aA
Mokesčių inspekcijos duomenys rodo, kad 2009 m. krizė smogė tik per kunigų kišenę, iš kurios mokami mokesčiai. 2008 m. dvasininkai valstybei sumokėjo daugiau nei 1 mln. Lt, bet iki pernai ši suma sumažėjo beveik penkis kartus, praneša LNK „Žinios“. Tuo metu pajamos iš ūkinės-komercinės veiklos beveik nepakito – tiek 2008 m., tiek pernai jos svyruoja apie 3 mln. Lt.
Kiek mokesčių sumoka bažnyčia?
© L.Kasimov nuotr.

Kiek kitaip su pelno mokesčiu – jis per pastaruosius metus keliskart sumažėjo.

Skaičiai taip pat rodo, kad lietuviai bažnyčią dosniai šelpia atseikėdami 2 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Tiesa, prieš krizę dvasininkams tikintieji GPM mokesčio turto buvo sunešę už beveik 5 mln. Lt, iki pernai ši suma sumažėjo perpus.

Tuo metu Vyskupų konferencijos pirmininkas Sigitas Tamkevičius teigė, kad bažnyčiai tikintieji sukrauna vis mažiau milijonų.

„Finansiniai reikalai kažkiek prastėja ir mažėja žmonių. Ir dauguma parapijų yra kaimų parapijos, kaimuose klebonai aiškiai kalba, kad kaimai tuštėja. Tai čia stebuklo reikia, kad tokioje padėtyje augtų finansinės galimybės“, - LNK žurnalistams teigė dvasininkas.

Pagal Lietuvos įstatymus religinės organizacijos už 25 tūkst. Lt neviršijančias pajamas, gautas iš komercinės veiklos, pelno mokesčio nemoka. Viršijus šią ribą, pajamos apmokestinamos 15 proc. tarifu. Lengvatos bažnyčioms suteiktos pagal Lietuvos-Vatikano sutartį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.