aA
Jums iki gyvo kaulo įgriso gimtoji šalis? Norite mokėti mažiau mokesčių, laisvai keliauti ir tiesiog geriau gyventi? Ką gi, jeigu turite susitaupę bent jau 100 tūkst. dolerių (265 tūkst. Lt), galite įsigyti mažos tropinės Karibų valstybės pilietybę ir kartu su nauju pasu gauti viską, apie ką svajojate.
7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© RIA/Scanpix

Investuokite 5 mln. dolerių (13 mln. Lt) ir jūsų gyvenimo kokybė pastebimai pagerės, persikėlus į Australiją. Sumą padvigubinkite, ir jus svetingai sutiks Austrija. Pristatome sąrašą šalių, kur už pilietybę ar leidimą tikrai ne gaila pakloti solidžią sumą pinigų, skelbia CNN.

7 geriausias šalis, kurių pilietybę arba leidimą gyventi galima nusipirkti, rasite paspaudę ant rodyklės, vedančios į dešinę.

7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© Shutterstock nuotr.

Pinigai už pilietybę - praktika, kurią gana nesunku pateisinti. Ji geriausiai tinka tik dviem šalims visame pasaulyje, ir abi jos yra Karibų jūroje. Įsigyti pilietybę už pinigus 100 proc. legalu - naują pasą gausite jau per kelis mėnesius po prašymo pateikimo.

Pati mažiausia valstybė Amerikose - Sent Kitsas ir Nevis - būsimuosius piliečius vilioja ne tik švelniu klimatu, linguojančiomis palmėmis ir balto smėlio paplūdimiais. Šalyje galima spekuliuoti gyventojų pajamų mokesčiu, vienu metu galima būti ir kitų valstybių piliečiu, nereikia vizų keliaujant net į 130 valstybių.

„Trumpai tariant, Sent Kitsas ir Nevis šiai dienai siūlo pačią patraukliausią pilietybę, kurią galima įsigyti už pinigus", - teigia Ciūriche veikiančios konsultacijų formos, jau 15 metų besispecializuojančios pilietybės ir gyvenimo kokybės klausimais, „Henley and Partners" atstovai.

Sent Kitso ir Nevio valstybė buvo įkurta 1984 metais. Pilietybės už pinigus ar investicijas schema, taikoma šalyje - ilgiausiai vykdoma tokia programa pasaulyje. Šalies pasą galima gauti dviem būdais.

Pigesnis būdas reikalauja 250 tūkst. dolerių (662 tūkst. Lt) prisidėti prie šalies Cukraus pramonės diversifikacijos fondo. Fondas įkurtas 2006 metais. Jo pagrindinis tikslas - šalies ekonomiką atjungti nuo cukraus pramonės ir persiorientuoti į paslaugų sferą.

Antras būdas - investicijos į nekilnojamąjį turtą (jos prasideda nuo 400 tūkst. dolerių (1,060 mln. Lt). Šalies oficialioje svetainėje skelbiama net 60 variantų - potencialius piliečius turėtų sugundyti tokie pavadinimai kaip „Sundance Ridge", „Calypso Bay" ir „Windswept Residence".

Sent Kitso ir Nevio pilietybės gali siekti žmonės iš viso pasaulio, išskyrus vieną šalį - Iraną. Irano piliečiai taip pat buvo laukiami, kol 2011 metų pabaigoje šalies ministro pirmininko administraciją programą sustabdė, nes iraniečiai tiesiog užplūdo britų ambasadą Teherane.

7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© Shutterstock nuotr.

Jeigu investicijoms galite skirti mažiau pinigų, Dominika - dar vienas puikus pasirinkimas Karibų jūros regione. Tik nesupainiokite jos su Dominikos Respublika. Šiose saloje gyvena vos 73 tūkst. žmonių, o pilietybę už pinigus šalis siūlo nuo 1993 metų. Įmanomi keturi pilietybės įsigijimo variantai. Vienas iš jų - 100 tūkst. dolerių (265 tūkst. Lt) indėlis Nacionaliniame Dominikos banke (didžiausioje šalies finansų institucijoje). Keturių asmenų šeimai investicijų suma padvigubėja.

Potencialūs piliečiai privalo pasižymėti „puikiu charakteriu" ir palaukti „mažiausiai aštuonias savaites", kol jų kandidatūrai bus pritarta. Reikalavimų sąraše - ir bazinės anglų kalbos žinios, tokia informacija pateikiama oficialioje būsimiems piliečiams skirtoje svetainėje internete.

