aA
Sulaukęs 90-ies mirė Kazys Bobelis, pranešė LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“.
Kazys Bobelis
Kazys Bobelis
© DELFI / Kiril Čachovskij

Aktyvus Lietuvos politikos veikėjas gimė Kaune, baigė „Aušros“ berniukų gimnaziją. 1941 metais K. Bobelis dalyvavo tautos sukilime prieš bolševikus. Naciams likvidavus Laikinąją vyriausybę, dalyvavo antinacinėje jaunimo veikloje. Vėliau studijavo mediciną Vytauto Didžiojo (Kaune), Graco (Austrijoje) ir Tuebingeno (Vokietijoje) universitetuose.

Daktaras K. Bobelis buvo ilgametis Katalikų mokslų akademijos narys, įvairių JAV ir pasaulio medicinos organizacijų narys. Įgijęs chirurgo specialybę, 1953 metais pradėjo privačią chirurginę praktiką Čikagoje ir Elgine, vėliau apsigyveno Floridoje. Dėstė urologinę chirurgiją Lojolos ir Čikagos medicinos mokyklose.

1962-1978 metais K. Bobelis pirmininkavo Amerikos lietuvių tarybai, 1979-1992 – Vyriausiajam lietuvių išlaisvinimo komitetui (VLIK). Gindamas šalies interesus įvairiose tarptautinėse politinėse ir visuomeninėse konferencijose atstovavo Lietuvai.

K. Bobelis 1984 metais popiežiaus Jono Pauliaus II apdovanotas Šv. Grigalijaus Didžiojo ordinu „Už religijos ir tautos laisvės kovą Lietuvoje“. 1986 metais apdovanotas JAV kongreso Ellis Island medaliu, kaip daugiausiai nusipelnęs Amerikos lietuvis.

1993 metais prezidento Algirdo Brazausko apdovanotas Vyčio kryžiaus II-ojo laipsnio ordinu su žvaigžde už nuopelnus kovoje dėl Lietuvos laisvės, 1995 metais – Švedijos karaliaus ordinas, 2004 metais K. Bobeliui buvo įteiktas Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didysis kryžius.

Nuo 1992 metų daktaras K. Bobelis gyveno Lietuvoje, priklausė krikščionių demokratų judėjimui, buvo ilgametis Seimo narys, savo algą skyręs labdarai ir vargšams remti, dažnai atlikdavo sunkias ir sudėtingas operacijas Vilniaus universitetinėje Antakalnio ligoninėje. 1997 metais kandidatavo prezidento rinkimuose.

K. Bobelis 1995 metais Otavoje buvo išrinktas Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos Parlamentinės Asamblėjos viceprezidentu, o po metų Stokholme perrinktas naujai trejų metų kadencijai. Nuo 1998 metų – Europos Sąjungos ir NATO komisijų narys.

1996-2000 metais K. Bobelis buvo Lietuvos beisbolo asociacijos prezidentas. Lietuvos kariuomenės atsargos karininkų sąjungos garbės narys. JAV atkūrė Lietuvos ateitininkų organizaciją ir 1949–1952 metais vadovavo Čikagos ateitininkams.

Politikas mėgo skaityti istorines knygas, domėjosi medžiokle, laisvalaikį dažniausiai leisdavo plaukiodamas, slidinėdamas, žaisdamas šachmatais. Kartu su žmona Dalia užaugino 5 judviejų vaikus: 3 dukras (Aldoną, Aleną, Rūtą) ir 2 sūnus (Algį ir Joną).

Šalies vadovai pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl aktyvaus lietuvių išeivijos veikėjo, buvusio Seimo nario Kazio Bobelio mirties.

„Kazys Bobelis pasižymėjo išskirtiniu aktyvumu išeivijoje. Keletą kadencijų dirbdamas Lietuvos Respublikos Seime jis pelnė Lietuvos žmonių pagarbą bei pasitikėjimą. Politikas ne tik energingai kūrė ir puoselėjo tarptautinius ryšius bei diplomatiją Nepriklausomybę atgavusioje Lietuvoje, bet ir visuomet įsiklausydavo ir išgirsdavo paprastų žmonių problemas. Kazys Bobelis mūsų atmintyje išliks kaip energingas, patriotiškas ir nuoširdus žmogus", - sakoma ša lies vadovės užuojautoje.

Kazys Bobelis už nuopelnus Lietuvos laisvės kovoje apdovanotas Vyčio Kryžiaus II laipsnio ordinu ir Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi.

Prezidentė pareiškė užuojautą šeimai ir artimiesiems.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė užuojautą dėl dr. Kazio Bobelio mirties.

„Skaudžią netekties ir liūdesio valandą reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio šeimai ir artimiesiems. Už nenuilstamą energiją ir nuoširdžias pastangas tvirtinant Lietuvos valstybingumo pamatus velionis nusipelno didelės tautiečių pagarbos ir šviesaus atminimo.

Teko garbė būti dr. Bobelio pavaduotoju Lietuvos Seimo Užsienio reikalų komitete. Visuomet žavėjo jo atkaklumas, atvira, tiesi ir drąsi pozicija. Ypatingai įkvėpė jo patriotizmas - net velionio anūkai puikiausiai kalbėjo lietuviškai, nors vaikai, jų tėvai  jau buvo gimę JAV", sakoma ministro užuojautoje.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautą dėl žinomo politiko, visuomenės veikėjo, Lietuvos okupacijos metu JAV veikusio Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK) ilgamečio vadovo Kazio Bobelio mirties.

„Netekome vieno iškiliausių Lietuvos politikų, gyvenimą paskyrusių kovai už savo šalies laisvę ir jos žmonių gerovę. Šviesaus atminimo Kazio Bobelio indėlis Lietuvos laisvės byloje, rūpestis valstybe ilgus metus dirbant Seime, išliks visų Jį pažinojusių ir su Juo dirbusiųjų atmintyje. Reiškiu nuoširdžią ir gilią užuojautą velionio artimiesiems, kolegoms, bendraminčiams. Pagarba ir dėkingumas telydi Kazio Bobelio atminimą“, – sako Ministras Pirmininkas.

K.Bobelio laidotuvės planuojamos šeštadienį - konsulas

Pirmadienį mirusio žinomo išeivijos veikėjo, buvusio Seimo nario Kazio Bobelio laidotuvės planuojamos šeštadienį, BNS sakė Lietuvos generalinis konsulas Čikagoje Marijus Gudynas.

Diplomatas sakė perdavęs užuojautą velionio žmonai Daliai Bobelienei.

"Trečiadienį bus atsisveikinta St. Petersburge Floridoje, o penktadienį atsisveikinimas bus Čikagoje, laidotuvės numatomos šeštadienį. Bet tai labai preliminari informacija. Šeima tik dabar pradeda organizuoti laidotuves", - BNS sakė konsulas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.