aA
Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai baigė rašyti kaltinamąjį aktą buvusių Specialiosios paskirties milicijos būrio (Otdel miliciji cpecialnogo naznačenija – OMON) narių byloje, kurie kaltinami prieš daugiau nei 20 metų vykdę Lietuvoje karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmogiškumui.
Sausio 13-oji
Sausio 13-oji
© Kęstučio Svėrio nuotr.

Kaltinamieji, Rusijos Federacijos piliečiai Boleslavas Makutinovičius ir Vladimiras Razvodovas, šiame procese tiesiogiai nedalyvauja, nes Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijos atsisakė išduoti šiuos asmenis Lietuvai.

Todėl šie kaltinamieji bus teisiami už akių, kas yra leidžiama, kai byla keliama dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui, informuoja prokuratūra.

Šioje Lietuvos Respublikos valstybei itin reikšmingoje byloje prokurorai atskleidė 16 Lietuvos pasienio postų užpuolimo, ginklų grobimo, žmonių sužalojimo bei apšaudymo epizodų.

Byloje nukentėjusiaisiais ir civiliniais ieškovais pripažinti 39 fiziniai asmenys.

Pastaruosius pusę metų, užbaigus ikiteisminį tyrimą, visi proceso dalyviai: nukentėjusieji, civiliniai ieškovai, jų gynėjai bei atstovai buvo informuoti ir galėjo įgyvendinti savo teisę susipažinti su visa bylos medžiaga.

Taip pat buvo kreiptasi su teisinės pagalbos prašymu į Rusijos Federacijos generalinę prokuratūrą, siekiant informuoti kaltinamuosius Boleslavą Makutynovičių ir Vladimirą Razvodovą apie tai, kad ikiteisminis tyrimas pabaigtas ir jie turi teisę susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga, tačiau atsakymas nebuvo gautas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.