo biuro vadovė Iveta Strautinia sakė naujienų agentūrai BNS, kad Rygos statybų valdybos pareigūnai buvo nušalinti ne dėl to, kad jie gali pakeisti informaciją, susijusią su statybos projektais, o dėl to, kad jie patvirtino minėto prekybos centro statybos planus.„Speciali darbo grupė, įkurta statybos valdybos, tirs, ar tie pareigūnai įvykdė kokių nors pažeidimų“, – nurodė ji.Rygos statybos valdybos atstovė Ieva Lustė negalėjo įvardyti pareigūnų, kurie buvo nušalinti, sakydama BNS, kad jos institucija dar neturi tokios informacijos.
Internete plinta užuojautos video Latvijos tragedijos aukoms:http://www.youtube.com/watch?v=h9frAobiOSo
Tragedijos Rygos prekybos centre pasekmės galėjo būti ne tokios skaudžios, jeigu statybų projektas nebūtų vykęs dviem etapais. Sertifikuotas statybų inžinierius Nikolajus Zaičenko mano, kad klaida buvo iš pradžių statyti prekybos centrą, o vėliau - daugiaaukštį namą bei žaliąją zoną ant stogo. Plačiau
Per plauką nuo mirties: žmonės, išvengę tragedijos „Maximoje“Dienomis, kai visą Latviją sukaustęs skausmas ir siaubas, istorijos žmonių, per plauką išvengusių tragedijos Latvijos „Maximoje“, skamba tarsi stebuklas. Yra tokių, kuriems lapkričio 21-osios vakaras visam gyvenimui išliks atmintyje kaip antroji gimimo diena, rašo rus.tvnet.lv.Tai buvo Įprastas ketvirtadienis, neturėjęs būti kuom nors ypatingas. Tačiau latviams, kurie tą nelemtąjį lapkričio 21-osios vakarą ketino apsilankyti minėtame prekybos centre, tačiau paskutinę minutę to nepadarė, ši diena tapo daugiau nei ypatinga.Plačiau skaitykite čia.
Latvijoje trimis tylos minutėmis pagerbos aukosLatvijoje pirmadienio rytą trimis tylos minutėmis buvo pagerbti žmonės, žuvę sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“.Pirmadienį 10 val. žmonės Latvijoje trims minutėms nutraukė darbą, kad pademonstruotų pagarbą tragedijos sostinės Zuolitūdės rajone aukoms.Gelbėtojai tame prekybos centre, kur ketvirtadienį vakare įgriuvo stogas, jau rado 54 žuvusius žmones.Prie sugriuvusio prekybos centro žmonės uždegė tūkstančius žvakučių, padėjo gėlių. Į tragedijos vietą tylos minutėms atvyko šalies prezidentas Andris Bėrzinis.Trys tylos minutės buvo surengtos ir pirmadienį pradedant vyriausybės komiteto posėdį.
Rygos meras pažadėjo paskelbti visus dokumentusRygos meras Nilas Ušakovas pažadėjo paskelbti visus dokumentus, susijusius su sugriuvusio prekybos centro „Maxima“ projektu.„Šiandien ir rytoj paskelbsime visus dokumentus. Tai 25 dokumentų, susijusių su šia byla, tomai, mes paskelbsime juos visus internete, kad kiekvienas galėtų matyti visus projektus, kiekvieną antspaudą ir parašą“, - pirmadienį sakė N.Ušakovas interviu Latvijos komercinei televizijai LNT.Jis atmetė gandus, kad po šios tragedijos, kuri pareikalavo 54 žmonių gyvybių, visus dokumentus jau pataisė statybų priežiūros institucija.„Šie dokumentai yra policijoje, nėra galimybės jų taisyti“, - sakė meras.Pirmadienį 10 val. visoje Latvijoje šios didžiausios šalyje nuo nepriklausomybės atkūrimo tragedijos aukos buvo pagerbtos tylos minute.Iki griuvėsių valymo darbų atnaujino sekmadienį vakare buvo rasti 54 žuvusieji (37 moterys ir 17 vyrų), įskaitant tris ugniagesius gelbėtojus, kurie dirbo pastate prieš antrosios stogo dalies griūtį.Gali būti, kad po likusiomis nuolaužomis dar yra ir kitų žuvusių žmonių, nes pranešama apie septynis dingusiuosius.Iš viso į ligonines pagalbos kreipėsi 39 nukentėjusieji, kurių 29 buvo atvežti greitosios pagalbos automobiliais. 19 iš jų tebegydomi ligoninėje. Kelių nukentėjusiųjų būklė tebėra sunki.Tarp sužeistųjų yra vienas vaikas, kuris dabar gydomas Vaikų ligoninėje.Per šią tragediją kurio nors iš tėvų neteko 16 vaikų, o trys vaikai liko visiški našlaičiai.Daug šių vaikų buvo išsiųsti pas giminaičius.Delfi.lv nuotr.
Gelbėtojai: betono konstrukcijos buvo įtartinai trapiosParduotuvės „Maxima“ betono konstrukcijos buvo netvirtos. Apie tai leidiniui „Latvijas Avize“ papasakojo Ugniagesių gelbėtojų ir civilinės saugos koledžo direktoriaus pavaduotojas Vilis Studentas, kuris pats dalyvavo gelbėjimo operacijoje Zuolitūdėje.„Nesu specialistas. Mane, kaip gelbėtoją, nustebino betono pertvarų netvirtumas. Jas buvo galima laužyti plokščiomis replėmis, plaktukais. Mokymuose su betono konstrukcijomis buvo kur kas sunkiau. Dažnai tekdavo prakaituoti su pneumatiniais grąžtais. „Maximos“ atveju šito neprireikė“, – pasakojo gelbėtojas, informuoja DELFI.lv.Daugiau skaitykite čia.
„Maximos“ darbuotojai atskleidė šokiruojančius faktus apie sugriuvusį pastatą. Plačiau
Kaltė dėl tragedija pasibaigusios prekybos centro Rygoje griūties iš dalies gula ir ant apsaugos darbuotojų veiksmų parduotuvėje „Maxima“. Taip mano savo išvadas pateikęs teisės daktaras, buvęs Latvijos detektyvų ir saugumo tarnybų federacijos vadovas, praktikuojantis advokatas Michailas Černousovas.
Stogo griūtis Rygoje esančiame prekybos centre „Maxima“ yra sunkus nusikaltimas, kuris privalo būti nedelsiant ištirtas, o kaltininkai turi būti išaiškinti, Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis pareiškė duodamas interviu pirmadienį.Plačiau
Du per per griūtį nukentėję žmonės tebėra labai sunkios būklės.
Latvijos Valstybinės ugniagesių ir gelbėtojų tarnybos spaudos centras pranešė, kad per naktį sugriūvusio prekybos centro pastate nebuvo rasta nei vieno kūno.
Rygos savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamentas pranešė, kad nelaimė Rygoje palietė šešias mokyklas ir vieną vaikų darželį. Mokyklos prarado ne tik darbuotojus, bet ir kai kurių švietimo įstaigų vaikai liko našlaičiais.
Vilčių rasti gyvų aukų vis mažiauSekmadienį iki 18 valandos vakaro gelbėtojai patikrino apie 98 procentus griuvėsių.Vis dar ieškoma aukų, kurie galėjo likti prispausti „Maximos“ stogo griūties.Remdamasis Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pulkininko Intaro Zitano interviu Nacionaliniam Latvijos radijui, DELFI.lv  informuoja, kad liko patikrinti apie 2 procentus ploto – jie - patys sudėtingiausi. Paiešką apsunkina ir oro sąlygos.
Vieno iš tėvų netekusių vaikų skaičius išsaugo dvigubai Visi vaikai, kurie per tragediją neteko tėvų ar jų tėvai buvo sužeisti, yra prižiūrimi, jiems teikiama ir socialinių tarnybų pagalba, praneša Rygos miesto tarybos atstovai.DELFI.lv duomenimis, socialiniai darbuotojai aplankė 32 nepilnamečius, jų artimiesiems padėjo sutvarkyti visus reikiamus dokumentus gauti išmokas ir įsitikino, kad visi vaikai yra saugūs, jais rūpinamasi. Vaikams teikiama ir psichologinė pagalba.Devynių aplankytų vaikų tėvai gyvi, tačiau tragiškos „Maximos“ griūties metu buvo sužaloti.Šeimos, kurios dar nesulaukė socialinių darbuotojų, bus lankomos ir pirmadienį. Su jomis socialiniai darbuotojai bendravo ir telefonu.Paskutiniai duomenys skiriasi nuo šeštadienio ryto – tuomet buvo pranešta, kad tėvų neteko 16 vaikų, trys jų likę visiškais našlaičiais.Sekmadienio vakarą socialiniai darbuotojai jau turėjo duomenų, kad per tragediją tik vienas vaikas neteko abejų tėvų, tačiau netekusiųjų vieno – padaugėjo dvigubai.Savaitgalį dirbo penkios socialinių darbuotojų komandos. Jie darbus planuoja pratęsti visą savaitę ir toliau lankyti tragedijos paliestas šeimas.
