aA
Prieš kelerius metus Lietuvoje sėkmingai smilkalų bei aromatinių žolių parduotuves atidarinėjęs bei interneto parduotuvėse kvaituliniu šalaviju prekiavęs, tačiau Lietuvos teismų išteisintas Tomas Ambrazas gali ilgam netekti laisvės – prokuratūra jį siūlo įkalinti 14 metų.
Rokas Einikis ir Tomas Ambrazas
Rokas Einikis ir Tomas Ambrazas
© DELFI / Tomas Vinickas

Tuo metu dėl prekybos jaunimo pamėgtu kvaišalu mefedronu į Didžiosios Britanijos žurnalistų akiratį pakliuvęs vilnietis Rokas Einikis už grotų gali būti pasodintas 12 metų.

Tokias bausmes kaltinamiesiems siūlo Vilniaus apygardos prokuratūra, tačiau baudžiamąją bylą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Jūratė Damanskienė nusprendė, kad dar negali skelbti nuosprendžio – penktadienį teismas paskelbė, kad prokuratūra privalo papildomai pateikti naujų įrodymų, jeigu ir toliau sieks įrodinėti kaltinamųjų kaltę.

Vietoj teismo nuosprendžio – nurodymai prokuratūrai: teismas valstybės kaltintojams nurodė pateikti duomenis, kokios maksimalios bausmės kaltinamiesiems būtų skirtos, jeigu jie būtų teisiami tose užsienio valstybėse, iš kurių siuntė ir į kurias siuntėsi psichotropines medžiagas. Be to, ar tose šalyse – Rusijoje, Lenkijoje ir Didžiojoje Britanijoje – psichotropinės medžiagos buvo draudžiamųjų sąraše ir, jeigu taip, kada į juos buvo įtrauktos.

Teismas pabrėžė, kad nagrinėjant bylą teisme kilo abejonių dėl kaltinamiesiems pateiktų kaltinimų, be to, įstatymo reikalavimų neatitiko prokurorų surašytas kaltinamasis aktas.

„Teismas ėmėsi visų įmanomų priemonių ištaisyti ikiteisminio tyrimo klaidas, tačiau to nepavyko padaryti“, – pažymėjo teisėja. Prie šios bylos nagrinėjimo teismas žada grįžti tik rugsėjį.

Ne vienerius metus T. Ambrazą ir R. Einikį stebėję pareigūnai nustatė, kad R. Einikis dar 2009-ųjų gruodžio 15-ąją iš Londono per siuntų tarnybą į Lietuvą T. Ambrazui išsiuntė labai didelį kiekį narkotinių medžiagų, nurodydamas, jog siuntinyje yra žolelių mišiniai ir druska. Šį krovinį sulaikė muitininkai.

T. Ambrazui taip pat inkriminuojamas neteisėtas mefedrono laikymas – 2010-ųjų rugsėjo 3-osios vakarą vyro rankinėje policijos pareigūnai aptiko du maišelius narkotinių medžiagų (beveik 2 g). Įtariama, kad juos vilnietis laikė platinimo tikslu.

Legalių narkotikų parduotuvių tinklus Lietuvoje valdžiusiu T. Ambrazu taip pat yra susidomėję Ispanijos pareigūnai. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad vyras iš Ispanijos į Lenkiją išsiuntė 1,7 kg mefedrono. Augustuvo mieste siuntinį paėmė vienas vyras, kuris perdavė kitam, tačiau šį muitininkai sulaikė kertant Baltarusijos sieną. Narkotines medžiagas vairuotojas turėjo perduoti kitam baltarusiui.

Prieš kelerius metus Lietuvoje sėkmingai smilkalų bei aromatinių žolių parduotuves atidarinėjęs bei interneto parduotuvėse kvaituliniu šalaviju prekiavęs, tačiau Lietuvos teismų išteisintas T. Ambrazas neigia jam pateiktus kaltinimus dėl disponavimo labai dideliu kiekiu narkotinių ir psichotropinių medžiagų.

Tuo metu jo bičiulis R. Einikis, kurį prokurorai įvardija kaip bendrininką, jau yra išgarsėjęs Didžiojoje Britanijoje – po visą šalį sukrėtusių jaunų žmonių mirčių nuo mefedrono laikraščio „News of the World“ skandalingų žurnalistinių tyrimų autorius Mazheras Mahmoodas susitiko su kvaišalais prekiavusiu R. Einikiu.

„Aš galiu jums tiekti 100 kilogramų mefedrono per mėnesį“, – savo tapatybę slėpusiam britų žurnalistui aiškino R. Einikis, patikinęs, kad Didžiosios Britanijos įstatymai nedraudžia šio kvaišalo, jis parduodamas teisėtai, jeigu ant etiketės užrašyta „augalų trąša“ ir kad jos negali vartoti žmonės.

Atnaujinta 2016 m. gegužės 30 d. DELFI, reaguodama į straipsnyje minimo T. Ambrazo laišką, informuoja, kad galutine ir neskundžiama Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) nutartimi jis buvo išteisintas dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu narkotinėmis medžiagomis bei jų kontrabandos, bet yra nuteistas dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti (BK 259 str. 2 d.). Už tai jam skirta 25 MGL dydžio (941,5 Eur) bauda.

Pasak teismo, neįrodyta, jog T. Ambrazas dalyvavo padarant nusikalstamas veikas, susijusias su psichotropinių medžiagų kontrabanda. Teismas nustatė, kad R. Einikis vienas neteisėtai disponavo labai dideliu psichotropinių medžiagų kiekiu, kontrabandos būdu šias medžiagas iš Jungtinės Karalystės atgabendamas į Lietuvos Respubliką, išsiųsdamas jas per bendrovę DHL T. Ambrazo gyvenamosios vietos adresu Lietuvoje.

R. Einikiui paskirta šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.