aA
Liepos 27-ąją Vilniuje planuojamose lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) eitynėse žygiuos ir Europos valstybių ambasadoriai, ir Lietuvos bei užsienio politikai.
Aiškėja, kas žygiuos homoseksualų eitynėse
© DELFI (A.Sarcevičiaus nuotr.)

Eitynių išvakarėse planuojama tarptautinė konferencija LGBT teisių apsaugos tema, kurią Užsienio reikalų ministerija (URM) paskelbė oficialiu pirmininkavimo ES Tarybai renginiu.

Kol sostinės savivaldybė su Lietuvos gėjų lyga (LGL) teismuose ginčijasi, kur turi vykti eitynės, organizatoriai jau dėlioja eitynių maršrutą ir skaičiuoja laukiamus svečius.

LGL valdybos pirmininko Vladimiro Simonko tvirtinimu, organizatorius tenkina tik Gedimino prospektas, tad jei savivaldybė žygiuoti prospektu vis dėlto neleis, eitynių gali visai nebūti.

Pagrindinis „Baltic Pride 2013“ renginys – eitynės „Už lygybę“ – planuojamas liepos 27-ąją, šeštadienį, 13–16 valandomis. Numatoma, kad eitynės baigtųsi Lukiškių aikštėje su muzika, dalyvių sakomomis kalbomis bei video žinutėmis. 

LGL valdybos pirmininko Vladimiro Simonko teigimu, tai būtų tradicinė eisena už žmogaus teises, panaši į buvusią prieš trejus metus. „Mes ją šiek tiek paįvairinsime. Kadangi LGBT bendruomenė ir jų draugai jau šiek tiek išdrąsėjo, manau, galime sulaukti nemažai rėmėjų ir eisenoje žygiuos apie 800 žmonių”, – DELFI sakė V. Simonko.

Dieną prieš tai valstybiniame Gaono žydų muziejuje įkurtame Tolerancijos centre rengiama tarptautinė žmogaus teisių konferencija „Europos politikos gairės LGBT teisių apsaugos srityje“. Organizatoriai skelbia, kad tai unikali proga aptarti iškylančius iššūkius, pasidžiaugti pasiekimais bei nubrėžti ateities politikos gaires, siekiant dar didesnės LGBT asmenų įtraukties Lietuvos visuomenėje.

Žygiuos Švedijos ir Italijos ambasadoriai

Kvietimai į eitynes ir tarptautinę konferenciją išsiųsti visų Europos Sąjungos (ES) valstybių bei JAV ir Kanados ambasadoriams. „Dar laukiame atsakymų. Aš supratau, kad daug lems teismo sprendimas – jeigu jis bus palankus, sąrašas padvigubės“, – teigė LGL valdybos pirmininkas.

V. Simonko džiaugėsi, kad konferenciją mielai sutiko paremti URM, renginiui suteikusi pirmininkavimo ES Tarybai renginio statusą.

Video sveikinimą eitynių dalyviams atsiųs Europos žmogaus teisių komisaras. Organizatoriai yra gavę oficialų patvirtinimą, kad eitynėse dalyvaus Švedijos ir Italijos ambasadoriai Lietuvoje.
Jau aišku, kad tarptautinėje konferencijoje dalyvaus Europos Parlamento (EP) narys Leonidas Donskis, Austrijos atstovė EP Ulrike Lunacek, lesbiečių ir gėjų teises ginančios organizacijos „ILGA–Europe“ programų direktorius Björn van Roozendaal, diskriminacijos tyrinėtojas Marco Perolini iš organizacijos „Amnesty International“, ES Pagrindinių teisių agentūros departamento vadovas Ioannis Dimitrakopoulos, Lietuvos žmogaus teisių stebėjimo instituto, Lietuvos, Latvijos, Estijos jaunimo asociacijų atstovai, žmogaus teisių organizacijų atstovai iš Belgijos ir Estijos.

„Taip pat išsiuntėme kvietimą premjerui Algirdui Butkevičiui sakyti įžanginį konferencijos žodį, dar negavome atsakymo“, – sakė V. Simonko.

