aA
Pelno nesiekianti organizacija „Amnesty International“ teigia, kad Rusija, Ukraina ir kitos buvusios sovietų šalys bendrininkauja vykdydamos neteisėtą pabėgėlių perdavimo programą, pranešė BBC.
Sirijos pabėgėliai
© AFP/Scanpix

„Amnesty International“ ataskaitoje teigiama, kad Rusija ir Ukraina pastaruosius dvejus metus dažniau išduoda asmenis Centrinės Azijos šalims, nepaisant to, kad tai daryti draudžia Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas. Teigiama, kad dauguma deportuotų žmonių patiria kankinimus ir neteisingus teismus.

Buvusių sovietų valstybių gyventojus užsienio saugumo pajėgos pagrobia ir prievarta grąžina į Kazachstaną, Kirgiziją, Tadžikistaną, Turkmėniją ir Uzbekistaną. Labiausiai taikomasi į asmenis, kurie sulaikomi dėl nacionalinio saugumo ir religinio ekstremizmo, bei į pilietinės visuomenės aktyvistus, islamistų grupių narius ir turtingus asmenis, kurie pasipriešina režimui.

Anot „Amnesty International“, per pastaruosius du dešimtmečius tūkstančiai žmonių visame regione buvo sulaikyti ir nelaisvėje kankinami, siekiant išgauti prisipažinimus arba pinigų iš jų giminaičių. Organizacija priduria, kad prie nelegalaus asmenų perdavimo prisideda vyriausybės pareigūnai, nes kitaip beveik neįmanoma vienoje šalyje iš kalėjimo paleistam asmeniui netikėtai pradingti, o vėliau staiga atsidurti kitos šalies kalėjime.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.