Ir dar vienas papildomas pliusas: su investuotojais pasikalbėti jų gimtoje šalyje gali atvykti trijų pareigūnų komanda (taigi, dėl pokalbio nereiks kelti kojos iš namų) - aišku, teks apmokėti šių trijų asmenų kelionę, viešbutį, dienpinigius ir už tokį patogumą skirti dar papildomai 3 tūkst. dolerių (beveik 8 tūkst. Lt).

Aišku, Dominikos pilietybė pigesnė nei Sent Kitso ir Nevio, tad be vizos galėsite keliauti tik į 85 valstybes.

7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© Shutterstock nuotr.

Nors šie duomenys dar nėra skelbiami oficialiai, ši Karibų jūros valstybė-sala jau šią vasarą pradės prekiauti pasais.

Po metų metus trukusių dvejonių, šalies parlamentas kovą pagaliau priėmė prieštaringai vertinamą „Pilietybės už investicijas" programos įstatymą.

Panašiai kaip Sent Kitso ir Nevio atveju, galima 250 tūkst. dolerių (662 tūkst. Lt) investicija į Nacionalinį vystymo fondą arba 400 tūkst. dolerių (1,06 mln. Lt) investicija į nekilnojamąjį turtą. Trečiasis variantas - 1,5 mln. dolerių (3,98 mln. Lt) „verslo investicijos", leidžiančios potencialiems piliečiams skirti pinigų valstybės remiamiems verslo projektams.

Papildomas 50 tūkst. dolerių (132 tūkst. Lt) paraiškos mokestis ir vadinamasis 7 tūkst. 500 (beveik 20 tūkst. Lt) patikros mokestis privalomi visais atvejais.

Jeigu pilietybės prašymą pareigūnai patenkins, be vizų bus galima keliauti net į 120 šalių, tarp jų ir Kanada.

7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© AFP/Scanpix

Austrija - vienintelė Europos šalis, suteikiantį pilietybę mainais už investicijas, sako „Henley and Partners" atstovai.

Austrijos pilietybės kelias (sudominęs labai nedaug žmonių, o jį įveikė dar mažiau) numato šalies pasą mainais už „ypatingais paslaugas valstybės interesams", teigiama Austrijos vyriausybės puslapyje internete. Viena iš tokių paslaugų - 10 mln. dolerių (26 mln. Lt) investicijos, tačiau Austrijos valdžios atstovas Vašingtone tokias kalbas neigia.

Austrijos pilietybę už paslaugas įsigiję laimingieji gali mėgautis kokybišku gyvenimu šalyje, kurios sostinė Viena 2012 metais „Mercer" buvo pripažinta geriausiu miestu pasaulyje pagal gyvenimo kokybę.

Austrija, kurioje gyventojų pajamų mokestis siekia 50 proc. - viena iš valstybių pasaulyje, kur šis mokestis didžiausias. Kaip teigia „Henley & Partners", vienintelis būdas jo išvengti - gyventi kur nors kitur Europoje. Mokesčių našta slegia tik tuos Austrijos piliečius, kurie šalyje gyvena iš tikrųjų.

7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© AFP/Scanpix

Nors Honkonge pilietybės mainais už investicijas niekas neduos, už pinigus gauti leidimą gyventi tikrai įmanoma. Vienas iš patraukliausių Honkongo aspektų - vos 15 proc. siekiantys gyventojų pajamų mokestis.

„Kalbant apie Aziją, kapitalo judėjimo laisvės, mokesčių ir reikalavimų nuolatiniam gyvenimui aspektais pats tinkamiausias būtent Honkongas", - sako „Henley and Partners" partneris Honkonge Denny Ko.

Remiantis Honkongo kapitalo investicijų atėmimo schema (CIES), teisę nuolat gyventi teritorijoje suteikia 1,3 mln. dolerių (3,45 mln. Lt) investicijos. Galima įsigyti Honkongo akcijų biržoje pardavinėjamų akcijų, geležinkelio ar oro uosto skolos raštelių, ar bent vieneriems metams padėti indėlį banke.

