aA
Išgyventi Vokietijoje negalėjusios lietuvaitės prostitutės klientų išvyko ieškoti į Norvegiją – čia jos per savaitę uždirbdavo po keliasdešimt tūkstančių litų, dar tiek pat sumokėdavo savo sąvadautojams. Paaiškėjo, kad pagrindinė merginų sąvadautoja buvo moteris, iš prostitučių per nepilnus metus uždirbusi beveik milijoną.
Jelena Gaičiūnaitė
Jelena Gaičiūnaitė
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Šios sumos yra tik merginų žodžiai“, – kategoriškai su įspūdingu uždarbiu nesutinka baudžiamojon atsakomybėn dėl pelnymosi ir įtraukimo į prostituciją kaltinama 33 metų vilnietė Jelena Gaičiūnaitė. Ji anksčiau taip pat vertėsi seniausia pasaulyje profesija.

Tuo metu jos bendrininkų – keturis kartus teisto 34 metų Sergejaus Masevičiaus ir du kartus teisto 35 Sergejaus Leščinskio uždarbis buvo gerokai mažesnis. Prokurorai teigia nustatę, kad vyrai uždirbo vos daugiau kaip po 100 tūkst. Lt.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra trijulės baudžiamąją bylą perdavė nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Kelerius metus trukusio tyrimo metu Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai išsiaiškino, kad jaunos lietuvaitės seksualines paslaugas teikė Vokietijoje, Danijoje, o kai čia klientų gerokai sumažėjo, „persikraustė“ į Norvegiją.

Sąvadautojos motinai merginos patikėjo uždirbtus pinigus

Pareigūnai įtarimus buvo pareiškę ir psichologe dirbančiai J. Gaičiūnaitės motinai, tačiau vėliau jos atžvilgiu byla buvo nutraukta. Per apklausas merginos nurodė, kad būtent J. Gaičiūnaitės motina tvarkė visus finansinius prostitučių reikalus – kiekvieną dieną jos turėdavo pranešti, kiek klientų aptarnavo, kiek uždirbo ir t. t. Be to, jai buvo pašto perlaidomis buvo pervedama dalis uždarbio.

Tiesa, moteris to išsigynė – esą merginos jai kasdien skambindavo norėdamos pasikonsultuoti, o pinigus prašė pasaugoti, nes tarpusavyje kildavo įvairių nesutarimų.

„Joms grįžus į Lietuvą saugotus pinigus grąžindavau“, – tikino kaltinamosios motina.

Tuo metu J. Gaičiūnaitė pripažino jai pareikštus kaltinimus dėl pelnymosi iš prostitucijos, tačiau neigė, kad iš merginų galėjo uždirbti maždaug milijoną.

Kaltinamoji neslėpė, kad dviejuose tinklalapiuose reklamavo merginų teikiamas seksualines paslaugas, o iš lietuvaičių imdavo net 70 proc. nuo gauto uždarbio. Tokią didelę sumą ji teisinosi ėmusi dėl to, kad merginos surasdavo gyvenamąjį būstą, už jį mokėjo mokesčius, be to, mergaites aprūpindavo prezervatyvais, lubrikantais, žvakėmis ir kt.

Pareigūnų apklaustos merginos nė neslėpė, kad užsienyje dirbo prostitutėmis. Viena jų sakė, kad su J. Gaičiūnaite ją supažindino S. Masevičius, kuris merginoms „darbą“ parūpindavo Vokietijoje.

„Jis man J. Gaičiūnaitę rodydavo kaip pavyzdį, kaip galima gerai gyventi verčiantis prostitucija, tiesa, ne Vokietijoje, o Norvegijoje“, – sakė liudytoja.

„Važiuok į Norvegiją, po savaitės gyvensi kaip princesė“, – sakė kita prostitutė.

Dirbo manekene vyrų lovose

Kitos merginos sakė, kad per dieną kartais tekdavo aptarnauti po 2-3 klientus, tačiau pasitaikydavo ir netikėtų „antplūdžių“, kai jos nespėdavo linksminti moteriškų glamonių ištroškusių norvegų.

Viena ištekėjusi šiaulietė neslėpė, kad pasiūlymo dirbti striptizo šokėja ir už tai per mėnesį gauti 10 tūkst. Lt „į rankas“ sulaukė internetu, o kai tuo susidomėjo, buvo pakviesta atvykti į Vilnių. Kai čia ji atvažiavo, sužinojo, jog per mėnesį galės užsidirbti net 40 tūkst. Lt, tačiau ne šokdama striptizą, bet tenkindama vyrų seksualines užgaidas.

Jauna moteris atviravo, kad susigundė dideliais pinigais ir nė kiek nesigailėjo išvykusi – iš pradžių per mėnesį, o vėliau jau per dvi savaites uždirbo po 25 tūkst. Lt. Tiesa, dar apie 80 tūkst. Lt ji teigė perdavusi J. Gaičiūnaitei.