„Maxima Latvija“ reguliariai vykdo pastatų, kuriuose veikia šio prekybos tinklo parduotuvės, patikrinimus. Tai daroma laikantis visų Latvijos įstatymų ir teisės aktų. Šiomis dienomis „Maxima Latvija“ inicijavo papildomą pastatų, kuriuose veikia šio prekybos tinklo parduotuvės, patikrą, pranešė įmonės atstovai.„Priėmėme sprendimą sudaryti mūsų specialistų ir nepriklausomų ekspertų darbo grupę. Šios, savo veiklą jau pradėjusios, komandos pagrindinė užduotis yra patikrinti visų pastatų, kuriuose veikia mūsų parduotuvės, techninį patikimumą, nepriklausomai, ar esame to pastato savininkai, ar tik nuomojamės patalpas“, - sako „Maxima Latvija“ valdybos pirmininkas Gintaras Jasinskas.Tuo pačiu metu bus pradėta tragedijos Zolitūdėje ekspertizė. „Maxima Latvija“ konsultuojasi su tarptautiniais ekspertais, turinčiais patirties nustatant panašių avarijų priežastis. Kitą savaitę ekspertai pradės tyrimą, kuris, kaip tikimasi, padės atskleisti, kas buvo nelaimės priežastimi.
Zuolitūdės rajono „Maximos“ statybos metu buvo padaryti pakeitimai – metalinė stogo konrtrukcija turėjo būti dviguba sija, tačiau  gamintojas iš Lietuvos negalėjo užtikrinti jos pristatymo. Tai pareiškė inžinerinio pastato projekto įmonės valdytojas, HND grupės inžinierius Ivaras Sergetis, praneša delfi.lv.Paklausus, ar tokiems pakeitimams buvo perskaičiuota apkrova, jis atsakė: „Naujos metalinės konstrukcijos turėjo atlaikyti apkrovą kaip numatyta iš pradžių, apie toną vienam kvadratiniam metrui, vietomis - 1,5 tonos", - sakė jis.Metalo konstrukcijų stogams gamintojo LLC Vikom pramonės atstovė Svetlana Andrianova portalui Nozare.lv patvirtino, kad gamintojas garantuoja, kad gaminys atitiktų konstrukcijų projektą.  „Varžtų konstrukcijoms mes negaminame, juos įmonė įsigijo iš LLC Eurobolts, tačiau turime kokybės deklaracijas", - pridūrė ji.
Dirbs visą naktįPranešama, kad pastato išrinkimo ir nuolaužų šalinimo darbai tęsis visą naktį. Nelaimės vietoje bus tiekiamas reikiamas apšvietimas ir techninė pagalba.Pastato inžinierius, dizaineris Ivaras Sergetras pranešė, kad prekybos centro statybos metu buvo pakeistos stogo konstrukcijos – jos sumontuotos ne tokios, kokios nurodytos projekte.16.44 val. gelbėtojai vėl pradėjo tvarkyti pastato liekanas.
Kol parduotuvės griuvėsiai demontuojami, gyvenantiems netoli sugriuvusio prekybos centro dalinami lankstinukai ir skatinama padėti vienas kitam ir patikrinti savo kaimynus - ar kažkur nepalikti vaikai, kurių tėvai galėjo mirti po parduotuvės griuvėsiais. Penktadienio rytą, apie 5 val. neoficialiomis žiniomis gelbėtojai rado verkiančią 4-erių metų mergaitę, kuri buvo palikta viena namuose.
Pats netekęs artimųjų, M.  Skadmanis reiškia užuojautą aukų šeimomsLatvijos Britanijos prekybos rūmų įkūrėjas Marcis Liors Skadmanis, kuri per nelaimę, sugriuvus „Maximos“ parduotuvei neteko sesers ir tėvo, nori pareikšti užuojautą kiekvienai šeimai, kuri prarado mylimą žmogų per tragediją, praneša delfi.lv.„Kaip žmogus, kuris per tragediją prarado du šeimos narius – tėvą Johną ir seserį  Daina Skadmanis Skadmanis – galiu pasakyti, kad visi mano šeimoje jaučia skausmą, sielvartą ir pyktį, su kuriais tenka susidurti kiekvienos aukos šeimai. Mums vis dar šokas, bet tikiuosi, kad mūsų mylimieji dabar geriausioje vietoje – amžinoje ramybėje telaimina juos Dievas“, - sakė  Skadmanis.Jis padrąsino latvius ir visų kitų šalių piliečius , kurie pažinojo pertragediją mirusius žmones, minėti juos ir prisiminti apie juos gerus dalykus.
Tragedijos tyrime policija kelia baudžiamąją bylą, įtariamųjų dar nėra, tačiau svarstoma pagalbos kreiptis į nepriklausomus nuo Latvijos statybų bendrovių specialistus užsienio šalyse.
Pranešama, kad žmonių Rygos parduotuvės „Maxima“ griuvėsiuose paieška tęsis nugriovus nestabilias konstrukcijas
Įvykio vietoje valomos nuolaužos, pranešė Latvijos radas. Preliminarūs duomenys nurodo, kad darbai gali būti baigti ne anksčiau kaip dienos pabaigoje. 13.14 val. ugniagesiai dar nėjo į pastato vidų, praneša tvnet.lv.
Paskelbta, kad Latvija nugriaus prekybos centrą „Maxima“, kuriame žuvo 54 žmonės.
Skelbiama, kad dėl tragedijos pasekmių visoms tragedijos aukoms ir jų giminaičiams, kaimynams, gelbėtojams, žurnalistams bei kitiems bus teikiama nemokama psichologinė pagalba.
Policijos pareigūnai paskelbė 54 tragedijos aukų sąrašą. Aleksandrova Tamāra 150383 Apsīte Leonija 240858 Arabela Sandra 080967 Atarinova Žanna  081268 Aksjutins Jurijs 250546, Krievijas pilsonis Beļakova Valentīna 200946 Bļinovs Iļja 070487 Bondarenko Anna 180376 Bonus Edvīns 210361 Burdukeviča Jūlija 271175 Burvis Andrejs 031170 Ciba Ludmila 010260 Čerņenoks Ēriks 230158 Fadejeva Gaļina 010657 Grigorjan Naira 250774, Armēnijas pilsone Gruzde Elga 030888 Guseva Tamāra 010733 Gutāne Larisa 010256 Gutāns Juris 090953 Hitruka Marina 040264 Igumnova Nataļja 130362 Indriksons Dāvids 260979 Ivčenko Tatjana 110551 Ižiks Sergejs 240569 Jesipenko Jeļena 230660 Jesipenko Mihails 291059 Kirillova Svetlana 190664 Koževņikova Ļubova 200354 Ļeha Svetlana 070251 Malaja Ņina 130554 Meļihova Vera 240251 Mičuna Svetlana 121058 Mizula Valērijs 220359 Ničiporenko Pavlo 150657 Novikovs Nikolajs 061252 Pavelko Santa 130571 Petrovska Jeļena 300768 Petruņins Aldis 101077 Piņķe Violeta 270277 Poluhina Olga 070562 Reinfelds Edgars 120588 Skadmane Daina 190390 Skadmanis Jānis 120155 Skrinda Ina 030476 Smirnova Viktorija 220184 Šteinītis Vilnis 030477 Teusa Vera 091158 Teuss Mihails 140460 Tihonova Raisa 240851 Tračuma Nadežda 300956 Troicka Valentīna 070151 Vovka Viktorija 060179 Zarečanska Žanete 230173 Zhilinauskas Rita 050374, Krievijas pilsone
Per tragediją Rygoje nežuvo nei vienas vaikas, patvirtino Greitosios pagalbos vadovas Armand Plorinš. Jis sakė, kad sužeistas tik vienas vaikas, kuris šiuo metu tęsia gydymą Vaikų klinikinėje ligoninėje. Kitų aukų amžius - 20-40 metų. Ligoninėsę šiuo metu gydoma 19 nukentėjusiųjų nuo įvykio.
