aA
Berlyno meras Eberhardas Diepgenas (Eberhardas Dypgenas) trečiadienį atleido nuo bausmės du buvusius Rytų Vokietijos politinio biuro narius, kurie kalėjo už tai, kad įsakė šaudyti pabėgėlius prie Berlyno sienos.
Teisėsaugos atstovai pranešė, kad Guentheris Kleiberis (Giunteris Kleiberis) ir Guenteris Schabowskis (Giunteris Šabovskis) bus paleisti, atlikę mažiau nei trečdalį jiems skirtos trejų metų bausmės. Jie išeis į laisvę spalio 2 dieną, spalio 3 dieną pažymint Vokietijos susivienijimo dešimtmetį.

Šis atleidimas nuo bausmės yra simbolinis gestas, siekiant skatinti reabilitavimą tų pareigūnų, kurie atsiprašė dėl savo vaidmens Rytų Vokietijos režimo laikais. Tačiau tuo pat metu neketinama užmiršti ir šio režimo aukų.

71 metų G. Schabowskis buvo Rytų Berlyno partinis bosas, kuris 1989 metų lapkričio 9 dieną paskelbė pasauliui apie Berlyno sienos atidarymą. Jis išeis iš kalėjimo, praleidęs jame mažiau nei 10 mėnesių. 69 metų G. Kleiberis bus iškalėjęs mažiau negu devynis mėnesius.

Abu funkcionieriai buvo teisiami kartu su Egonu Krenzu (Egonu Krencu) - Rytų Vokietijos vadovu, atvėrusiu Berlyno sieną. E. Krenzas buvo nuteistas šešeriems su puse metų kalėjimo.

Trečiadienį taip pat buvo suteikta malonė 73 metų buvusiam Rytų Vokietijos pasieniečiui Bernhardui Geieriui (Bernhardui Gejeriui). Jis buvo nuteistas pustrečių metų kalėti, tačiau dėl sunkios ligos atleistas nuo bausmės.

Dešimtys buvusių Rytų Vokietijos pasieniečių buvo nuteisti už mirtinus šūvius į žmones, kurie norėjo pabėgti į Vakarus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.