aA
Vilniaus miesto savivaldybė atmeta kritiką dėl Seimo fontano puošmenų, kurios vaizduoja Lietuvos teritoriją keturiais skirtingais istoriniais laikotarpiais. Fontano puošyba sulaukė kritikos iš europarlamentaro Vytauto Landsbergio, nesupratę idėjos liko ir kai kurie miestiečiai, mat iš žemėlapių susidarė įspūdis, jog Lietuva didžiuojasi kadaise užkariavusi Baltarusijos ar Ukrainos teritorijas.
Savivaldybė aiškina, ką reiškia Seimo fontano puošyba
© DELFI / Tomas Vinickas

„Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad Nepriklausomybės aikštės fontano koncepcija buvo iš anksto aptarta su Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija, Kultūros paveldo departamentu prie Kultūros ministerijos. Be to, buvo konsultuotasi ir su žinomais Lietuvos istorikais – Lietuvos heraldikos komisijos pirmininku docentu Edmundu Antanu Rimša, profesoriumi Zigmantu Kiaupa ir profesore Jūrate Kiaupiene“, - teigia savivaldybė.

Miesto valdžia sako, kad projektas dar nėra iki galo baigtas: prie fontano dar turi būti įrengtos informacinės lentelės, kuriose bus paaiškinta, kokio laikotarpio Lietuvos žemėlapis yra atvaizduojamas.

„Pavyzdžiui, viename iš informacinių stendų bus nurodyta „Lietuva Europoje. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė – XV a. 3-ias dešimtmetis, Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Vytauto valdymas“. Kitose plokštumose bus atvaizduota „Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė - 1263. Karaliaus Mindaugo valdymas“, „Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, pasirašius Liublino uniją (XVIa.)“, „Lietuvos Respublika – 1920 -1923 Tarpukario Lietuva, dabartinė Lietuva Europoje“, - sakoma savivaldybės pranešime.

Fontaną visiškai užbaigti planuojama šį ketvirtadienį.

Fontano dizainerių teigimu, miesto svečiams būtų sunku įsivaizduoti, kad Lietuva kadaise buvo tokio pat dydžio kaip ir dabartinė Prancūzija, jeigu nebūtų naudojamas dabartinis Europos žemėlapis.

„Būtent dėl to vizualinėje koncepcijoje ir buvo pasirinkta kartu pateikti dabartinį Europos žemėlapį, o informaciniuose stenduose paaiškinama, kad tai Lietuva Europoje nurodytame laikotarpyje“, - sako kritikos sulaukusi miesto valdžia.

DELFI primena, kad Lietuvos istorijos instituto istorikas Algimantas Kasparavičius fontano puošimą žemėlapiais, primenančiais LDK užkariavimus, vadino ne itin priimtinais, o europarlamentaras V. Landsbergis buvo dar tiesesnis – jo nuomone, tai „įžūli keistenybė“. V. Landsbergis pasipiktino ir tuo, kad žemėlapiuose nepažymėta dabartinė Lietuvos teritorija. Anot politiko, tai antilietuviška provokacinė propaganda.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.