Visų Latvijos tarnybų, dalyvaujančių gelbėjimo operacijoje ketvirtadienį sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“, atstovai sekmadienį tragedijos vietoje rengia susitikimą su statybų ekspertais, kurio metu nuspręs dėl tolesnės gelbėjimo darbų taktikos. Latvijos vidaus reikalų ministro Richardo Kozlovskio atstovė Daiga Huolma BNS sakė, jog jie įvertins sugriuvusio pastato būklę ir pasirinks tinkamiausią techninę prieigą po šeštadienį vakare įvykusio trečios stogo dalies įgriuvimo, kad būtų išvengta tolesnių gelbėtojų aukų.Planuojama darbus tęsti nuo vidurdienio.
Gydytojai toliau kovoja dėl dviejų gelbėtojų gyvybiųŠiuo metu gydytojai ir toliau kovoja už dviejų Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos darbuotojų gyvybes. Jų būklė prasta, gelbėtojai sužeisti griuvus parduotuvės stogui.Dar du nukentėjusieji, kurių būklė vertinama kaip vidutinio sunkumo, prižiūrimi gydytojų.
Ministras Ilze Vinkels per „Twitter“ paskelbė, kad policija šiandien paskelbs per įvykį žuvusių žmonių sąrašą.
10 val. ryto vyks spaudos konferencija apie darbus tragedijos vietoje. Gelbėjimo pajėgos ir ekspertai nuspręs kaip techniškai teisingai atnaujinti gelbėjimo operacijas, kad būtų išvengta naujų aukų.
Vyksta susitikimas dėl galimybės atnaujinti gelbėjimo operaciją. Priėmus teigiamą sprendimą tęsti darbus, šie galėtų būti pradėti vykdyti per keletą valandų.
Apie 18 val. tragedijos vietoje įvyko dar viena griuvėsių griūtis. Laimė, incidentas įvyko ne toje vietoje, kurioje dirbo gelbėtojai. Visi jie gyvi ir sveiki. Nepaisant to, į įvykio vietą pajudėjo papildomi greitosios pagalbos automobiliai.
Traumas patyrę ugniagesiai-gelbėtojai neskuba palikti tragedijos vietosLatvijos Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos darbuotojai, patys patyrė ne vieną traumą, tačiau kaip informuoja jų spaudos atstovai, vos medikai ugniagesius išleidžia į namus, šie grįžta darbuotis į tragedijos vietą.Prekybos centro griūtis pareikalavo trijų gelbėtojų gyvybių, dar 13 jų patyrė įvairias traumas.Į vietos ligoninę buvo išvežta 10 ugniagesių-gelbėtojų. Vienas jų iš ligoninės grįžo tiesiai į nelaimės vietą, dar du, nepaisydami traumų, neatsitraukia ir toliau tvarko griuvėsius.Gelbėtojai turi išvalyti apie 300 kv. m griuvėsių. Planuojama, kad netrukus prie ugniagesių prisijungs ir statybų ekspertai, kurie pateiks išvadas apie pavojaus lygį.Latvijos Valstybinės priešgaisrinės ir gelbėjimo tarnybos atstovas Oskaras Abolinsh anksčiau sakė, kad tragedijos vietoje situacija gali pakisti bet kurią minutę – neatmetama dar vienos griūties galimybė. Pagal dabartinę situaciją, pasak Latvijos gelbėjimo tarnybos atstovo, sunku pasakyti, kada gelbėjimo darbai bus baigti.Iš karto po tragedijos Latvijos kolegoms pagalbą pasiūlė ir Lietuvos bei Estijos ugniagesiai-gelbėtojai, tačiau buvo atsakyta, kad kol kas pakanka Latvijoje esančių pajėgų.
Šeštadienio pavakare rastas dar vieno žuvusiojo kūnas. Aukų skaičius padidėjo iki 54 žmonių.
Šeštadienio popietę buvo rastas dar vienas žmogus, taigi aukų skaičius padidėjo iki 53. Policija yra gavusi pranešimus apie 13 dingusių žmonių. Visi jie taip pat gali būti po griuvėsiais.
Latvijos prezidentas tragediją prekybos centre prilygino žmogžudysteiPlačiau apie tai skaitykite čia.
Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, pastatą stačiusios bendrovės „Re&Re“ valdybos pirmininką Ainarsą Pauniņšasą ištiko infarktas
Gelbėjimo darbai laikinai nutraukti, nes kilo pavojus, kad griuvėsiuose gali griūti dar kai kurios konstrukcijos
Bendrovė „Homburg“ įšaldė statybų projektąNekilnojamo turto bendrovė „Homburg“ įšaldė didelio statybų projekto Rygoje antrąjį etapą po incidento, kai dešimtys žmonių žuvo įgriuvus stogui prekybos centre „Maxima“, pastatytame per pirmąjį šio projekto etapą, penktadienį pranešė statybų bendrovės „Re&Re“ atstovė Maritė Straumė. Plačiau skaitykite čia.
Aukų skaičius išaugos iki 52
Iš viso sužalota 10 gelbėtojų, jie paguldyti į ligoninę. Dar du nukentėjo nesunkiai ir tęsia darbą.
URM: per tragediją Rygoje Lietuvos piliečiai nenukentėjoRemiantis Lietuvos ambasados Latvijoje informacija, gauta iš Latvijos gelbėjimo ir neatidėliotinos medicinos pagalbos tarnybų, penktadienio popietės duomenimis, per tragiškus įvykius Rygoje tarp nukentėjusių Lietuvos piliečių nėra.Ambasada nėra gavusi Lietuvos piliečių užklausų dėl ieškomų, galimai per įvykį nukentėjusių artimųjų.Latvijoje informacija apie nukentėjusiuosius teikiama karštosiomis linijomis: +37167337813 ir +371 25617442.Lietuvos ambasada Rygoje stebi padėtį ir seka visą susijusią informaciją.Užsienio reikalų ministerija visą parą teikia informaciją apie konsulinę pagalbą telefonu +370 5 2362444 bei elektroniniu paštu pilieciai@urm.lt.Rygoje įgriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui žuvo mažiausiai 51 žmogus. Incidentas įvyko ketvirtadienio vakarą. Iš pradžių sugriuvo viena iš pastato sienų, įgriuvo stogas. Vėliau, kai teritorijoje jau dirbo gelbėtojai, griuvo dar viena siena. Įgriuvos plotas - apie 500 kvadratinių metrų.Tragedijos vietoje dirba keli šimtai gelbėtojų, policininkų, medikų, kitų tarnybų darbuotojų. Po griuvėsiais dar gali būti žmonių. Kiek tiksliai jų yra, gelbėtojai negali nurodyti, bet neatmeta, kad kai kurie galėjo likti gyvi.Teritorija aplink prekybos centrą ir aplinkinės gatvės tebėra užblokuotos.Latvijos policija dėl šio incidento iškėlė baudžiamąją bylą.Dėl tragedijos Latvijoje sekmadienį Lietuvoje bus skelbiamas gedulas. Solidarizuotis su Latvija nuspręsta penktadienį vykusiame neeiliniame Vyriausybės posėdyje.Nuo 7 val. ryto iki 22 val. vakaro prie Lietuvos Respublikos institucijų, įmonių, organizacijų ir gyvenamųjų namų turi būti iškeltos Lietuvos valstybės vėliavos su gedulo ženklu.
Portalui DELFI policija nepatvirtino gandų, atsiradusių socialiniuose tinkluose, apie tai, kad pavyko telefonu susisiekti su gyvais žmonėmis, esančiais po griuvėsiais. 
Apie 23.30 val. LTV pranešė, kad viltis rasti gyvųjų - minimali. 
Tarp nukentėjusiųjų - 9 gelbėtojaiMedikai portalui DELFI patvirtino, kad į ligoninę pristatytas gelbėtojas su akių trauma. Iš viso jau nukentėjo 9 gelbėtojai. 
