aA
Nežinomi užpuolikai ketvirtadienį nušovė vieną iš iškiliausių Afganistano policijoje dirbusių moterų.
Islam Bibi, ukforcesafghanistan.wordpress.com nuotr.
Islam Bibi, ukforcesafghanistan.wordpress.com nuotr.

Šis išpuolis dar kartą pademonstravo, koks pavojus kyla moterims, žengiančioms į viešuosius postus šioje smurto krečiamoje Centrinės Azijos šalyje.

Leitenantė Islam Bibi buvo gerai žinomas afganių emancipacijos veidas, tačiau pripažino nuolat sulaukdavusi grasinimų ją nužudyti iš žmonių, nepritariančių jos karjerai. Tarp pareigūnės priešininkų buvo netgi jos pačios brolis.

" Nežinomi užpuolikai ją nušovė, kai ryte sūnus ją vežė į darbą, - Helmando provincijos administracijos atstovas Omaras Zwakas sakė naujienų agentūrai AFP. - Ji buvo sunkiai sužeista ir išvežta į ligoninę, o vėliau mirė intensyviosios terapijos skyriuje. Jos sūnus taip pat buvo sužeistas."

37 metų I.Bibi, turinti tris vaikus, buvo laikoma pavyzdžiu, kaip pagerėjo moterų galimybės Afganistane po represinio Talibano režimo nuvertimo 2001 metais.

Ji buvo aukščiausią postą užimanti moteris Helmande, kuriame aktyviai veikia islamistai sukilėliai, kovojantys prieš JAV palaikomą Kabulo vyriausybę nuo Talibano administracijos žlugimo.

"Mano brolis, tėvas ir seserys buvo nusistatę prieš mane. Iš tiesų mano brolis triskart mėgino mane nužudyti", - I.Bibi sakė Didžiosios Britanijos laikraščiui "The Sunday Telegraph" anksčiau šiais metais.

I.Bibi, kuri anksčiau buvo pasitraukusi į Iraną, grįžo į Afganistaną 2001 metais ir įstojo į policiją prieš devynerius metus, sakydama, jog šį darbą pasirinko dėl atlyginimo ir meilės savo šaliai.

Kaimyninėje Kadaharo provincijoje 2008 metais buvo nužudyta policijos pulkininkė leitenantė Malalai Kakar, o praeitais metais Lagmano provincijoje per kelių mėnesių laikotarpį buvo nužudytos dvi moterų reikalų departamento direktorės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.