aA
Pirmininkavimas Lietuvai tikriausiai bus sunkus darbas visą ateinantį pusmetį, tačiau pirmąją vadovavimo Europos Sąjungos Tarybai savaitę Lietuva svečiams prisistatė kaip karšto klimato ir didelių švenčių šalis. Vilniaus universiteto Didžiajame kieme penktadienį surengtas oficialus pirmininkavimo atidarymo renginys – po jo ponai ir damos buvo pakviesti į priėmimą Prezidentūros kieme, kurio aprangos kodas „tamsus kostiumas".
Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonija VU Didžiajame kieme
Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai atidarymo ceremonija VU Didžiajame kieme
© DELFI / Kiril Čachovskij

Vilniaus universiteto kieme, kuriame vyko atidarymo renginys, buvo sukonstruota nedidelė apvali scena. Scenos stogas iš pradžių turėjo būti skaidrus, tačiau dėl karštų saulės spindulių nuspręsta jį uždengti. Kadangi mėlyna yra Europos Sąjungos spalva, per visą kiemą driekėsi mėlynas kilimas, kuriuo į šventę žingsniavo visi svečiai.

Didžiajame universiteto kieme svečiai buvo susodinti aplink apvaliąją sceną. Organizatoriai jiems buvo paruošę apie 1000 skėčių tam atvejui, jeigu staiga prapliuptų lietus, tačiau jų neprireikė.

Sugužėjus svečiams paskutinė į Didįjį kiemą atvyko mėlynu kelnių kostiumu pasidabinusi prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuriai kompaniją palaikė Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso ir Europos Sąjungos prezidentu dažnai vadinamas Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy.

Beje, H. von Rompuy, sakydamas sveikinimo kalbą, nustebino lietuviškais posakiais. Iš pradžių H. von Rompuy lietuvišku kreipiniu „gerbiami ponai ir ponios" kreipėsi į svečius. Vėliau jis citavo ištrauką iš Lietuvos himno - „Lietuva tėvyne mūsų" bei priminė dainuojančią revoliuciją, kuri simbolizavo Lietuvos išsilaisvinimą iš Sovietų Sąjungos gniaužtų. Galiausiai Europos Vadovų Tarybos pirmininkas kalbą baigė lietuvišku teiginiu, kad „Europa yra mūsų tėvynių tėvynė".

Svarbiausias atidarymo renginio akcentas buvo kompozitoriaus Kipro Mašanausko sukurta muzikinė kompozicija „Sąšauka“. Būgnų ritmai simbolizavo kvietimą visoms valstybėms kartu sutarti. Prezidentė D. Grybauskaitė savo sveikinimo kalboje sakė, jog muzikinė kompozicija puikiai iliustruoja Europos Sąjungą, kurioje visi balsai skirtingi, tačiau gali skambėti kartu, harmoningai ir ritmingai.

Kompoziciją atliko muzikantai iš visų 28 Europos Sąjungos valstybių, nes, kaip žinoma, nuo liepos prie organizacijos prisijungė ir Kroatija.

Renginio žiūrovai taip pat regėjo vaizdo siužetus su visų Europos Sąjungos valstybių sostinių motyvais.

Kompoziciją „Sąšauka“ atliko Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno, Kauno valstybinis choras, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos mišrus vaikų choras, Lietuvos Respublikos kariuomenės orkestro būgnininkai ir mušamųjų instrumentų muzikantai mėgėjai.

Oficialią renginio dalį pradėjo saksofonininko Kęstučio Vaiginio gyvai atliekamu Lietuvos himnu „Tautiška giesmė“.

Sveikinimą Lietuvai atsiuntė pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai baigiančios Airijos premjeras Enda Kenny.

Tiesa, Vilniaus universiteto prieigose keletas žmonių piketavo, iškėlę Tibeto ir Lietuvos vėliavas, tačiau arčiau renginio prieiti jiems neleido policijos užkardos. S. Daukanto aikštėje budėjo greitosios pagalbos automobilis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.