Signalizacija suveikė ne pirmą kartąValstybinės darbo inspekcijos atstovas pranešė, kad šioje „Maximoje“ ir anksčiau suveikdavo signalizacija. Todėl žmonės, kai signalizacija suveikė dėl rimtos priežasties, tuo nepatikėjo. Nes prieš tai buvo daugybė melagingų signalizacijos suveikimų., LTV sakė Darbo inspekcijos atstovas. Darbo inspekcija dar nežino, ar paskutinįkart suveikusi signalizacija buvo gaisrinė, ar reagavo į pastato konstrukcijų pakitimus.Pastato projektą rengę architektai po tragedijos patikrino projektą ir jokių klaidų nerado. Todėl pasitelkti nepriklausomi ekspertai.
Rygos vicemeras Andris Amerikas pranešė, kad iš miesto biudžeto nukentėjusiems bus skirta apie 1 mln. latu (5 mln. litų)
Moteris atsisveikino su vyru4 val. ryto moteris, kuri buvo po griuvėsiais, vyrui išsiuntė SMS žinutę su atsisveikinimu. Vėliau ji rasta negyva - pranešė vietos televizija. 
Ukrainos prezidentas ir Rusijos premjeras išreiškė užuojautą Latvijai Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius išreiškė užuojautą Latvijos prezidento Andriui Bėrziniui dėl Rygos prekybos centre įvykusios tragedijos, nusinešusios daugybę žmonių aukų.„Ukrainos liaudies vardu ir aš pats asmeniškai reiškiu Jums ir žuvusiųjų artimiesiems užuojautą ir prašau perduoti palaikymo žodžius ir palinkėjimus greičiau pasveikti visiems nukentėjusiems“, – sakoma V.Janukovyčiaus užuojautoje, paskelbtoje prezidento tinklalapyje penktadienį vakare.Užuojautą savo kolegai Valdžiui Dombrovskiui pareiškė ir Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.„Rusijos Federacijos vardu ir pats asmeniškai reiškiu nuoširdžiausią užuojautą dėl daugybės žmonių aukų nusinešusio tragiško įvyko prekybos centre Rygoje“, – sakoma D.Medvedevo telegramoje.„Liūdime kartu su tais, kurie neteko savo giminių ir artimųjų. Tikimės, kad visi nukentėjusieji greitai pasveiks“, – rašo Rusijos premjeras.Ketvirtadienį vakare sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“ žuvusiųjų skaičius išaugo iki 50.Dviejų žuvusiųjų tapatybė dar nenustatyta.Valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) tikisi, kad gelbėtojai dar rausis po griuvėsius ir per naktį. Jau praėjo daugiau kaip para nuo gelbėtojų iškvietimo prie apgriuvusio pastato ketvirtadienį apie 18 val.Rygos priemiestyje Zuolitūdėje esančio prekybos centro „Maxima“ dalis stogo užgriuvo ant pirkėjų ir darbuotojų ketvirtadienį apie 18 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai parduotuvėje buvo daug po darbo apsipirkti atvažiavusių žmonių.Nuo šeštadienio iki pirmadienio Latvijoje paskelbtas tris dienas truksiąs gedulas.
Vakare prie tragedijos vietos susirinko šimtai žmonių nešinų žvakėmis ir gėlėmis. Prie policijos kordono, juosiancio prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelę dega šimtai žvakių.DELFI nuotr. 
Aukų skaičius perkopė pusšimtį - naujausiais duomenimis žuvo 51 žmogus. Įvykio vietoje dirba maždaug 100 gelbėtojų. 
Latvijos kariuomenės kapelionas ir šią naktį teiks pagalbą nukentejusiems ir jų artimiesiems bei gelbėtojams. Pasak kapeliono, padėtis labai sunki ir jo pagalba būtina.
TV kanalas LNT pranešė, kad po griuvėsiais gali būti dar 25 žmonės ir kad atsirado naujų griūčių pavojus. 
Atsirado sukčių - perspėja žiniasklaidaJau atsirado sukčių, renkančių aukas nukentėjusiems. Apie tai įspėja žiniasklaida. Žmoniu prašoma aukoti tik žinomiems labdaros fondams ir žmonėms, kuriuos aukotojai gerai pažįsta. Iki 19.30 val. jau paaukota 45 tukst. latų (225 tūkst. Lt).
Aukų skaičius pasiekė 50. 
Stabdoma šalia esančio namo statybaBendrovė „Homburg“  įšaldo daugiaaukščio namo, esančio šalia prekybos centro, kurio stogas įgriuvo ketvirtadienio vakare ir jau pareikalavo keliasdešimt gyvybių, statybą. Vienam iš „Homburg“ padalinių priklauso prekybos centras, kuriame ir įvyko katastrofa. Ši įmonė buvo atsakinga ir už statybos darbus vykusius ant prekybos centro stogo.  
Aukų skaičius padidėjo iki 49.
Lenkijos lyderiai pareiškė užuojautą LatvijaiLenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis ir premjeras Donaldas Tuskas penktadienį pareiškė užuojautą Latvijos lyderiams dėl ketvirtadienio tragedijos Rygos prekybos centre „Maxima“, kur įgriuvus stogui žuvo ir buvo sužeista daug žmonių.Savo telegramoje Latvijos valstybės vadovui Andriui Bėrziniui B. Komorowskis reiškia liūdesį dėl tokios tragedijos ir viliasi, kad bus išgelbėti žmonės dar tebesantys po nuolaužomis.„Lenkijos žmonių ir savo paties vardu noriu pareikšti jums savo didžiausią užuojautą ir solidarumą. Šiuo itin sunkiu metu galvoju apie aukų šeimas ir artimuosius“, - parašė B. Komorowskis.Užuojautos telegramoje Latvijos premjerui Valdžiui Dombrovskiui D. Tuskas sako, kad labai susijaudino išgirdęs apie didėjantį aukų skaičių.Ketvirtadienį vakare Rygos priemiestyje Zuolitūdėje dalis 2011 metais pastatyto prekybos centro „Maxima“ stogo užgriuvo ant pirkėjų ir darbuotojų. Nelaimė įvyko maždaug 18 val. (ir Lietuvos laiku), kai parduotuvėje buvo daug po darbo apsipirkti atvažiavusių žmonių.Dar viena stogo dalis įgriuvo atvykus gelbėtojams.
Žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 48. 
Tragedijos aukų skaičius išaugo iki 47.
Policija turi saugumo kamerų įrašus iš sugriuvusios „Maximos“Policija turi saugumo kamerų įrašus iš sugriuvusio prekybos centro „Maxima“, kurie gali suteikti daug informacijos apie įvykusią tragediją. Apie tai per skubiai surengtą vadovybės susirinkimą pranešė Latvijos policijos viršininkas Intas Kiuzis, rašo ru.DELFI.lt.   I. Kiuzio teigimu, šiuo metu policijos ekspertai analizuoja vaizdo įrašus, leidžiančius tiksliai atkurti įvykių eigą prieš įgriūnant stogui. Ši medžiaga gali padėti išsiaiškinti ir pačias nelaimės priežastis.   Policija apžiūri tragedijos vietą kartu su specialistais iš Rygos technikos universiteto. Ekspertai turėtų išsiaiškinti, ar statyboms naudotos medžiagos atitiko saugumo reikalavimus.
Darbininkas: ant „Maximos“ stogo buvo mažiausiai 48 t skaldosVienas iš bendrovės, kurį tiekia medžiagas statybos darbams, darbuotojas sakė: ant „Maxima“ parduotuvės stogo dėl žaliosios zonos rengimo darbų buvo suvežta tonos skaldos, skelbia portalas „Focus“.„Aš pats atgabenau 2 sunkvežimius skaldos. Iš viso 48 tonas, kurias kranai užkėlė ant stogo. Vien aš tiek atvežiau. Neaišku, kiek dar skaldos buvo atvežta“, - per interviu radijo stočiai „Baltkom“ sakė neprisistatęs vyras.Vienas iš rajono, kur įvyko šiurpi nelaimė, gyventojų teigia matęs, kaip ant pastato stogo buvo keliamas juodžemis. Kiekvienas jo pakas sveria apie toną.
Nuniokojo gaisrasMaždaug prieš metus toje pačioje parduotuvėje kilo gaisras, kurio padariniai galėjo neigiamai paveikti statinio konstrukciją, skelbia portalas „Focus“.Delfi.lv nuotr.
