aA
Seimas ketvirtadienį ėmėsi spręsti, ar konservatorius Egidijus Vareikis praras teisinę neliečiamybę. Kaip ir buvo galima tikėtis, imunitetas iš politiko atimtas aiškia balsų dauguma. Tiesa, procedūrą sujaukė pats E. Vareikis. Politiko pasakyta kalba papiktino ne vieną Seimo narį, o pirmiausiai – parlamento moteris.
Dėl smurto šeimoje neliečiamybės netekęs E. Vareikis ragino vyrus mylėti savo žmonas, o žmonas - jų klausytis
© DELFI / Kiril Čachovskij

E. Vareikis teisėsaugos akiratyje atsidūrė gegužės 4 d. Parlamentaras įtariamas neblaivus smurtavęs prieš žmoną.

Laikinoji Seimo komisija, sprendusi konservatoriaus imuniteto klausimą, be didesnių diskusijų nutarė siūlyti Seimui atimti E. Vareikio neliečiamybę. Tiesa, komisijos darbo metu paaiškėjo nauja aplinkybė – anot incidentą tiriančios prokurorės, politikas ne tik dusyk sudavė žmonai per veidą, bet ir jai spyrė.

Į kolegas iš Seimo tribūnos kreipęsis E. Vareikis teigė tenorintis vieno – kuo greičiau prarasti neliečiamybę. Parlamentaras teigė ketinęs nesinaudoti Seimo tribūna šia dviprasmiška proga, tačiau vis dėlto nutaręs prabilti.

„Gaila, kad diskusijos apie visuomenės bėdas prasideda tik įvykus nusikaltimui arba nelaimei. (...) Net blogiausiame sapne nebūčiau pagalvojęs, kad tapsiu etaloniniu Lietuvos smurtautoju“, - prisiminė E. Vareikis.

Politikas tikino sulaukęs „melo, purvo ir patyčių“ lavinos žiniasklaidoje ir interneto forumuose.

Taip pat jis ragino vyrus mylėti savo žmonas, o žmonas - jų klausytis.

"Kadangi amžius jau leidžia dalyti patarimus, sakau: mieli vyrai, mylėkite savo žmonas. Būtent mūsų meilės stoka sukelia problemas, kurios neturėtų kilti. Mano elgesys ir pavyzdys - kaip nereikėtų daryti, nekartokite to, ką padariau, nei namuose, nei būdami pavargę, nei būdami susijaudinę (...). O jūs, žmonos, kaip sako (Šventasis - BNS) raštas, klausykite vyrų, nebijokite, nesakau, pakluskite, sakau - klausykite, paklausykite ir išklausykite, jie turi, ką pasakyti ir visai nenori muštis, mano patirtis tą tik patvirtina", - kalbėjo parlamentaras.

Taip pat konservatorius moteris ragino nesmurtauti pačioms prieš save, kaip galima suprasti iš konteksto, tikrajam smurtui prilygindamas abortus: "Paklausykite ir išklausykite, tada tikrai nereikės žaloti savo kūno įvairiais vardais vadinamais žudymais, prisidengiant neva išimtine teise su savimi daryti, ką nori, štai kur tikras smurtas. Nesmurtaukite prieš save, nors niekas už tai ir nebaudžia."

Vis dėlto čia į E. Vareikį kreipėsi vienas konservatorių frakcijos vadovų Jurgis Razma, pamėginęs frakcijos vardu nutildyti narystę partijoje sustabdžiusį bendražygį. E. Vareikis tokiam prašymui nepakluso ir tęsė monologą.

„Pažįstamas psichoterapeutas sakė: psichikos ligų tu neturi – šiaip esi kvailas“, - tęsdamas savo pasakojimą kalbėjo Seimo narys. Sykiu jis pabrėžė esąs pasirengęs prisiimti visą atsakomybę už savo veiksmus – esą „bausmė nėra blogis“.

„Bausmė gali būti Dievo gailestingumas“, - svarstė E. Vareikis.

Jis nepraleido progos pagirti savo žmoną, vadino ją teisinga, principinga bei negailėjo kitų gerų žodžių.

„Koks bebūtų sprendimas, mano meilė ir pagarba jai nesumažės“, - sakė E. Vareikis.

Kiek virpančiu balsu, parlamentaras apeliavo į Seimo vyrus, kad šie mylėtų savo moteris.

„Geriau mylėkite – tada ir smurto prevencijos reikės kur kas mažiau“, - ragino E. Vareikis.

Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymą jis aštriai kritikavo – esą tai „šeimos griovimo įstatymas“. Tai E. Vareikis grindė nuosava patirtimi.

Parlamentaras teigė neišsižadantis šeimos vertybių ir tradicinių pažiūrų gynėjo pozicijos.

E. Vareikio neliečiamybę atimti ragino jo partietė Vida Marija Čigriejienė. Politikė teigė, jog jis parodė esąs nevertas pasitikėjimo – ne tik po smurto namuose, bet ir „po šios dienos kalbos“.

Tuo tarpu „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys ragino pakeisti Seimo rezoliucijos dėl E. Vareikio formuluotę – esą prokurorų prašoma galimybė suimti parlamentarą yra neadekvati. Taigi E. Vareikio neliečiamybę esą reikia naikinti neleidžiant parlamentaro suimti.

O konservatorių frakcijos narys Rokas Žilinskas barė kolegas, kurie laidė replikas E. Vareikio kalbos metu – esą kitų Seimas galėjo klausyti nors ir valandą. Jis E. Vareikio bylą vadino politine ir ragino parlamentarus gerai pagalvoti prieš balsuojant.

Paskelbus balsavimą dėl E. Vareikio imuniteto, už politiko neliečiamybės panaikinimą balsavo 84 Seimo nariai, prieš – nė vieno, susilaikė 10.

Pats E. Vareikis kaltę pripažįsta ir tikina atgailaujantis. Tiesa, politikas tikina savo kailiu pajutęs, kad Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas veikia „negerai“.

Generalinis prokuroras Darius Valys, kreipęsis į Seimą dėl E. Vareikio neliečiamybės panaikinimo, nurodė, jog parlamentarui nebūtinai gresia baudžiamoji atsakomybė. Mat konservatorius gali susitaikyti su žmona – tokiu atveju, ikiteisminis tyrimas būtų nutrauktas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.