aA
Iniciatyvinė grupė, siūlanti surengti privalomąjį referendumą dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams, teigia surinkusi 311 tūkst. piliečių parašų.
Julius Panka
Julius Panka
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Tai BNS patvirtino ir Vyriausioji rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas.

"Dabar pristatyta 311 tūkst. parašų ant popieriaus ir apie 5 tūkst. yra elektroninių parašų, dar ketinama pristatyti vieną ar dvi bylas popierinių parašų. Jie patys mums iki galo negali pasakyti, kiek yra tų parašų", - penktadienį BNS teigė Z.Vaigauskas.

Pristatytus parašus tikrins VRK. Kad referendumas būtų surengtas, tinkamais privalo būti pripažinti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.

Referendumo iniciatoriai parašus Vilniaus gatvėse rinko ir penktadienį.

Rinkimų komisijos vadovas sako, kad parašų trūkstant, bandyti juos skubiai surinkti, nėra gerai: "Tada prisirenka nežinia ko - antrą kartą žmonės ima pasirašinėti, duomenis nurodo netiksliai".

Iniciatyvinės grupės narys Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos pirmininkas Julius Panka Seime per spaudos konferenciją teigė, kad iki 22 val. žmonės internetu dar gali pareikšti savo nuomonę, dar dalis parašų bus VRK išsiųsta registruotais laiškais.

"Antspaudas bus šios dienos (penktadienis - paskutinė parašų rinkimo diena - BNS) ir jie (VRK) turėtų priimti", - teigė jis.

Z.Vaigauskas pabrėžė, kad VRK gali priimti tik tuos parašus, kuriuos atneš iniciatyvinė grupė.

"Pagal įstatymą pasakyta, kad iniciatyvinė grupė mums turi tuos parašus pristatyti. Nepasakyta, kad piliečiai patys galėtų komisijai nešti, siųsti paštu. Neša iniciatoriai", - BNS teigė Z.Vaigauskas.

VRK vadovui taip pat kelia įtarimą, kad draudimo parduoti žemę užsieniečiams šalininkai elektroninius parašus pradėjo rinkti paskutinę akimirką: "Jie elektroniniu budu pradėjo intensyviai parašus rinkti - iki šiol to nebuvo. Tai galimas dalykas, kad žmonės gali pasirašinėti ir pasirašę popierių. Tada pagal įstatymą gausis, kad abu parašai negalios."

Iniciatyvinė grupės narė Elona Stasiūnaitė pripažino, kad negaliojančių parašų gali būti rasta.

"Mes matėme, kad yra duomenų, parašytų viena ranka, bet parašai yra autentiški. Pavyzdys rodo, kad ateini kaimelyje... troboje vos vos įžiūri, o senelis prašo: surašyk už mane, aš tik pasirašysiu. Tokių parašų yra nemažai", - teigė ji.

Iniciatyvinė grupė siūlo referendumą dėl trijų Konstitucijos straipsnių keitimo - sumažinti reikalavimus referendumui surengti ir uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams bei juridiniams asmenims.

Iniciatyvinė grupė taip pat siekia, kad Lietuvoje įvyktų referendumas, per kurį būtų balsuojama, jog referendumą būtų galima surengti surinkus ne mažiau kaip 100 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Draudimas užsieniečiams įsigyti žemės ūkio paskirties žemės galioja iki 2014 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.