aA
Paleidimas įvyko 8 val. 45 min. vietos laiku, prieš pat ateinant didžiulėms audroms iš Atlanto vandenyno. "Būkit linksmi", palinkėjo įgulai paleidimo direktorius Mike Leinbachas (Maikas Leinbachas). "Ačiū, tikrai būsim", atsakė misijos vadas, JAV jūrų korpuso pulkininkas Terence Wilcuttas (Terencas Vilkatas). Po kelių akimirkų laivas atsiplėšė nuo žemės.

"Atlantis" įgulą sudaro penki amerikiečiai ir du rusai. Jie nuveš į kosminę stotį 2 200 kg krovinių. Dar 589 kg bus iškrauti iš krovininio laivo "Progress", kuris jau yra prisišvartavęs prie stoties. Didžioji krovinio dalis skirta rusų gamybos tarnybiniam moduliui "Zvezda", kuris buvo nugabentas į TKS liepos mėnesį.

Po ankstesnės įgulos apsilankymo gegužės mėnesį TKS išaugo nuo septynių iki trylikos aukštų. Dabar šis kompleksas atrodo kaip įvairiaformių butelių ir skardinių darinys, kuriam iš šonų kyšo saulės baterijos ir antenos.

Kosminė stotis bus toliau ruošiama pirmajai įgulai, kuri lapkričio mėnesį turėtų atvykti ilgalaikiam darbui.

Šis "Atlantis" skrydis - jau 99-asis beveik 20-metėje JAV daugkartinio naudojimo erdvėlaivių programos istorijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.