aA
Egipto armija trečiadienį vėlai vakare nuvertė ir suėmė islamiškių pažiūrų prezidentą Mohamedą Mursi po savaitę trukusių kruvinų susirėmimų ir masinių protestų, per kuriuos šalies vadovas, dirbęs šiame poste vienerius metus, buvo raginamas atsistatydinti.
Egipto generolas Abdul Fattah Al Sisi
Egipto generolas Abdul Fattah Al Sisi
© AP/Scanpix

Gynybos ministras ir ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Abdel Fattahas al Sisi per valstybinę televiziją paskelbė apie M. Mursi nušalinimą, o policija pradėjo suiminėti svarbius prezidento padėjėjus ir Musulmonų brolijos lyderius.

Buvo išduoti orderiai iš viso 300 Musulmonų brolijos pareigūnų areštui, nurodė valstybinė žiniasklaida.

Tūkstančiai protestuotojų, jau kelias dienas įsikūrusių Kairo gatvėse, audringai džiūgavo sužinoję apie M.Mursi nuvertimą, leisdami fejerverkus ir spausdami automobilių garso signalus.

Tačiau bent septyni M. Mursi šalininkai žuvo per susirėmimus su saugumo pajėgomis Aleksandrijoje ir rytiniame Marsa Matruho uostamiestyje, nurodė saugumo pareigūnai.

Valstybinė naujienų agentūra MENA taip pat pranešė, jog trys žmonės žuvo pietinėje Minjos provincijoje, kur M.Mursi šalininkai atakavo prezidento priešininkus.

Per savaitę iki M. Mursi nuvertimo mažiausiai 50 žmonių žuvo per susirėmimus tarp islamiškų jėgų palaikomo lyderio šalininko ir jo oponentų.

M. Mursi ir jo aukšti padėjėjai laikomi „namų arešte“ viename kariniame komplekse, vienas aukštas Musulmonų brolijos narys sakė naujienų agentūrai AFP.

Nuverstas prezidentas vėliau buvo išvežtas į gynybos ministeriją, pridūrė AFP pašnekovas Gehadas El Haddadas. Jo tėvas, aukšto rango M. Mursi padėjėjas Essamas El Haddadas, taip pat yra vienas iš sulaikytųjų.

Policija taip pat praėjo suiminėti M. Mursi į valdžią iškėlusios Musulmonų brolijos lyderius, vienas VRM generolas sakė AFP, pridūręs, kad tarp areštuotųjų yra Saadas al Katatni, M. Mursi Laisvės ir teisingumo partijos vadovas.

Po to, kai A. F.al Sisi paskelbė savo pranešimą, internete buvo paskelbta iš anksto įrašytas M. Mursi kreipimasis į savo šalininkus, kuriame pasiduoti neketinantis prezidentas ragina ginti jo rinkimuose įgytą „legitimumą“.

Prezidentui draudžia išvykti iš šalies

Egipto kariuomenė ėmėsi pirmųjų žingsnių prieš prezidentą Mohamedą Mursi. Pasibaigus 48 valandų ultimatumui krizei sureguliuoti, trečiadienio vakarą ji paskelbė draudimą išvykti iš šalies M. Mursi, Musulmonų brolijos vadovui Mohammedui Badie ir jo pavaduotojui Chairatui al Shaterui. Kaire kalbama apie valstybinį perversmą.

Pranešama, kad šimtai kareivių apsupo prezidento rūmus Kaire.

Pasibaigus ultimatumui, M. Mursi pasiūlė sudaryti nacionalinės vienybės vyriausybę, kaip išeitį iš valstybinės krizės. Apie tai jo biuras paskelbė "Facebook" tinkle.

M. Mursi yra spaudžiamas atsistatydinti. Po masinių protestų įtakinga kariuomenė pirmadienį pateikė prezidentui 48 valandų ultimatumą, kad jis įvykdytų demonstrantų reikalavimus, ir taip būtų išspręsta krizė.

Tahriro aikštėje trečiadienio vakarą susirinko šimtai tūkstančių M. Mursi priešininkų. Jo šalininkai susibūrė Raba al Adauija aikštėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.