aA
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė antradienį pareiškė, kad šnipinėjimo skandalas tiesiogiai neturėtų paveikti Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų derybų dėl laisvos prekybos sutarties.
Dalia Grybauskaitė ir Francois Hollande'as
© AFP/Scanpix

Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetus su Prancūzijos vadovu Francois Hollande'u Paryžiuje aptarusi prezidentė BNS sakė, kad spaudos pranešimai apie JAV šnipinėjimą ES institucijose kelia susirūpinimą, ir ES tikisi amerikiečių paaiškinimų.

Tačiau, pasak prezidentės, derybos dėl laisvos prekybos sutarties yra atskiras klausimas, dėl kurio jau sutarta anksčiau.

"Derybos su Amerika dėl laisvos prekybos sutarties yra kiek atsietas klausimas. Mandatas ir sprendimas dėl derybų pradžios jau yra padarytas. Tai yra labai ilgas procesas. Optimistiškiausiai manome, kad derybos gali trukti net dvejus metus ir daugiau", - BNS telefonu iš Paryžiaus sakė prezidentė.

"Taigi neturėtų tiesioginės įtakos turėti visi šie iškelti klausimai, tuo labiau, kad mes tikrai manome, kad su Jungtinėmis Valstijomis rasime bendrą sprendimą", - teigė D.Grybauskaitė.

Lietuvos prezidentė sakė tikinti, kad Vašingtonas pateiks paaiškinimus, kurių ES pareigūnai ir kai kurios šalys pareikalavo iškart po to, kai žiniasklaida paskelbė, esą JAV turėjo slaptus pasiklausymo įrenginius ES diplomatinėse misijose užsienyje ir būstinėje Briuselyje.

"Be jokios abejonės, Europos Sąjungai tai kelia susirūpinimą. Amerikos pusė yra užklausta pateikti papildomą informaciją reaguojant į tas žinias, kurios pasirodė žiniasklaidoje", - BNS sakė D.Grybauskaitė.

"Turime bent jau reakciją iš Jungtinių Valstijų, kad Jungtinės Valstijos pasirengusios bendradarbiauti išsiaiškinti šiuos iškeltus klausimus. Tikimės atsakymų ir manau, kad bendrus sprendimus surasime", - teigė ji.

Savo ruožtu F.Hollande'as po susitikimo su D.Grybauskaite pabrėžė, kad ES turėtų laikytis bendros pozicijos šiuo klausimu.

"Europa turi turėti koordinuotą, bendrą poziciją dėl keliamų reikalavimų ir paaiškinimų, kurių turime prašyti", - sakė F.Hollande'as. Jį cituoja AFP naujienų agentūra.

Lietuva nuo liepos 1 dienos iki metų pabaigos pirmininkauja ES Tarybai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.