„Maxima“ parduotuvę Rygoje stačiusios bendrovės bendraturtį ištiko širdies smūgisAinaras Pauninšas – vienas iš statybų bendrovės „Re&Re“, susijusius su „Maxima“ prekybos centro statybomis Rygoje, bendraturtis – atsidūrė ligoninėje: jį ištiko širdies smūgis, skelbia kriminal.lv.
Aukų skaičius išaugo iki 45.
Žuvo bent du prekybos centro darbuotojai, dar du nerastiDu prekybos centro „Maxima“ darbuotojai buvo tarp daugiau nei 30 žmonių, žuvusių įgriuvus Rygoje esančios parduotuvės stogui, penktadienį pranešė bendrovės „Maxima Latvija“ valdybos narys Gintaras Jasinskas.Jis taip pat sakė žurnalistams, kad po ketvirtadienį įvykusio tragiško incidento kiti du sužeisti „Maxima“ darbuotojai buvo paguldyti į ligoninę, o dar du iki šiol nerasti.Stogo griūties metu prekybos centre buvo iš viso 30 darbuotojų.„Maxima Latvija“ palaiko ryšį su tos parduotuvės darbuotojais ir jų šeimomis bei teikia visą reikalingą pagalbą, sakė G.Jasinskas.
Pranešta apie dar tris aukas. Iš viso jų – 43.
Aukų skaičius išaugo iki  40.
Sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“ žuvusių žmonių skaičius toliau didėja ir jau pasiekė 38, pranešė policija.
Latvija paskelbė trijų dienų geduląLatvijos ministrai per nepaprastąjį kabineto posėdį penktadienį nutarė paskelbti trijų dienų nacionalinį gedulą lapkričio 23–25 dienomis, kad taip pagerbtų dešimtis žuvusių ir sužeistų žmonių per prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį sostinėje Rygoje.Šeštadienį 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku visoje Latvijoje to tragiško incidento aukos bus pagerbtos tylos minute.Per ministrų kabineto posėdį, kuris taip pat prasidėjo tylos minute, vyriausybės nariai išklausė atsakingų tarnybų ataskaitas, taip pat aptarė galimas pagalbos priemones nukentėjusiesiems bei žuvusiųjų šeimoms.Latvijos gerovės ministrė Ilzė Vinkelė sakė, kad jos ministerija gali imtis koordinuoti pagalbos pastangas, kad nukentėjusiesiems būtų suteikta visa įstatymų numatyta finansinė parama.Gerovės ministerija taip pat gali pasiūlyti reabilitaciją ir psichologų konsultacijas iki 100 žmonių.Per vyriausybės susitikimą Gerovės ministerijai buvo pavesta parengti išsamią ataskaitą, kaip ji gali padėti šios nelaimės aukoms.Vidaus reikalų ministerijos valstybės sekretorė Ilzė Pėtersuonė-Guodmanė sakė, kad pagal galiojančius įstatymus ministerija išmokės 50 tūkst. latų (beveik 246 tūkst. litų) kompensacijas ugniagesių gelbėtojų, kurie žuvo mėgindami ištraukti žmones iš po nuolaužų apgriuvusiame pastate. Ministerija taip pat apmokės sužeistų gelbėtojų gydymą ir reabilitaciją.„Kompensacijos taip pat gali būti išmokėtos sužeistiesiems (gelbėtojams)“, – pridūrė I.Pėtersuonė-Guodmanė.Vyriausybės posėdis šiuo metu vyksta už uždarų durų. Ministrai diskutuoja dėl galimų pastato griūties priežasčių, taip pat dėl klausimų, susijusių su kompensacijomis.
Lietuviai nenukentėjoLietuvos ambasados Latvijoje duomenimis, tarp žmonių, kurie nukentėjo Rygoje įgriuvus prekybos centro "Maxima" stogui, Lietuvos gyventojų nėra. BNS penktadienį tai patvirtino ambasados Rygoje atstovė. Vienas Armėnijos pilietis tikriausiai yra tarp žmonių, žuvusių arba nukentėjusių per stogo griūtį prekybos centre „Maxima“ viename Rygos priemiestyje, penktadienį sakė Latvijos URM atstovas Karlis Eichenbaumas, cituodamas neoficialią informaciją. Ministerija šią nepatvirtintą informaciją gavo iš valstybinės policijos; taip pa buvo susisiekta su Armėnijos ambasada Rygoje. Latvijos URM neturėjo jokios informacijos, ar tarp aukų esama kitų užsieniečių.
Nukentėjusiems žada kompensacijasSIA „MAXIMA Latvia" išplatintame pranešime rašo, kad nelaimės dieną parduotuvėje dirbo iš viso apie 30 darbuotojų, 2 iš jų žuvo, 2 pateko į ligoninę, dar 2 ieškoma. Mažmeninės prekybos bendrovė „Maxima Latvija“ planuoja išmokėti kompensacijas savo darbuotojams bei pirkėjams, nukentėjusiems per stogo griūtį viename Rygos prekybos centre, bendrovės valdybos narys Gintaras Jasinskas sakė žurnalistams penktadienį.„Suteiksime kompensacijas tiek mūsų darbuotojams, tiek klientams, kurie nukentėjo (per tą incidentą)“, – pažymėjo jis, komentuodamas ketvirtadienio vakarą įvykusią avariją, per kurią žuvo arba buvo sužeisti dešimtys žmonių. G. Jasinskas pridūrė, kad tų kompensacijų dydis kol kas nežinomas.Visose MAXIMA parduotuvėse Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje tris dienas skelbiamas gedulas – parduotuvėse palaikoma rimtis, negroja muzika, išjungti kalėdiniai papuošimai ant parduotuvių fasadų, sustabdyta visa reklaminė bei įvaizdinė MAXIMA komunikacija.
„Maxima“ paaiškino, kodėl nevykdyta evakuacijaBendrovė išplatintame pranešime spaudai teigia, kad šiuo metu tikrinama visa informacija, susijusią su priešgaisrinės signalizacijos įsijungimu. Žinoma, kad tą dieną parduotuvėje kelis kartus įsijungė priešgaisrinė signalizacija, pirmą kartą tai įvyko 16.21 val.  Tokio tipo signalizacija reaguoja į padidėjusią temperatūrą, ugnį, dūmus, dulkes. Ji suveikė ne parduotuvės patalpose, o komplekso rūsyje, kur buvo vykdomi statybos darbai. Mūsų apsaugos darbuotojai patikrino zoną, nurodytą pulte ir 16.30 val. kreipėsi į šio komplekso priešgaisrinės sistemos būklę prižiūrinčią įmonę. Į įvykio vietą atvykęs kompanijos „Vesman“ atstovas patikrino patalpas ir neradęs ugnies ar dūmų šaltinio, konstatavo, kad pavojaus nėra. Dėl šios priežasties evakuacija nebuvo vykdoma. Žmonės nebuvo evakuoti iš prekybos centro "Maxima" Rygoje prieš įgriūvant jo stogui, nes ji suveikė komplekso rūsyje ir specialistai konstatavo, kad pavojaus nėra.Tai pareiškė bendrovės "Maxima Latvia" generalinis direktorius Gintaras Jasinskas, komentuodamas ketvirtadienio vakarą įvykusį tragišką incidentą, nusinešusį daugiau kaip 30 žmonių gyvybes."Maxima" penktadienį pranešė, kad tikrina visą informaciją, susijusią su priešgaisrinės signalizacijos įsijungimu."Mes žinome, kad tą dieną parduotuvėje kelis kartus įsijungė priešgaisrinė signalizacija, pirmą kartą tai įvyko 16.21 val. Tokio tipo signalizacija reaguoja į padidėjusią temperatūrą, ugnį, dūmus, dulkes. Ji suveikė ne parduotuvės patalpose, o komplekso rūsyje, kur buvo vykdomi statybos darbai", - teigiama "Maximos" pranešime.Pasak jo, parduotuvės apsaugos darbuotojai patikrino zoną, nurodytą pulte ir 16.30 val. kreipėsi į šio komplekso priešgaisrinės sistemos būklę prižiūrinčią įmonę."Į įvykio vietą atvykęs kompanijos „Vesman“ atstovas patikrino patalpas ir neradęs ugnies ar dūmų šaltinio, konstatavo, kad pavojaus nėra. Dėl šios priežasties evakuacija nebuvo vykdoma", - teigia "Maxima". Po šio tragiško įvykio bendrovė žada užsakyti nepriklausomą ekspertizę, kuri parodys, kas yra kaltas ir kas turi prisiimti atsakomybę už šį įvykį. „Paaiškėjus ekspertizės rezultatams, jei bus užfiksuota nors menkiausia klaida, atsiradusi statant pastato konstrukciją, savo iniciatyva užsakysime ir nedelsiant atliksime visų pastatų, kuriuose veikia mūsų parduotuvės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, papildomą patikrą“, pranešime teigia Gintaras Jasinskas, SIA „MAXIMA Latvia“ generalinis direktorius.Prekybos tinklas MAXIMA nuomojasi tik dalį šio pastato, kuris yra padalintas į dvi dalis. Patalpa, kurią nuomoja MAXIMA, priklauso SIA „Tinio“, kita dalis, kurioje šiuo metu vyksta devynaukščio namo statyba, priklauso SIA „Homburg Zolitude“. MAXIMA parduotuvė čia buvo atidaryta 2011 metų lapkričio 3 d. Šių metų lapkričio 5 d. statybų bendrovės atstovai, kartu su pastato valdytojais atliko pastato techninę apžiūrą. Pastaruoju metu ant MAXIMA parduotuvės stogo vyko statybos darbai. Be to, rūsyje buvo įrenginėjama automobilių stovėjimo aikštelė greta statomo pastato gyventojams. Visi šie darbai niekaip nesusiję su MAXIMA parduotuve, MAXIMA nebuvo jų užsakovė.
