aA
Baigtas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl Medininkų pasienio kontrolės poste 1991 metais nužudytų septynių savo pareigas vykdžiusių Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnų, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.
Baigta tirti dar trijų Medininkų žudynėmis įtariamų omonininkų byla
© DELFI / Kiril Čachovskij

Nusikaltimą prokurorai kvalifikuoja kaip nusikaltimą žmoniškumui, įtariamaisiais dėl šių nusikalstamų veikų pripažinti Rusijos piliečiai Andrejus Laktionovas, Česlavas Mlinykas bei Aleksandras Ryžkovas.

Pasak Generalinės prokuratūros, esminį postūmį šios bylos tyrimui suteikė 2010 metų gruodžio mėnesį priimtos Baudžiamojo proceso kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisos, kurios palengvino baudžiamosios atsakomybės taikymą už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus. Šios pataisos numato galimybę užbaigti ikiteisminį tyrimą įtariamajam nedalyvaujant procese.

2011 metų liepos 28 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroro prašymą ir A.Laktionovą, Č.Mlinyką bei A.Ryžovą pripažino įtariamaisiais pagal Lietuvos baudžiamojo kodekso 100-ąjį straipsnį, t. y. įtariamais padarius nusikaltimą, už kurį numatyta atsakomybė Lietuvos tarptautinių sutarčių ir Lietuvos baudžiamojo kodekso pagrindais.

2011 metų vasarą Lietuvos generalinė prokuratūra dar kartą kreipėsi į Rusijos generalinę prokuratūrą su teisinės pagalbos prašymu atlikti baudžiamojo proceso veiksmus A.Laktionovui, Č.Mlinykui bei A.Ryžkovui - prašyta jiems įteikti Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartis, išaiškinti įtariamojo teises, pasiūlyti duoti parodymus dėl pateiktų įtarimų.

2011 metų rugpjūčio 18 dieną generalinis prokuroras Darius Valys pasirašė ir Rusijos generalinei prokuratūrai išsiuntė naujus Europos arešto orderius minėtiems asmenims.

2012 metų rudenį Generalinė prokuratūra sulaukė Rusijos generalinės prokuratūros atsakymo, kad visi įtariamieji yra Rusijos piliečiai, o pagal Rusijos baudžiamąjį procesą, šios šalies piliečių, padariusių nusikaltimus užsienio šalyse ir grįžusių atgal, apklausa galima tik gavus pavedimą perimti baudžiamąjį persekiojimą kartu su baudžiamosios bylos medžiaga.

"Įvertinus tokį Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros atsakymą, konstatuota, kad Lietuvos prokurorai įvykdė visus Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodekso reikalavimus ir įteikė užsienio šalies centrinei susižinojimo tarnybai Lietuvos teismo nutartis minėtus asmenis pripažinti įtariamaisiais. Pagal Lietuvos įstatymus toks veiksmas prilyginamas pranešimo įteikimui įtariamajam", - rašoma prokuratūros pranešime.

Visų trijų įtariamųjų atžvilgiu toliau vykdoma tarptautinė paieška.

Iš viso šio ikiteisminio tyrimo medžiagą dabar sudaro daugiau kaip 70 tomų dokumentų. Paskelbus šį ikiteisminį tyrimą baigtu, bus atliekami vis privalomi tokiu atveju baudžiamojo proceso veiksmai, rašomas kaltinamasis aktas ir byla bus perduota teismui.

Ankstų 1991-ųjų liepos 31-osios rytą Medininkų pasienio kontrolės poste buvo šaltakraujiškai nužudyti septyni savo pareigas policijos ir muitinės pareigūnai.

Dėl šio nusikaltimo kol kas nuteistas tik vienas asmuo - 2011 metų pavasarį Vilniaus apygardos teismas Latvijos pilietį, buvusį omonininką Konstantiną Michailovą įkalino iki gyvos galvos.

Šį nuosprendį skundę Lietuvos prokurorai siekia, kad K.Michailovas būtų nuteistas už nusikaltimus žmoniškumui. Nuosprendį skundė ir nuteistasis, kuris kategoriškai neigia savo kaltę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.