aA
Tai buvo tik laiko klausimas, kol persidirbę, patyrę galybę streso ir persitempę vakariečiai atrado jogos galią. Kai mes išlaikėme septyniasdešimtųjų beprotišką bėgimą, aštuoniasdešimtaisiais liedavome paskutinį prakaitą treniruotėse, devyniasdešimtaisiais dauguma atrado jogą.
Jei jus sulaiko mintis, kad turėsite kūną suvynioti į riestainio formą, nepraraskite vilties. Patys nusistatykite tikslus ir siekite jų jums patogiu greičiu. Skamba intriguojančiai? Joga gali padidinti jūsų koncentraciją ir lankstumą, pasiūlyti gilesnį gerovės jausmą ir pataisyti laikyseną. Ji išgydo daugybę kūno negalavimų, tobulai tinka pasitempimui, tonuso pakėlimui ir padidina raumenų ištvermingumą.

Kas tai?

Joga, išvertus iš Sanskrito kalbos, reiškia sąjungą, vienybę – tai 5000 metų senumo rytietiška filosofija, į kurią įeina proto ir kūno abipusio stiprinimo santykis. Vakariečiai daugiausiai susipažinę su jogos “sportiniais” elementais, todėl jie gali nesuvokti, kad joga kelia ne tik fizinį tvirtumą, gerovę, bet ir sąmoningumo laipsnį.

Entuziastai praktikuoja įvairias jogos tradicijas, kurios susideda iš įvairių kvėpavimo ir pozos pratimų formų. Fiziniai pratimai vadinami asanomis (pozomis). Tai yra izometriniai judesiai, kurie tempia raumenis ir jiems suteikia tonuso. Tai panašu į svorio kilnojimą – joga stiprina raumenis, kaip pasipriešinimo jėgą naudodama paties kūno svorį. Jogos tradicija naudoja asanų variacijas, tačiau kiekviena jos rūšis siūlo skirtingus sveikatos ir gerovės tikslus.

Skirtingos jogos rūšys

Hatha joga yra labiausiai Vakaruose paplitusi jogos rūšis. Pirminis Hatha’os rūpestis – fizinis apsivalymas ir treniravimas. Į tai įeina pozos ir kvėpavimo pratimai. Hatha tikslas – fizinį kūną atvesti į tobulą sveikatos būseną.

Iyengar joga yra kita tradicija, kur dėmesys sutelkiamas į kūno centravimą ir teisingos laikysenos įgavimą. Kvėpavimo pratimai, skatindami atsipalaidavimą, leidžia išlaikyti žemą kraujo spaudimą.

Kai kurie labiausiai atpalaiduojančia jogos rūšimi laiko Kundalini – čia didžiausias dėmesys skiriamas meditacijai ir kvėpavimui. Tai puikiausiai tinka, norint atsipalaiduoti nuo streso ir įtampos.

Ashtanga, amerikiečių dažnai vadinama jėgos joga, yra daugiau fizinio indėlio reikalaujanti rūšis. Kiti ją laiko kardiovaskuliarine treniruote, nes čia reikia greitai šokinėti nuo vienos pozos prie kitos.

Jėgos joga tapo ypač populiari – tokios garsenybės kaip Madonna yra šios jogos rūšies entuziastai. Ją, kaip vienintelę ir puikiausią priemonę išlaikyti gerą sveikatą ir reikiamą kūno svorį, primygtinai siūlo daugelis sveikatos klubų.

Nauda

Joga pakeičia gyvenimo būdą, į tai įeina ir mitybos pokyčiai. Reikalinga pilnavertiška, švarių maisto produktų dieta, susidedanti iš nesmulkintų grūdų, daržovių, įskaitant ir jūros žoles, pupeles, sėklas ir riešutus. Reikia vengti mėsos, pieno produktų, kiaušinių, cukraus, baltų miltų ir perdirbto maisto. Jūs ne tik atsikratysite nereikalingo svorio, bet ir jausitės puikiai.

Jūsų dieta pasikeis savaime – ji susibalansuoja su jogos praktika. Praktikuokite jogą, valgykite ir elkitės sąmoningai. Pajuskite, kada esate alkanas, o ne valgykite iš įpročio, nuobodulio ar dėl socialinių aplinkybių.

Gydomoji galia

Tyrimai rodo, kad įtempiančios jogos pozos gali sumažinti stresą, padėti išvengti sužeidimų, pagreitinti žaizdų gijimą ir pagerinti sportinius pasiekimus. Nugaros, kaklo skausmus ir netgi menstruacinius spazmus panaikinti gali padėti joga. Astmatikams gali padėti liemens tempimas, nes ištempiant krūtinę ir dubens sritį atsiveria diafragma ir plaučiai, kurie pas sergančius astma būna uždari.

Joga teikia daugybę tiek fizinės, tiek dvasinės naudos. Padidėjus lankstumui ir ištvermei fiziniams pratimams, pakėlus raumenų tonusą, joga gali padėti išvengti sužeidimų, padėti sužeidimams greičiau pasveikti, palengvinti medicininius negalavimus ir pakelti dvasiškumą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.