Pastato stebėjimo kamerų informacija leidžia manyti, kad po griuvėsiais dar gali būti apie 40 žmonių
Latvijoje savaitgalį ir pirmadienį skelbiamas gedulas Latvijos ministrai per nepaprastąjį kabineto posėdį penktadienį nutarė paskelbti trijų dienų nacionalinį gedulą lapkričio 23–25 dienomis, kad taip pagerbtų dešimtis žuvusių ir sužeistų žmonių per prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį sostinėje Rygoje. Šeštadienį 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku visoje Latvijoje to tragiško incidento aukos bus pagerbtos tylos minute. Per ministrų kabineto posėdį, kuris taip pat prasidėjo tylos minute, vyriausybės nariai išklausė atsakingų tarnybų ataskaitas, taip pat aptarė galimas pagalbos priemones nukentėjusiesiems bei žuvusiųjų šeimoms.
Aukų - jau 33Sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“ žuvusių žmonių skaičius toliau didėja ir jau pasiekė 33, BNS pranešė policija. "Galiu patvirtinti, kad dabar turime 33 žuvusiuosius", - sakė policijos atstovė Sigita Pildava. Atstovė pridūrė, kad dar 38 žmonės per tragišką incidentą nukentėjo.
Latvijos policija tiria tris versijas Latvijos valstybinė policija tiria tris versijas dėl ketvirtadienį Rygoje įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties, nusinešusios per 30 žmonių gyvybių, policijos vadovas Intas Kuzis sakė penktadienį per spaudos konferenciją po krizių valdymo komiteto posėdžio. Viena iš versijų susijusi su prekybos centro projektu ir pastato priežiūra, kita – su pačiu pastatu, o pagal trečią nagrinėjamas faktas, kad ant stogo, kur buvo įrenginėjama žalioji erdvė, buvo sukrauta daug sunkių statybinių medžiagų.Policija turi informacijos, kad prekybos centre priešgaisrinė signalizacija įsijungė dar prieš įgriūvant stogui. Pareigūnai aiškinasi, ar nebuvo pastato valdytojai aplaidumo reaguojant į pavojaus signalą. I.Kuzis sakė, jog prireikus policija gali iškviesti užsienio ekspertus, kurie tirtų griūties priežastis.
Lietuva ketina skelbti gedulą dėl tragedijos RygojeLietuva ketina skelbti gedulą dėl tragedijos Latvijos sostinėje Rygoje, kur ketvirtadienį įgriuvus prekybos centro stogui žuvo dešimtys žmonių. Vyriausybė sprendimą dėl gedulo paskelbimo turėtų priimti vėliau penktadienį, BNS sakė premjero atstovė spaudai. Nelaimė Rygoje ketvirtadienį nusinešė mažiausiai 32 žmonių gyvybes, gelbėjimo darbai tęsiami iki šiol. Tarp žuvusiųjų yra trys gelbėtojai. Lietuvos prezidentė, premjeras ir Seimo vadovybė pareiškė užuojautą dėl nelaimės. Ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius penktadienį užuojautos žodžiais pradėjo savo komentarus žiniasklaidai po Lietuvos vyriausybės strateginio komiteto posėdžio. "Savo ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu leiskite pareikšti nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems ir Latvijos žmonėms dėl tragiškos nelaimės ir žmonių žūties Rygos prekybos centre. Reikšdamas didelę pagarbą Latvijos ministrui pirmininkui Valdžiui Dombrovskiui ir visiems Latvijos žmonėms, linkiu stiprybės ir ištvermės šią niūrią netekties valandą", - žurnalistams sakė Lietuvos premjeras.
Architektai ginasi visos naujienos apie nelaimės eigąParduotuvės „Maxima“ pastatas Rygos Zolitude rajone pastatytas pagal naujausias technologijas, laikantis statybos reikalavimų - taip tvirtina jos projektuotojai. Architektai pabrėžia, kad „Maximos“ stogas dvejus metus atlaikė dar didesnį svorį. Plačiau apie tai.
Aukų skaičius pasiekė 32
„Homburg“ atstovybė Lietuvoje nekomentuoja nelaimės LatvijojeKanados kapitalo bendrovės „Homburg  Group“ antrinė įmonė Lietuvoje „Homburg valda“ atsisako komentuoti nelaimę Rygoje, kur ketvirtadienį bendrovei priklausančiame pastate įgriuvo stogas.„Šiuo metu visi vadovai yra išvykę į Latviją. Kol kas nieko nekomentuosime, kol nebus aiškios nelaimės aplinkybės“, - BNS teigė „Homburg valda“ atstovė Donata Gaučytė.Kompanijos „Homburg  Group“, kuriai priklauso Rygoje esantis pastatas, valdybos narys Jamesas Torpey teigė, kad projektuojant ir statant Rygos prekybos centrą „Maxima“ buvo laikomasi visų reikalavimų.Pastato stogas įgriuvo ketvirtadienį apie 18 valandą, vėliau griuvo ir kitos patato konstrukcijos. Naujausias duomenimis, žuvusiųjų skaičius pasiekė 18.Prekybos centrą, kurį nuomoja "Maxima", statė bendrovė RE&RE pagal bendrovės "Homburg" projektą. Pastatas užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.Bendrovės tinklapyje informacija apie „Homburg valda“ Lietuvoje valdomus nekilnojamojo turto objektus nėra pateikiama.Tinklapyje nurodoma, kad „Homburg valda“ šiuo metu Vilniuje vykdo šiuos nekilnojamojo turto projektus: „Homburg Riešė“, „Homburg Lentvaris“, „Homburg Gulbinai“, „Homburg Kreivasis“ Užupyje ir „Homburg Tuskulėnai“. Kaune vykdomas projektas „Homburg Merkurijus“, kurio tikslas, kaip nurodoma įmonės tinklapyje, yra atnaujinti prekybos centrą „Merkurijus“. Klaipėdoje bendrovė plėtoja projektą Turgaus gatvėje ir gyvenamųjų namų projektą Daržų gatvėje.
Darbus vykdžiusi statybų bendrovė bus patikrintaRygos statybų priežiūros institucija iškėlė prielaidą, Latvijos sostinėje ketvirtadienį įvykusios prekybos centro „Maxima“ stogo griūties, nusinešusios bent 25 žmonių gyvybes, priežastimi galėjo tapti ten vykdytų rekonstrukcijos darbų pažeidimai, paskelbė viešos žiniasklaida.„Kol kas negalima vienareikšmiškai pasakyti, kas tapo prekybos centro „Maxima“ stogo griūties priežastimi, tačiau viena iš tragedijos priežasčių galėjo būti pažeidimai vykdant darbus“, – naujienų portalui Mixnews.lv ketvirtadienį sakė Rygos statybų valdybos vadovas Ingusas Vircavas.Pasak jo, po šio incidento bus patikrinti visi objektai, kuriuose darbus vykdo statybų bendrovė „Re&RE“. Taip pat bus atlikta sugriuvusio prekybos centro pastato ekspertizė.Už statybos darbus atsakomybė tenka statybų bendrovei, statybos darbų vadovui ir statybvietės viršininkui.Lietuvos kapitalo bendrovės „Maxima“ padalinio Latvijoje atstovai tvirtino, kad pavojaus signalas buvo paskelbtas likus kelioms minutėms iki stogo griūties.„Signalas buvo. Tačiau koks tai buvo signalas – aiškinas tyrimą atliekanti policija“, – „Maxima Latvija“ spaudos tarnybos atstovas Janis Beseris sakė Mixnews.lv.Jis pažymėjo, kad policijos prašymu bendrovė šios informacijos išsamiau nekomentuos.
