aA
Tūkstantmečio susitikimo pradžia neapsiėjo be diplomatinio skandalo. Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka Generalinės Asamblėjos dalyviams pasakė kalbą, kurioje nurodė Jungtinių Tautų vaidmenį, kuriant teisingesnę pasaulio tvarką.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
Drauge, kaip pranešė Rusijos televizija NTV, Baltarusijos lyderis, kurio įgaliojimus pripažino anaiptol ne visos Jungtinių Tautų narės, apkaltino kai kurias jėgas, mėginančias paversti JT įrankiu savo tikslams pasiekti.

A. Lukašenka nenurodė nė vienos konkrečios šalies, tačiau jo kalboje buvo tiesioginių kaltinimų NATO dėl karinės operacijos Jugoslavijoje.

Baigdamas savo kalbą, A. Lukašenka teigė, kad nors JT Saugumo Taryba neefektyviai sprendžia vietinius konfliktus, Jungtinės Tautos vis dėlto yra teisinga organizacija, ir Baltarusija svariu indėliu prisidėjo prie jos kūrimo.

Po to prezidentas A. Lukašenka ir visa Baltarusijos delegacija pirma laiko išvyko iš Tūkstantmečio susitikimo. Asamblėjos užkulisiuose kalbama, jog ją įžeidė tai, kad Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nebuvo pakviestas į oficialų priėmimą Tūkstantmečio susitikimo proga.

Negana to, Jungtinių Tautų darbuotojai teigia, kad Baltarusijos lyderio pavardę iš kviečiamų asmenų sąrašo išbraukė pats JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas). Tačiau tai oficialiai nepatvirtinta. Baltarusijos delegacija taip pat kol kas dėl to nepadarė jokio pareiškimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.