aA
Pirmadienį įspūdingai pradėtą septynias dienas truksiančią „Šiaulių dienos 777“ miesto gimtadienio šventę kasdien gąsdina lietus, tačiau šiauliečiai nepasiduoda ir ryžtingai tęsia šventinių renginių maratoną. Miestas ir toliau gyvena parodų, akcijų, teatralizuotų pasirodymų, koncertų ir solidžių konferencijų ritmu.
"Šiaulių dienos 777", Edvardo Tamošiūno nuotr.
"Šiaulių dienos 777", Edvardo Tamošiūno nuotr.

Antradienį miestą savo darbais ir pasirodymais sveikino Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija bei Šiaulių profesinio rengimo centras, o trečiadienį miesto erdvės priklausė kolegijoms. Dėl stipraus miestą maudančio lietaus kai kurie renginiai iš aikščių ir bulvaro persikėlė po stogu.

Nuolat įvairių netikėtų akcijų sumanantis Šiaulių profesinio rengimo centras antradienį, be kitų sumanytų renginių, surengė socialinę akciją – būsimieji konditeriai iškepė 777 pyragėlius, gražiai kiekvieną jų įpakavo, prisegė vis kitokį palinkėjimą ir išdalijo labdaros valgykloje pietaujantiems šiauliečiams. Išvydę baltais marškiniais ir juodomis varlytėmis pasipuošusius padavėjus, žmonės neslėpė džiugios nuostabos.

Trečiadienis – kolegijų diena

Trečiadienį mieste pasklido kolegijų studentai. Lietuvos verslo kolegija studentiškomis idėjomis ne tik kvietė išbandyti sėkmę loterijoje, pamankštinti protą, bet ir surengė akciją „Padovanok Šiauliams knygą“. Šiaulių valstybinė kolegija įkurtame studentiškame miestelyje demonstravo savo specialybes.

Vakare šventiniai renginiai iš miesto centro persikėlė į pietinį rajoną, čia įsikūrusią Šiaurės Lietuvos kolegiją, žadėjusią miestui įspūdingą reginį – lauke prie fontano vyksiantį mados, šokio, garso ir vaizdo performansą „Švytinti miesto naktis“. Tartum tikėdamiesi, kad lietus susipras, susirinkusieji neskubėjo skirstytis iš kolegijos salės, kur buvo atidaryta šiauliečio Sauliaus Jankausko fotografijų paroda simboliniu pavadinimu „Šiauliai“.

Rekordinę pynę veja visas miestas

Čia pat buvo galima pamiklinti rankas ir įpinti savo vardą į rekordo siekiančią šios kolegijos dovaną miesto gimtadieniui – „Saulės pynę 777“. Pasak kolegijos vadovo Mykolo Dromanto, per pirmąsias tris dienas jau nuvyta per 700 metrų pynės. Kasdien pynė pinama įvairiose žmonių gausiai lankomose vietose. Kiekvienas gali padėti pinti pynę, bei įsiamžinti – įpinti kortelę su savo vardu ar palinkėjimu. Rugsėjo 21 dieną, šeštadienį, 17 valandą „Saulės pynė“ bus matuojama ir dovanojama Šiaulių „Aušros“ muziejui. „Pynė bus nupinta iš patvarių medžiagų, todėl išliks ateities kartoms“, – sakė idėjos autorė Sigita Damanskienė.

Šiauliai – puiki vieta gyventi

„Kasdienybės man nesinorėjo – jos ir taip užtenka, todėl šiai parodai pasirinkau švenčiančius Šiaulius“, - sako Šiauliuose gimęs, augęs ir gyventi likęs parodos autorius S. Jankauskas. Eksponuojamose fotografijose – didesnių Šiaulių miesto renginių, švenčių vaizdai. Pasak paties autoriaus, visus darbus jungia dangus – virš miesto naktis, diena ar ankstyvas rytas, dangus visada tas pats ir visada kitoks.

Apie autoriaus parodą kalbėdami kolegos juokavo: jeigu šiaulietis fotomenininkas nesurengia parodos apie Šiaulius, tai jis ne šiaulietis. Tačiau S. Jankauskas Šiauliuose žinomas ne tik kaip fotografas bei tapytojas – jis savo darbais Šiaulius gina nuo pašaipios „saulėno“ etiketės. „Šiauliai – puiki vieta gyventi. Man patinka tai, ką darau, su kuo bendrauju. Tikiuosi, kad tokių žmonių čia daugybė“, - sako parodos autorius. Pasak jo, reikia išmokti mylėti savo miestą.

Miesto naktis nušvito per lietų

Po parodos atidarymo trumpam liovęsis lietus, atrodo, tik ir laukė dienos finalinio renginio – madų, muzikos ir šviesų šou. Prapliupęs dar smarkiau, vis dėlto nepajėgė išvaikyti nei susirinkusių žiūrovų, nei gausaus renginio dalyvių būrio. Pasak perfomanso organizatoriaus, Šiaurės Lietuvos kolegijos renginių verslo vadybos absolvento Igniaus Kašinsko, kolegija tampa išskirtine vieta visame pietiniame miesto mikrorajone, savitu kultūros centru. „Mes šia akcija siekiame parodyti gražų šou ir atgaivinti kadaise čia veikusį didžiulį fontaną – vaiduokliškas neveikiantis fontanas nors trumpam taps tikru meno kūriniu. Renginyje dalyvauja ne tik kolegijos studentai – į jį įsijungė šiauliečiai iš viso miesto”, - sakė idėjos autorius I. Kašinskas.

Išskirtinis 777-tojo Saulės miesto gimtadienio informacinis partneris – pagrindinis Lietuvoje naujienų portalas DELFI.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.