Pranešta apie dar vieną auką, iš viso per tragediją Latvijoje žuvo 26 žmonės.
Aukų skaičius išaugo iki 25Rygoje ketvirtadienio vakarą įvykusios nelaimės, per kurią įgriuvo prekybos centro „Maxima“ stogas, aukų skaičius padidėjo iki 25 žmonių. Anksčiau buvo pranešta apie 21 žuvusįjį.
Kiek žmonių yra po nuolaužomis sugriuvusiame Rygos prekybos centre, nežinomaSunku apskaičiuoti, kiek žmonių dar yra po nuolaužomis sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“, penktadienį ryte interviu Latvijos visuomeninei televizijai sakė valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos vadovas Oskaras Abuoltinis.Pasak jo, gelbėtojai, tikrindami nuolaužas, kartas nuo karto laikosi tylos ir bando išgirsti po jomis įkalintų žmonių mobiliųjų telefonų skambėjimą."Neįmanoma apskaičiuoti tikslaus po nuolaužomis esančių žmonių skaičiaus“, - sakė O.Abuoltinis.Jis nurodė, kad pasitelkiami didžiuliai ištekliai, šalinti betono blokus padeda kranai.Jis taip pat sakė, kad darbo sąlygos yra labai pavojingos, nes vis dar įgriūva statybinių blokų dalys. "Yra stebėtojų, kurie tikrina konstrukcijas, o gelbėtojai dirba pamainomis“, - sakė O.Abuoltinis, kuris pridūrė, kad gelbėjimo darbai tikriausiai vyks visą dieną.Prekybos centre „Maxima“ Rygos Zuolitūdės priemiestyje ketvirtadienį 18 val. įgriuvus stogui, žuvo 18 žmonių, o dar dešimtys buvo sužeisti ir įkalinti po nuolaužomis.
Rygoje „Maxima“ griūtį galėjo nulemti nepakankama statybos darbų priežiūraRygos meras Nilas Ušakovas penktadienį pareiškė, jog mažiausiai 18 žmonių gyvybių pareikalavusią prekybos centro „Maxima“ griūtį tikriausiai nulėmė nepakankama statybos darbų priežiūra.„Labiausiai tikėtina prekybos centro „Maxima“ stogo griūties priežastis yra statybos saugumo taisyklių pažeidimai – konkrečiai, vykdant parduotuvės stogo apželdymo darbus“, – N.Ušakovas sakė Latvijos nacionaliniam transliuotojui LNT.Pasak mero, statybinės medžiagos buvo sukrautos ant stogo tarp laikančiųjų konstrukcijų, o ne virš jų.„Nėra pagrindo manyti, kad nebuvo galima išduoti leidimo to objekto statybai. Tiktai kyla klausimas, kiek kokybiškai buvo vykdoma statybų priežiūra – už tai atsako užsakovai ir statytojai“, – pažymėjo N.Ušakovas.Meras pridūrė, kad „žalieji stogai“ Latvijos architektams nėra naujovė ir kad tokie stogai yra kuriami visame pasaulyje.„Daugelyje pasaulio miestų ant pastatų stogų būna baseinai arba sraigtasparnių nusileidimo aikštelės. (Šiuo atveju) esmė – saugumo taisyklių pažeidimas“, – sakė jis.Kaip praneša Latvijos žiniasklaida, dėl stogo griūties tame prekybos centre žuvo mažiausiai 18 žmonių.
Žuvusiųjų skaičius pasiekė 21Latvijos gelbėtojai iki penktadienio 9 val. ryto sugriuvusiame Rygos prekybos centre „Maxima“ surado 21 žuvusįjį, tarp jų yra ir trys gelbėtojai, sakė Valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) Viktorija Šembelė.Vidaus reikalų ministro Richardo Kozlovskio atstovė Daiga Holma sakė, kad gelbėtojai jau pasiekė prekystalius, ties kuriais prasidėjo griuvimas, todėl žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės.Pasak D.Holmos, tarp išgelbėtų žmonių yra aštuoni ugniagesiai, kurie buvo įstrigę įgriuvus naujoms stogo dalims.V.Šembelė sakė BNS, kad gelbėjimo darbai vyksta labai lėtai. "Teritorija didžiulė; statybiniai blokai keliami lėtai ir atsargiai, siekiant išvengti kitų konstrukcijų griūties", - aiškino ji.Rygos metas Nilas Ušakovas sakė, kad prekybos centras sugriuvo tikriausiai dėl statybinių medžiagų, kurios buvo sukrautos ant jo stogo."Maxima" atstovė spaudai Renata Saulytė BNS kol kas nekomentavo padėties. Ji teigė, kad oficialus Latvijos "Maxima" pranešimas spaudai bus išplatintas penktadienį apie 8-9 val. ryto.Pastato stogas įgriuvos ketvirtadienį apie 18 valandą. Ant ugniagesių, atvykę į incidento vietą, užgriuvo kitos prekybos konstrukcijos.Prekybos centras, kurį nuomoja "Maxima", buvo pastatytas bendrovės RE&RE pagal bendrovės "Homburg" projektą. Pastatas buvo užbaigtas 2011 metų pabaigoje ir pelnė architektūros premiją.
L. Graužinienė pareiškė užuojautą Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė reiškia nuoširdžią užuojautą Latvijai ir jos žmonėms dėl tragedijos, per kurią žuvo keliolika žmonių ir keliasdešimt buvo sužeista įgriuvus prekybos centro stogui Rygoje.  „Leiskite išreikšti giliausią užuojautą Latvijos žmonėms. Šią sunkią liūdesio valandą nuoširdžiai linkiu stiprybės ir ištvermės visiems žuvusiųjų artimiesiems“, – sako L. Graužinienė.
MInistras: griūtis įvyko dėl žmogaus kaltėsŽmonių gyvybių pareikalavusią Rygoje įsikūrusio prekybos centro „Maxima“ stogo griūtį nulėmė žmogaus klaida, penktadienį pareiškė Latvijos vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis. Duodamas interviu visuomeninei televizijai, jis sakė: „Aišku, kad šį kartą, deja, viskas įvyko dėl žmogaus klaidos. Nebuvo jokios audros arba žemės drebėjimo, tačiau pastatas sugriuvo ramiu metu. Tai reiškia, kad šiuo atveju yra kažkieno kaltė.“ R.Kozlovskis kėlė prielaidą, kad galėjo būti padaryta pažeidimų projektuojant arba statant tą prekybos centrą. „Bet kokių teroro aktų galimybė atmetama, ir akivaizdu, kad kažkas nesilaikė statybos reikalavimų“, – pažymėjo ministras.Pasak R.Kozlovskio, ši tragedija paskatins daugiau dėmesio skirti statybų priežiūrai. „Vienas iš uždavinių bus patikrinti ir įvertinti, kaip laikomasi statybos reikalavimų. Dėl šio įvykio iškelta baudžiamoji byla“, – nurodė jis.
D. Grybauskaitė pareiškė užuojautąLietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Latvijos Prezidentui Andriui Bėrziniui dėl tragedijos Rygoje įgriuvus prekybos centro stogui, per kurią žuvo 16 žmonių ir keliasdešimt buvo sužeista.  „Savo ir visos Lietuvos vardu reiškiu gilią užuojautą dėl tragedijos Rygos prekybos centre. Šią sunkią valandą linkiu žuvusiųjų artimiesiems ir visiems Latvijos žmonėms stiprybės, ištvermės ir susitelkimo", - rašoma Prezidentės užuojautoje. 