A. Butkevičius pranešimo neskaitys

Premjero atstovė spaudai Evelina Lazdauskienė DELFI sakė, kad liepos 26-ąją premjero nebus Vilniuje, todėl konferencijoje jis negalės dalyvauti. Pasirodo, nuo tos dienos ministras pirmininkas suplanavęs atostogas. Dar nenuspręsta, ar A. Butkevičius į konferenciją ir eitynes kažką deleguos vietoje savęs.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė eitynėse taip pat nedalyvaus, o kvietimo į konferenciją nėra gavusi.

„Prezidentė nedalyvauja jokiose eitynėse. O dėl konferencijos kol kas nesame gavę nei informacijos, nei kvietimo“, – teigė prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė.

Seimo pirmininko Vydo Gedvilo patarėjas Tomas Beržinskas informavo, kad V. Gedvilas šiuose renginiuose tikriausiai nedalyvaus, tačiau į juos siųsti savo atstovus planuoja.

Oficialūs kvietimai jau įteikti užsienio reikalų bei socialinės apsaugos ir darbo ministrams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės patarėja ryšiams su visuomene Vaida Vincevičiūtė patvirtino, kad ministrė kvietimą gavusi, tačiau kol kas sprendimas dėl dalyvavimo nėra priimtas.

URM atsakyme DELFI teigiama, kad „dalyvavimas viešuose renginiuose yra kiekvieno piliečio asmeninio apsisprendimo reikalas“. Taigi kol kas neaišku, ar eitynėse žygiuos URM atstovai.

M. A. Pavilionienė žygiuos, R. Žilinskas dar mąsto

Tikėtina, kad eisenoje žygiuos keletas Seimo narių. „Žinoma planuoju, bet dar negavau kvietimo. Aš manau, ir daugiau kolegų gali būti – Giedrė Purvaneckienė, gal Birutė Vėsaitė, Dalia Kuodytė, manau, kokie 4-5 bus“, – sakė socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

G. Purvaneckienė eitynėse dalyvaus, jei spės grįžti iš komandiruotės. „Jeigu būsiu Vilniuje, dalyvausiu, bet prieš tai turiu komandiruotę. Į konferenciją tikrai nespėsiu, o dėl eitynių – priklausys, kada grįšiu“, – teigė politikė.

„Jeigu būsiu Vilniuje, būtinai dalyvausiu abiejuose renginiuose“, – DELFI sakė liberalė Dalia Kuodytė. Ji nesiryžo prognozuoti, kiek parlamentarų gali dalyvauti eitynėse – esą tai nulems ne vien baimės, bet ir atostogų metas.

Apie homoseksualią seksualinę orientaciją prisipažinęs konservatorius Rokas Žilinskas dar neapsisprendė, ar žygiuos su savo bendruomene. „Dar neapsisprendžiau, žiūrėsiu, kaip tomis dienomis išsidėstys darbotvarkė“, – teigė R. Žilinskas.

V. Simonko netrukus žada pradėti aktyvią kvietimo į eitynes kampaniją.

URM: konferencija bus socialinių partnerių susitikimas

URM aiškina, kad Lietuvoje vyksiantys su pirmininkavimu susiję renginiai skirstomi į aukšto lygio susitikimus (juose dalyvauja ministrai, valstybių vadovai, aukščiausi ES pareigūnai), ekspertinio lygio susitikimus (ES šalių tarnybų, departamentų atstovų susitikimai) ir socialinių partnerių susitikimus (juos organizuoja nevyriausybinių organizacijų, kultūros, verslo atstovai).

Tarp daugiau nei 70 šiuo metu planuojamų socialinių partnerių susitikimų yra ir konferencija „Europos politikos gairės LGBT teisių apsaugos srityje”, kurią organizuoja LGL.

„Šis renginys, kaip ir kiti socialinių partnerių organizuojami susitikimai, turi atitikti numatytus reikalavimus, kurių pagrindiniai – renginyje nagrinėjami su ES darbotvarke susiję klausimai, renginys prisideda prie bendradarbiavimo su ES partneriais stiprinimo“, – teigiama URM atsakyme.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.