aA
Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją, lygiai 21 val., viso pasaulio lietuviai jau penktą kartą susivienys bendrai „Tautiškai giesmei“.
Per pasaulį nuvilnys „Tautiška giesmė“
© Organizatorių archyvas

Pirmiausiai nuskambėjęs Naujoje Zelandijoje, šeštadienio vakarą Lietuvos himnas su šviesa keliaus per Australiją, Rusiją, Gruziją, Turkiją, kol pasieks Lietuvą. Iš čia jis per Norvegiją, Švediją nuvilnys į Didžiąją Britaniją ir pasieks Havajus, Argentiną, Jungtines Amerikos Valstijas.

Tautiška giesmė aplink pasaulį – tai dvi jaudinančios minutės, kai visi lietuviai, kad ir kur jie būtų, vieningai, tuo pačiu metu, gieda Lietuvos himną. Nesu girdėjęs, kad pasaulyje būtų kitas toks analogas. Per penkerius metus – nuo „Tūkstantmečio Odisėjos“ – mes patys sugebėjom išsiauginti savitą, unikalią tradiciją,“ – sakė iniciatyvos vadovas Raimundas Daubaras.

Pasak iniciatyvos organizatorių, šiais metais „Tautiška giesmė“ dedikuojama Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungos Tarybai.

„Kadaise narystę Europos Sąjungoje pasitikome kaip šviesiausia Europos naujokė. Šiemet Lietuva su Europa sveikinasi jau visai kitu – šeimininko – statusu. Todėl šį kartą visi lietuviai kviečiami vienu balsu pasveikinti mūsų viešnia tapusią Europą,“ – sakė R.Daubaras.

Iš visų pasaulio kraštų gautų Lietuvos himno vaizdo įrašų bus sukurtas bendras vaizdo klipas ir išsiuntinėtas visoms mūsų šalies ambasadoms, kad idėja būtų pristatyta ir svetur.

Lietuvos himno autoriaus Vinco Kudirkos giminaičio Žygimanto Kudirkos nuomone, „Tautiškos giesmė aplink pasaulį“ iniciatyva priartino himną prie žmonių.

„Pernai prieš mano pasirodymą muzikos festivalyje „Tundra“ buvo padaryta pertrauka ir visi festivalio dalyviai, jauni žmonės, kartu giedojo „Tautišką giesmę“. Mes įpratę, kad himnai skamba tik labai oficialiomis ir rimtomis progomis, todėl šita iniciatyva suteikė jam daugiau pozityvumo ir gyvumo,“ – sakė 26 metų Ž.Kudirka, Lietuvos hip hop scenoje geriau žinomas Mesijaus vardu.

Iš viso šiais metais Valstybės dieną 21 val. „Tautišką giesmę“ pranešė giedosiančios lietuvių bendruomenės iš daugiau nei 20 pasaulio vietovių.

„Tautiška giesmė“ tą valandą skambės ir visose Lietuvos savivaldybėse. Vilniečiai tradiciškai Lietuvos himną rinksis giedoti į V.Kudirkos aikštę, kauniečiai – prie Kauno pilies, kur vyks kasmetis festivalis „Operetė Kauno pilyje”.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.