aA
Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį nepatenkino prokuratūros prašymo ir atsisakė toliau už grotų laikyti pagal Europos arešto orderį ieškotą Rusijos pilietybę turintį gruziną Givi Gordeladzę.
Givi Gordeladze
Givi Gordeladze
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Policija teigia, kad Tbilisyje gimęs vyras gali būti vienas įtakingiausių asmenų organizuotame nusikalstamame susivienijime, išplėtusiame savo veiklą į Europą. Be to, G. Gordeladze viešai prisipažįsta, jog yra „įteisintas vagis“ bei, kaip ir įprasta tokio rango nusikaltėliams, savo kūną išmarginęs specialiomis tatuiruotėmis.

„Kokia dar čia mafija – visas mano turtas šiose rankose“, – rodydamas polieteleninį maišelį su vaistais pagrindiniam naujienų portalui DELFI po posėdžio sakė Rusijos pareigūnams gerai žinomas G. Gordeladze.

Prokuratūros prašymą įtariamąjį suimti trims mėnesiams atmetęs teisėjas Gediminas Viederis nusprendė G. Gordeladzei skirti namų areštą bei 30 tūkst. Lt užstatą.

„Kur aš slapstysiuosi? Juk 4 metus Lietuvoje gyvenu, nieko nežinojau apie tuos kaltinimus, juk tikrai būčiau iš čia išvažiavęs ir nieko nelaukęs, manau, čia yra falsifikacija“, – tikino įtariamasis.

Jis neslėpė, kad yra buvęs Italijoje, tačiau aiškino, jog nieko bendro su organizuotu nusikalstamumu neturintis.

G. Gordeladze sakė, kad bendradarbiaus su prokuratūra ir atsakys į visus iškilusius klausimus.

Kadangi įtariamojo ieškojo Italijos teisėsaugos pareigūnai, išdavę Europos arešto orderį, Lietuvos prokurorams teks spręsti, ar Rusijos pilietis gali būti perduotas ikiteisminį tyrimą atliekančiai Europos Sąjungos valstybei.

Tuo metu Policijos departamentas yra pranešęs, kad šią savaitę įvykdytos tarptautinės operacijos metu sulaikyti vieni didžiausių Rusijos kriminalinio pasaulio „autoritetų“, vadinamieji „įteisinti vagys“.

G. Gordeladze buvo sulaikytas trečiadienio popietę, 65-ojo gimtadienio išvakarėse. Pareigūnai jį aptiko Žvėryne esančiame restorane.

Europos arešto orderyje yra nurodyta, kad įtariamasis buvo ieškomas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje ir turto prievartavimo. Teisme jis skundėsi įvairiomis ligomis, tarp jų ir prostatos vėžiu. „Įteisintu vagimi“ pakrikštytas vyras pageidavo būti paleistas už užstatą.

DELFI skelbė, kad birželio 18-osios ryte jungtinės Europos policijos pajėgos, kurių veiklą koordinavo Europolas, sulaikė 18 Gruzijos Kutaisio grupuotės įtariamųjų.

Didžiausia operacijos dalis vyko Italijoje, kur Nacionalinės policijos Centrinė operatyvinė tarnyba ir mobilioji komanda „Squadra“ sulaikė 7 įtariamuosius. Tuo pat metu sulaikymai vyko Lietuvoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Portugalijoje ir Vengrijoje.

Sulaikymo metu iš įtariamųjų buvo paimti ginklai, narkotikai ir apie 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Sulaikyta grupuotė yra žinoma kaip viena reikšmingiausių, jai vadovauja aukšto lygio Rusijos organizuoto nusikalstamumo pasaulio elitui priklausantys „įteisinti vagys“ („Vor v zakone“).

Už grotų pakliuvo ir vienas garsiausių Gruzijos nusikaltėlių – Merabas Dzhangveladze iš Suchumio (Gruzija). Jį pareigūnai aptiko viename Budapešto (Vengrija) viešbutyje, nors pastaruoju metu jis gyveno Italijoje.

Pranešama, kad įtakingiausius Gruzijos nusikaltėlius pareigūnai stebėjo maždaug pusantrų metų.

Lietuvoje operaciją vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Gavus informaciją iš Europolo, buvo nustatyta įtariamųjų buvimo vieta Vilniuje ir ankstyvą antradienio rytą sulaikyti 5 asmenys.

Vienas iš sulaikytųjų suimtas ketvirtadienį – jam taip pat buvo išduotas Europos arešto orderis. Kiti jo tautiečiai paleisti, nes su nusikalstamu pasauliu, įtariama, nėra susiję.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.