aA
Popkaralius Michaelas Jacksonas mirė besiruošdamas sėkmingiausio koncerto rekordą pagerinti galėjusiam pasirodymui, tačiau pasiekė visai kitokį rekordą, paskatinusį jo mirtį.
Michaelas Jacksonas
Michaelas Jacksonas
© AFP/Scanpix

CNN skelbia, kad M. Jacksonas gali būti vienintelis žmogus pasaulyje, net du mėnesius išbuvęs be vadinamojo REM miego fazės – būtent toks miegas būtinas smegenų ir viso kūno funkcijoms palaikyti. 60 naktų su didžiulėmis propofolio dozėmis, skirtomis gydytojo Conrado Murray nuo nemigos – anot specialisto, tai precedento neturintis gydymo metodas.

Propofolis sutrikdo normalų miego ciklą, iš jo pašalinamos REM miego fazės, tad pacientas po tokio miego jaučiasi tik apgaulingai pailsėjęs, teigia Harvardo medicinos mokyklos miego sutrikimų specialistas Charlesas Czeisleris.

Jeigu popkaralius nebūtų miręs 2009 metų birželio 25-ąją dieną nuo per didelės skausmą malšinančių vaistų dozės, REM miego trūkumas vis tiek jį būtų greitai atvedęs prie mirties, įsitikęs specialistas.

Be REM miego fazės laboratorinės pelės nugaišta jau po penkių savaičių. Su žmonėmis toks eksperimentas atliktas nebuvo. Tačiau C. Murray elgesys su M. Jacksonu gali būti jam prilyginamas, mano specialistas.

Ch.Czeisleris, miego klausimais konsultavęs NASA, CŽV ir net rokerius iš „The Rolling Stones“, ketvirtadienį teisme sakė, jog „vaistų sukeliama savotiška koma“ (kuri ištinka ir nuo propofolio) pacientui suteikia apgaulingą poilsio jausmą, tačiau iš tikrųjų toks miegas neduoda tikrosios normalaus miego naudos – smegenų ir kūno ląstelės negali atsinaujinti.

„Tarsi vietoj normalaus maisto pietums valgytume celiuliozės briketus. Skrandis bus pilnas, nejausite alkio, tačiau negausite kalorijų ir jokių būtinų maistingų medžiagų“, - sako Ch. Czeisleris.

Ilgą laiką negaunant REM miego, žmogų ištinka paranoja, kankina nerimas, depresija, sunku mokytis, sutelkti dėmesį, sako specialistas. Tokie žmonės praranda apetitą, nebeišlaiko pusiausvyros, jų fiziniai refleksai sulėtėja net 10 kartų, o emociniai – net 10 kartų sustiprėja.

Šie simptomai gąsdinančiai panašūs į tuos, kuriuos paskutinėmis savo gyvenimo savaitėmis jautė ir popkaralius – apie juos elektroniniuose laiškuose jis rašė koncertų organizatoriams.

M. Jacksono mama ir vaikai teisme bylinėjasi su „AEG Live“ – esą bendrovė atsakinga už dainininko mirtį, nes būtent ji pasamdė C. Murray, kuris anksčiau buvo pripažintas kaltu dėl dainininko netyčinio nužudymo. Ieškovai teigia, jog bendrovės vadovybė gydytojui nurodžiusi M. Jacksoną bet kokia kaina pristatyti į repeticijas ir nepaisiusi pavojaus ženklų.

„AEG Live“ advokatai tvirtina, jog būtent M. Jacksonas pasirinko ir nusamdė C. Murray, o bendrovė iš viso nieko nežinojusi apie propofolio vartojimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.