Regione taikomas vienas mažiausių gyventojų pajamų mokesčio tarifas pasaulyje, jo gyventojai gali naudotis puikiai vertinama sveikatos priežiūros sistema - specialisto apžiūra gyventojams kainuoja 13 dolerių (34 Lt). O regione negyvenantiems toks vizitas pas gydytoją kainuotų apie 150 dolerių (397 Lt).

Nuolatinį leidimą gyventi turintys žmonės ne tik duoda, bet ir ima - regiono valdžia jiems, pasirodo, taip pat moka pinigus. Honkonge galioja vadinamoji 6 tūkst. dolerių (15 tūkst. Lt) schema, kurios pagrindinis tikslas - turtu dalintis su žmonėmis. Jau daugiau nei 6 mln. žmonių gavo po maždaug 770 dolerių (2041 Lt). Truputis matematikos: tai reiškia, jog nuo 2011 metų vasaros pradžios žmonėms grįžo beveik 4,6 mlrd. dolerių (12 mlrd. Lt). Honkongas dar galutinai nenusprendė, ar programa bus tęsiama ir toliau.


Singapūras
© Reuters/Scanpix

„ECA International" Singapūrą 2012 metais įvertino kaip geriausiai gyvenimui tinkamą Azijos miestą. Panašiai kaip ir Honkonge, Singapūre gyventojų pajamų mokestis vienas mažiausių Azijoje - jis svyruoja nuo 15 iki 20 proc. priklausomai nuo gaunamų pajamų dydžio.

Tačiau Singapūre gauti leidimą nuolat gyventi nėra taip jau paprasta, nes reikalavimai labai dideli, teigia migracijos paslaugų bendrovės „Janus" vadovė Jacqueline Low.

Potencialūs kandidatai privalo bent trejus metus suktis versle. Jie taip pat turi įrodyti, jog jų veikla buvo pelninga - apie 160 mln. dolerių (424 mln. Lt) metinis pelnas nekilnojamojo turto srityje ir statybų sektoriuje arba 40 mln. dolerių pajamos (106 mln. Lt) kitose verslo sektoriuose, įskaitant gamybą ir farmaciją.

Šiuos kriterijus atitinkantys kandidatai jau gali dalyvauti Pasaulinėje investuotojų programoje - tai tiesus kelias leidimui nuolat gyventi gauti. Ši schema reikalauja ne mažesnių nei beveik 2 mln. dolerių (5,3 mln. Lt) investicijų. Lėšos gali būti skirtos naujiems verslams kurti arba jau egzistuojantiems vystyti. Pinigai taip pat gali keliauti ir į valdžios atrinktus fondus, padedančius vystyti naujas pramonės sritis - pradedant nanotechnologijomis ir baigiant sveikatos priežiūra bei švaria energija.

Leidimą gyventi gavę asmenys gali ne tik džiaugtis nedideliu pajamų mokesčiu, bet ir subsidijomis sveikatos priežiūrai (nuo 15 iki 75 proc.), subsidijomis vaikų švietimui, vaikų priežiūrai ir naudotis mokesčių atidėjimu.

Tačiau gyvenimas Singapūre turi ir savų trūkumų: privaloma karinė tarnyba antros kartos nuolatiniams gyventojams, žiniasklaidos cenzūra ir smogas, susiformuojantis Indonezijoje degant miškams.

7 geriausios šalys, kurių pilietybę galima nusipirkti
© Shutterstock nuotr.

Jeigu neturite kur dėti pinigų ir norite pakeisti gyvenamąją vietą, Australijos „Significant Investor Visa" kaip tik jums.

Pradėta 2012 metų lapkritį, programa skirta didelę pridėtinę vertė kuriantiems asmenims, galintiems šalyje investuoti apie 4,7 mln. JAV dolerių (12,46 mln. Lt). Pilietybės norintieji gali investuoti į valstybės obligacijas, infrastruktūros projektus ar privačias kompanijas.

Mainais per tris mėnesius interesantas gaus investuotojo vizą. Po ketverių metų jos turėtojas jau gali pretenduoti į leidimą nuolat gyventi šalyje. Nuo pat programos pradžios gegužę, jau gauta 170 prašymų. Jeigu visi būtų patenkinti, Australija praturtėtų 850 mln. dolerių (2,254 mlrd. Lt) investicijomis iš užsienio.

Štai keli gyvenimo Australijoje pliusai: nemokama sveikatos priežiūra, vieni iš gražiausių paplūdimių pasaulyje ir bevizis režimas su daugiau nei 160 šalių iš viso pasaulio.