aA
Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas pirmadienį po Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Davido Camerono pareikšto susirūpinimo dėl žmogaus teisių teigė, kad niekas neturi teisės pamokslauti jo šaliai, skelbia "Reuters".
Davidas Cameronas ir Nursultanas Nazarbajevas
Davidas Cameronas ir Nursultanas Nazarbajevas
© AFP/Scanpix

Vizito Kazachstane metu D. Cameronas po susitikimo su N. Nazarbajevu teigė, kad aptarė "daugybę" įtarimų dėl vyriausybės represijos.

"Mes aptarėme, pavyzdžiui, "Human Rights Watch" laišką bei jame išdėstytus susirūpinimus, - per spaudos konferenciją Kazachstano prezidento rūmuose sakė D. Cameronas. - Labai svarbu, kad mūsų pokalbis buvo atviras".

Penktadienį Niujorke įsikūrusios organizacijos "Human Rights Watch" atsiųstame laiške teigiama, kad nerimą kelia pagrįsti įtarimai dėl kankinimų, vyriausybės kritikų kalinimo bei griežtos žiniasklaidos ir laisvo žodžio kontrolės.

Laiške D. Cameronas raginamas aptarti šį klausimą su N. Nazarbajevu.

Daugiau nei 20 metų Kazachstaną valdantis buvęs komunistų partijos paskutinio politinio biuro narys reagavo šaltai.

"Ačiū už rekomendacijas, patarimą, tačiau niekas neturi teisės nurodinėti mums, kaip gyventi", - sakė N. Nazarbajevas, kuriam šią savaitę sukanka 73-eji.

Aktyvistai teigia, kad Vidurio Azijoje yra gerokai griežtesnių autokratinio valdymo lyderių nei N. Nazarbajevas, tačiau jo atsisakymas toleruoti opoziciją ar disidentus rodo nedidelius pokyčius švelninant režimą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.