Aukų skaičius išaugo iki 18
Aukų skaičius išaugo iki 16Sužeistųjų skaičius siekia mažiausiai 40, tarp jų vaikas ir 10 gelbėtojų. „Dėl tragedijos Rygos Zuolitudės rajone žuvo šešiolika žmonių. Tokie paskutiniai Vidaus reikalų ministerijos duomenys“, - praneša portalas Mixnews.lv.Šio portalo duomenimis, apie 5 val. ryto gelbėtojai rado dar keturių aukų kūnus. Greitosios pagalbos tarnybos atstovė Ilzė Bukša nurodė, kad aukų skaičius gali dar didėti. Pasak jos, neaišku, kiek žmonių vis dar tebėra užversti griuvėsių. "Skaičiai įvairuoja nuo 10 iki 30", - nurodoma Mixnews.lv pranešime.
Saugumo signalas Rygos prekybos centre nuskambėjo pusvalandis iki tragedijosPolicija iškėlė baudžiamąją bylą dėl stogo įgriuvimo Rygoje esančiame prekybos centre "Maxima" ir gali iškelti bylą šio prekybos tinklo vadovybei, penktadienį praneša naujienų portalas mixnews.lv, remdamasis Vidaus reikalų ministerijos vadovu Richardu Kozlovskiu.Pasak ministro, prekybos centro, įsikūrusio sostinės Zuolitudės rajone, vadovybė galbūt neįvertino padėties rimtumo ir laiku nesureagavo į saugumo signalą, kuris nuskambėjo likus pusvalandžiui iki tragedijos. R.Kozlovskis pažymėjo, kad šita informacija dar bus tikrinama.
Aukų skaičius išaugo iki 12Ankstų penktadienio rytą jau buvo pranešama apie išaugusį žuvusiųjų skaičių. delfi.lv praneša, kad negyvi -12, tarp jų trys gelbėtojai. Sužeista daugiau kaip 30. 22 išvežti į ligoninę, tarp nukentėjusiųjų yra mažas vaikas ir ugniagesiai gelbėtojai.
Dėl tragedijos skubus Latvijos vyriausybės posėdisLatvijos premjeras Valdis Dombrovskis pranešė penktadienį sušauksiąs skubų vyriausybės krizių valdymo posėdį dėl tragedijos sostinės prekybos centre "Maxima", kuriame įgriuvus stogui, negalutiniais duomenimis, žuvo keturi žmonės, dešimtys žmonių sužeista, kai kurie iš jų - sunkiai.Į nelaimės vietą Zuolitudės rajone atvykęs vyriausybės vadovas sakė, jog bus tariamasi dėl to, kaip padėti tragiško incidento aukoms ir jų artimiesiems.Vidaus reikalų ministras Richardas Kozlovskis žiniasklaidos atstovams patvirtino, jog ant prekybos stogo vyko statybos darbai, pridurdamas, kad kalbėti apie tragedijos priežastis kol kas anksti.R.Kozlovskio teigimu, gelbėjimo darbai gali tęstis iki ryto.Informacija apie aukas ir sužeistuosius nuolat keičiasi.Gelbėjimo darbus atlieka gausios ugniagesių ir medikų brigados.Tiriamos kelios nelaimės priežastys - šildymo katilo sprogimas, pernelyg didelė apkrova stogo konstrukcijai, ant stogo atliekami statybų darbai, sumanius įrengti žiemos sodą.Latvijos policija dėl šio tragiško incidento pradėjo baudžiamąjį tyrimą.Prekybos centras, kuriame patalpas nuomojosi "Maxima", priklauso bendrovei "Homburg". Prekybos centrą 2011 metų pabaigoje pastatė bendrovė RE&R, kuri atmeta statybos broko galimybę."Nėra pagrindo kalbėti apie nekokybiškai atliktus statybos darbus, nes šis projektas buvo griežtai prižiūrimas", - pareiškė RE&RE atstovė Marytė Straumė, paneigdama nuomonę, jog stogas įgriuvo dėl to, kad ant jo buvo statomas žiemos sodas.Rygos meras Nilas Ušakovas nurodė statybų priežiūros institucijai patikrinti visus projektus, kuriuos vykdė RE&RE.
Statant prekybos centrą buvo laikomasi reikalavimų?Projektuojant ir statant Rygos prekybos centrą „Maxima“, kur ketvirtadienį vakare įgriuvo stogas ir žuvo keli žmonės, buvo laikomasi visų reikalavimų, sakė kompanijos „Homburg Group“, kuriai priklauso tas pastatas, valdybos narys Jamesas Torpey (Džeimsas Torpis).Pasak jo, kompanija yra pasirengusi bendradarbiauti su policija ir visomis kitomis institucijomis, kad būtų nustatyta tragedijos priežastis."Kaip ir visi kiti, esame ištikti šoko ir reiškiame užuojautą visoms aukoms ir jų artimiesiems. Dar per anksti kalbėti apie tikrąją tragedijos priežastį, ji bus nustatyta tyrimo metu“, - sakė centrą stačiusios kompanijos „ RE&RE“ atstovė Marytė Straumė."Yra kelios galimos versijos ir, kadangi visi statybos darbai buvo vykdomi griežtai pagal projektą, plačiau negalime komentuoti nė vienos iš jų", - pažymėjo atstovė.„Šiuo metu visų svarbiausias dalykas yra aukų gelbėjimas ir mes drauge su techninės priežiūros specialistais, inžinieriais ir statybininkais atvykome į įvykio vietą“, - pridūrė ji.
Reikalauja tyrimo dėl visų „RE&RE“ projektųRygos meras Nilas Ušakovas nurodė statybų priežiūros institucijai patikrinti visus projektus, kuriuos vykdė statybos kompanija „RE&RE“, pastačiusi prekybos centrą „Maxima“, kur ketvirtadienį vakare įgriuvo stogas.Tai meras paskelbė savo „Twitter“ paskyroje. N.Ušakovas pridūrė, kad nutraukia atostogas ir anksčiau grįžta į darbą.„Nurodžiau statybų priežiūros institucijai penktadienį pradėti neeilinį tyrimą visose „RE&RE“ statybvietėse“, - pranešė N.Ušakovas.Jis taip pat nurodė, kad nutraukia atostogas, ir pridūrė: „Šiuo metu ieškau greičiausio įmanomo būdo grįžti į Rygą“.Parduotuvėje „Maxima“, kur įvyko tragedija, po nuolaužomis dar gali būti iki 50 žmonių, įvykio vietoje žurnalistams kiek anksčiau sakė Rygos vicemeras Andris Amerikas.
Kompanija „RE&RE“ atmeta statybos broko galimybęStatybos kompanija „RE&RE“ atmeta galimybę, kad Rygos Zuolitudės rajone esantis prekybos centras, kuriame ketvirtadienį vakare įgriuvo 500 kv.m stogo, buvo pastatytas nekokybiškai.Kompanijos atstovė Marytė Straumė BNS sakė, kad stogo įgriuvimo priežastys kol kas neaiškios, bet ji atmeta nekokybiško statybos darbų atlikimo galimybę.„Šiuo atveju nėra pagrindo kalbėti apie nekokybiškai atliktus statybos darbus, nes šis projektas buvo griežtai prižiūrimas“, - sakė ji.M.Straumė paneigė nuomonę, jog stogas įgriuvo dėl to, kad ant jo buvo įrengiamas žiemos sodas.„Ant parduotuvės stogo nebuvo rengiamas žiemos sodas. Ten darė vadinamąjį žaliąjį stogą. Tačiau reikia pažymėti, kad šiuo atveju buvo naudojamas ne smėlis, o specialus palengvintas substratas“, - nurodė „RE&RE“ atstovė.Prekybos centras, kuriame patalpas nuomojosi „Maxima“, priklauso bendrovei „Homburg“; centrą „RE&RE“ pastatė 2011 metų pabaigoje.
Latvijos policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą Latvijos policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl tragiško incidento Rygos rajone Zuolitudėje esančioje parduotuvėje „Maxima“, kai įlūžus stogui, du žmonės žuvo, o dar dešimtys nukentėjo, BNS sakė Rygos regiono policijos valdybos atstovas Tomas Savovskis.Jis nurodė, jog kol kas anksti kalbėti apie ketvirtadienio tragedijos priežastis.Policija taip pat pradėjo rinkti incidento liudininkų parodymus.Medikai tebedirba incidento vietoje ir siunčia nukentėjusiuosius į ligonines.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.