Modelio karjeros „Olialia“ konkurse siekusi kita liudytoja neslėpė, kad jai vienas vaikinas pasiūlė dirbti manekene J. Gaičiūnaitės vadovaujamoje agentūroje Norvegijoje. Tiesa, kai atvyko į Oslą, sužinojo, kad savo kūno grožybes ji galės demonstruoti ne ant podiumo, o nepažįstamų vyrų lovose. Per parą ji teigė aptarnavusi nuo 4 iki 9 klientų.

Į Vokietiją išvežė vaikų globos namų auklėtinę

„J. Gaičiūnaitės nurodymu kurį laiką tvarkiau apskaitą, ataskaitas teikdavau SMS žinutėmis, elektroniniu paštu ar „Skype“, – sakė ji. – J. Gaičiūnaitės nurodymu buvo vedamos dvi knygos – viena, kurioje duomenys atitiko tikrovę, buvo teikiami jai, o kita su gerokai mažesnėmis sumomis – motinai. Jelena sakė, kad motina ją labai kontroliuoja, todėl ši norėjo, kad ji ne viską žinotų“.

Į prostituciją J. Gaičiūnaitė kaltinama įtraukusi ir sostinės vaikų globos namuose gyvenusią nepilnametę. Ji pareigūnams pasakojo, kad kartą gatvėje sutiko moterį, kuri pasidomėjo, ar ši nenorėtų išvažiuoti dirbti į Vokietiją. Kai nepilnametė pasiūlymu susidomėjo, J. Gaičiūnaitė su nauja pažįstama nuėjo į globos namus ir paėmė jos pasą.

„Ji man nupirko naujų drabužių, o po to automobiliu išvežė į Vokietiją, – sakė ji. – Pakeliui manęs paklausė, ar „užsiimu analiniu“. Kai pasidomėjau, kodėl ji tokių dalykų klausinėja, man pareiškė, jog turėsiu dirbti prostitute, nes reikia atsiimti drabužiams išleistus pinigus“.

Mergina tikino, kad bandė pasipriešinti, tačiau buvo patikinta, jog jos žodžiai nieko nepakeis. „Viskas jau nuspręsta“, – liudytoja sakė, kad viename bute aptarnaudavo klientus, tačiau už tai negavo nė cento, tik gaudavo smulkių monetų cigaretėms nusipirkti.

Liudytoja teigė pabėgusi iš buto, o pažįstamas turkas ją pristatė į Lietuvos ambasadą.

Nemalonumai už trims vyrams suteiktą „extra“ paslaugą

Nors J. Gaičiūnaitės elgesiu pareigūnams nesiskundė nė viena mergina, tačiau kai kurios jų užsiminė, jog S. Masevičius buvo labai griežtas ir ne vieną yra nubaudęs. Viena mergina teigė, kad S. Masevičiui turėdavo perduoti pusę sumos, uždirbtos iš prostitucijos, o kai pabėgo iš viešnamio Vokietijoje, papildomai buvo nubausta 2 tūkst. eurų bauda.

Tuo metu kita prostitutė neslėpė, kad darbas Vokietijoje jai buvo labai sėkmingas – per savaitę ji uždirbdavo 30 tūkst. Lt ir dar tiek pat atiduodavo S. Masevičiui.

Byloje yra apklausta ir vieno nesėkmingai karjerą baigusio garsaus dainininko buvusi mylimoji – (jos pavardė buvo minima ir kitoje byloje dėl prostitucijos). Mergina pareigūnams pasakojo, kad draugė pasiūlė vykti į Daniją, kur esą per dvi savaites bus galima uždirbti 10 tūkst. eurų.

„Ji sakė, kad su draugu yra išsinuomoję butą ir labai gerai sekasi, tačiau turėsiu atiduoti 40 proc. uždarbio, o už „extra“ paslaugų suteikimą (oralinį seksą be prezervatyvo ar analinį“ – 50 proc., – pasakojo mergina. – Sutikau, išvykome, bet labai nesisekė – paslaugų kainos buvo labai žemos, dauguma klientų tenkindavosi vos 15 minučių“.

Buvusio dainininko mylimoji sakė, kad per dvi savaites uždirbo vos 5 tūkst. Lt, todėl vėliau grįžo namo.

„Tada man paskambino draugės pažįstamas ir prašė vėl išvykti, nes yra vyriškis, kuris už su manimi praleistas 8 val. sutinka sumokėti 5 tūkst. Lt bei padengti visas kelionės išlaidas“, – pasakojo nukentėjusiąja pripažinta mergina.

Ji taip pat prisiminė, kad nuvykusi į Daniją taip pat tenkino kitus vyrus.

„Kartą buvau su trimis vyrais ir kai sąvadautojai sužinojo, kad suteikiau „extra“ paslaugą, o pinigus pasiėmiau sau, man uždėjo 10 tūkst. eurų baudą bei grasino, jog jeigu pabėgsiu, nuskus plikai, apipils rūgštimi ir pan.“, – teigė ji.

Prostitutė sakė, kad į Lietuvą grįžo tik tuomet, kai pasiskundė savo draugui, kuris taip pat gyveno iš merginų prostitucijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.