aA
Vyriausybė posėdyje trečiadienį nusprendė panaikinti lengvatas už vaikų išlaikymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose apibrėžusį nutarimą, tačiau Šveitimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pabrėžia, kad tai nekeičia esamos tvarkos.
Panaikinus lengvatas už darželius, ŠMM ramina, kad tvarka nesikeis
© LRT

Praėjusią savaitę žiniasklaidoje pasirodė nuogąstavimų, kad tokiu Vyriausybės sprendimu naikinamos lengvatos, kurios, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų, nutarimu buvo numatytos vienišiems tėvams, tris ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms, tikrąją karinę tarnybą atliekančių karių bei moksleivių ar studentų šeimoms.

"Lengvatų ikimokyklinukų tėvams skyrimo tvarka panaikinus 1995 m. priimtą Vyriausybės nutarimą dėl užmokesčio už vaikų išlaikymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose nesikeičia: kaip ir anksčiau, ją nustato savivaldybės. Beveik prieš du dešimtmečius priimtas nutarimas prieštaravo vėliau priimtoms Vietos savivaldos įstatymo nuostatoms dėl ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo organizavimo kaip savarankiškos savivaldybių funkcijos ir Švietimo įstatymo nuostatoms, kad atlyginimo dydį už vaikų išlaikymą bei galimas lengvatas ir tvarką nustato steigėjas, daugeliu atveju tai – savivaldybė", - nurodo ŠMM.

Pasak ministerijos, kiekviena savivaldybė turi nusistačiusi savo tvarką dėl lengvatų už vaikų išlaikymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir grupėse, jos siekia nuo 20 iki 100 proc. Šios lengvatos dengiamos iš savivaldybių biudžetų.

"Be to, minėtasis nutarimas nebeatitinka šių dienų socialinių realijų. Pavyzdžiui, 1995 m. nutarime lengvatos numatytos tik toms šeimoms, kurių vaikai yra ugdomi lopšeliuose ir darželiuose. Dabar net 35 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų yra ugdomi ikimokyklinio ugdymo grupėse, kurios yra įsteigtos bendrojo ugdymo mokyklose", - pabrėžiama BNS atsiųstame ŠMM komentare.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.