aA
Seimas baigdamas pavasario sesiją reabilitavo iš rinkimų sąrašo išbrauktus Darbo partijos atstovus Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Joną Pinskų bei Vytautą Gricių.
Živilė Pinskuvienė ir Jonas Pinskus
Živilė Pinskuvienė ir Jonas Pinskus
© DELFI / Tomas Vinickas

Jie Seimo nutarimu grąžinti į partijos rinkimų sąrašą. Parlamentarais jie taptų, jeigu kurie nors dabartiniai Seimo nariai, išrinkti pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą, netektų mandato.

Ž.Pinskuvienė "darbiečių" rinkimų sąraše įrašyta 23-ioje vietoje, J.Gaudutienė - 24-oje, J.Pinskus - 25-oje, V.Gricius - 35-oje. Taip pat Seimo priimtu nutarimu konstatuojama, kad minėti politikai nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo.

Toks nutarimas antradienį parlamente Seimo pirmininko "darbiečio" Vydo Gedvilo siūlymu priimtas ypatingos skubos tvarka, 51 parlamentarui balsavus už, 17 prieš, 18 susilaikius. Už projektą balsavo valdantieji, išskyrus vienintelį susilaikiusį socialdemokratą Albiną Mitrulevičių, prieš buvo opoziciniai konservatoriai ir liberalai.

Ž. Pinskuvienė, iš DELFI sužinojusi apie Seimo sprendimą, neslėpė džiugesio.

„O, tai šaunu, labai gerą naujieną pranešėte! Oho!“, - sužinojusi, kad Seimas priėmė reabilituojantį nutarimą, reagavo Ž. Pinskuvienė.

Klausiama apie galimybę dirbti Seime, Ž. Pinskuvienė sakė, kad Seimo nutarimas jai turi labiau moralinę prasmę ir ji nesvarsto galimybės tapti parlamentare.

„Šioje situacijoje man svarbiau tas moralinis aspektas. Jūs puikiai suprantate, kad iš tikrųjų nieko nebuvo, niekas nepirko jokių balsų. Tyrimai, teismas baigėsi, mes tik liudininkai. Jūs įsivaizduokite, kaip buvo skaudu, kai tu matei tiek daug neteisybės, tiek išpilto purvo. Žmogus gyventi ir nesupranti, kodėl, kas? Kažkas nuėjo, kažkas pasišnekėjo. Man iš tikrųjų šita situacija buvo sudėtinga, nesuvokiama, nesupratau, kas čia kokius žaidimus žaidžia ir kam čia taip naudinga. Bet, pasirodo, kad ir Seime pas mus teisybė egzistuoja“, - džiūgavo Ž. Pinskuvienė.

Darbo partijos atstovė sakė, kad šiuo metu vis tik ruošiasi Europos Parlamento rinkimams, o nacionalinis parlamentas bent jau šiuo metu nėra jos taikinys.

Z. Vaigauskas: gali prireikti kreipimosi į KT

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas prognozuoja, jog į rinkimų sąrašą atgal įrašytiems Darbo partijos atstovams einant į Seimą klausimas vėl atsidurtų Konstituciniame Teisme (KT).

Pasak Z.Vaigausko, jei atsilaisvintų Darbo partijos laimėta vieta parlamente, Vyriausioji rinkimų komisija turėtų vadovautis paskutiniu Seimo nutarimu dėl rinkimų sąrašo eilės nustatymo. Tačiau komisijos vadovas neabejoja - koks bebūtų sprendimas, jis būtų skundžiamas KT.

"Iš principo, mums iškiltų praktinis klausimas, jei kas nors iš Seimo pasitrauktų. Vyriausioji rinkimų komisija vadovautųsi ta eile, kurią nustatė Seimas, ir, mano galva, komisija čia negalėtų gilintis, pagrįstai, nepagrįstai tą priėmė (pakeitė nutarimą dėl eilės nustatymo - red.)", - BNS antradienį sakė Z.Vaigauskas.

Seime svarstant bei balsuojant dėl nutarimo priėmimo diskusijų nekilo, norinčiųjų pasisakyti nebuvo. Seimo kanceliarijos Teisės departamentas šį projektą buvo įvertinęs kaip prieštaraujantį Konstitucijai, tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas tokiai išvadai nepritarė. Parlamento kanceliarijos teisininkai pareiškė, kad galutinis Seimo sprendimas dėl rinkimų rezultatų jau priimtas ir nėra teisinio pagrindo pakartotiniam nutarimui tuo pačiu klausimu.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas siūlė dėl "darbiečių" grąžinimo į rinkimų sąrašą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, tačiau toks nutarimo projektas atmestas praėjusią savaitę.

Į Seimo rinkimų Darbo partijos sąrašą keturis po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo išbrauktus "darbiečius" grąžinti pasiūlė Seimo vicepirmininkas "darbietis" Vytautas Gapšys. Seimas juos po rinkimų pažeidimus įvertinusio Konstitucinio Teismo sprendimo išbraukė iš rinkimų sąrašo, tad trys iš jų neteko galimybės tapti parlamentarais.

Pristatydamas projektą V.Gapšys anksčiau sakė, kad grąžinant "darbiečius" į rinkimų sąrašą bus atstatytas teisingumas, nes jiems dėl balsų pirkimo įtarimai nebuvo pateikti.

Baudžiamojoje byloje dėl balsų pirkimo trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltinami keturi asmenys: Vladislavas Gaidis, Igoris Sologubovas, Eugenijus Maciulevičius ir buvęs Darbo partijos kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius. Tuo metu Ž.Pinskuvienė, J. Pinskus, J.Gaudutienė ir V.Gricius byloje tėra liudytojai.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji, veikdami bendrininkų grupėje, susitarė už 30 tūkst. litų sumą papirkti 3 tūkst. asmenų, kad šie balsuotų už Darbo partiją daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų Darbo partijos sąraše esančius penkis jos narius: J. Pinskų, Ž. Pinskuvienę, J.Gaudutienę, V.Gricių ir V.Ždanovičių.

Kaip yra pranešusi Generalinė prokuratūra, V.Gaidis ir I.Sologubovas iš E.Maciulevičiaus ir V.Ždanovičiaus tam reikalui gavo 5 tūkst. litų, tačiau nebaigė vykdyti nusikalstamos veikos - sutrukdė pareigūnai.

Skundą dėl Seimo rinkimų rezultatų nagrinėjęs KT buvo konstatavęs, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatant Darbo partijos kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas. KT savo išvadoje pareiškė, kad Rinkimų komisija turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė. Todėl remdamasis KT nutarimu, Seimas pernai lapkričio 14 dieną priėmė sprendimą, kad Darbo partijos kandidatai Ž.Pinskuvienė, J.Gaudutienė bei J. Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais. Jų vietas Seime užėmė kito " darbiečių" kandidatų sąrašo atstovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.