aA
23 metų vilnietis Aleksandras Brižinskis gali netekti prabangaus dviejų aukštų namo Vilniaus centre – prokurorai teigia, kad jam priklausantis būstas galėjo būti pastatytas ir įrengtas iš nelegalios prekybos narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis gautų lėšų.
Aleksandras Brižinskis
Aleksandras Brižinskis
© DELFI / Tomas Vinickas

„Kodėl pareigūnai nepasižiūri į taborą – kodėl ten visiems duoda ramiai gyventi, o mus, sąžiningus žmones, persekioja?“ – kaltinimais sūnui dėl nepagrįsto praturtėjimo piktinosi vilnietė Raisa Brižinskaja.

Nemalonumai gresia ir moters dukrai Saidai Brižinskajai – jai prokuratūra taip pat yra pateikusi kaltinimus dėl nepagrįsto praturtėjimo. Įtariama, kad ji taip pat neteisėtai įgijo žemės sklypą su statiniais.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai nustatė, kad romų tautybės Brižinskiai negali pagrįsti, jog brangiai įvertintą turtą įgijo legaliu būdu – jų valdomų žemės sklypų ir statinių vertė yra didesnė negu 500 MGL.

Pareigūnai įtaria, kad šis turtas priklausė kovo mėnesį 14 metų laisvės atėmimo bausme dėl itin didelio kiekio heroino įgijimo nuteistam Artūrui Bogdanovičiui. Jis – buvęs A. Brižinskio motinos R. Brižinskajos meilužis.

„Dabar jis man – niekas, šį namą iš A. Bogdanovičiaus nupirko mano tėvas, kuris vėliau padovanojo savo anūkui“, – apie sūnaus bylą kalbėjo R. Brižinskaja.

Tiesa, oficialiai dokumentuose įforminta, kad namas Vilniuje, šalia Rasų kapinių, Geležinės gatvėje A. Brižinskiui dar 2008 m. buvo ne dovanotas, parduotas.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai mano, kad nors namas oficialiai priklauso A. Brižinskiui, tačiau realiai jis yra A. Bogdanovičiaus. Įtariama, kad nekilnojamąjį turtą jis įsigijo iš platinimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis uždirbtų pinigų.

Dar 2008-ųjų lapkričio 1-ąją pareigūnai Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje sulaikė didelę narkotikų siuntą – buvo įvežta 1 786 g. 2011-ųjų balandžio 2-ąją buvo sulaikyta dar 1 208 g heroino. Juodojoje rinkoje šių narkotikų vertė – keli milijonai litų.

Tyrimas buvo pradėtas, kai pareigūnams vienas už narkotikų gabenimą sulaikytas vyras prisipažino, kad juos gabendavo A. Bogdanovičiaus ir kartu su juo dabar jau nuteisto Lioniaus Bagdonavičiaus nurodymu. Dėl to šio vyro sutuoktinė ir dukra sulaukė grasinimų – į jų namus buvo atvykę romų tautybės asmenys ir grasino susidoroti, jeigu liudytojas nepakeis parodymų.

Jaunas vairuotojas bando įrodyti, kad pinigus pasiskolino

Nepagrįstu praturtėjimu apkaltintas A. Beržinskis neigia jam pateiktus kaltinimus ir teigė, kad buvo pasiskolinęs pinigų namui įsigyti. Vairuotoju dirbantis vyras net pateikė sutartis, kuria esą buvo grindžiamas grynųjų pinigų paskolinimas.

A. Beržinskiui iškeltą baudžiamąją bylą antradienį nagrinėjo Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Alberta Baltušytė. Teisme buvo apklausti keli kaimynai, kurie pasakojo, kad iš pradžių Geležinės g. stovėjo tik medinis namelis, tačiau vėliau, jame apsigyvenus A. Bogdanovičiui, jis buvo rekonstruotas – išdygo dviejų aukštų pastatas.

„Ten nieko nėra, jie gyveno kaip čigonai, negaliu sakyti, kad būtų bagoti“, – teigė viena R. Brižinskių giminaitė Ona Michailovskaja.

„A. Brižinskis dabar dirba vairuotoju, berniukas yra labai geras, visada mandagus ir puikiai lietuviškai kalba“, – kaimyną teisme gyrė Danutė Janušienė.

Nors A. Brižinskio motina neigė, kad yra susijusi su A. Bogdanovičiumi, liudytojai teisme tikino ne kartą jį matę šiuose namuose. Kad čia jis gyvendavo, patvirtino ir slapta pareigūnų užfiksuoti pokalbiai – tiriant narkotikų platinimo bylą buvo užfiksuotas pokalbis, kaip jis į namus kviečiasi taksi.

Bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė apklausti ir A. Bogdanovičių – griežta laisvės atėmimo bausme nuteistas vyras yra apskundęs nuosprendį.

„A. Bogdanovičius šioje byloje galėtų duoti paaiškinimus, kurie gali turėti reikšmės teisingo sprendimo priėmimui“, – teisėja nusprendė savo iniciatyva apklausti nuteistąjį.

Jeigu pasitvirtins, kad A. Brižinskis nekilnojamąjį turtą įgijo neteisėtai, jam grės ne tik laisvės atėmimo iki 4 metų bausmė, bet ir sklypo su statiniais konfiskavimas.


www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.