aA
Lenkijoje atgimsta pagonybė. Rugpjūčio mėnesį Lodzės mieste įvyks pirmasis visos Lenkijos šio tikėjimo šalininkų suvažiavimas. Kaip sakė dienraščiui „Rzeczpospolita“ Krokuvos Jogailos universiteto religijų žinovas Scottas Simpsonas, tai persilaužimas lenkų pagonybės šalininkų judėjime.
Saulė
© Shutterstock nuotr.

Lenkijoje tikėjimas iki krikščionybės laikų religijomis pradėjo atgimti praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Patys pagonys tvirtina, jog jų šalininkų gretos nuolat didėja, o dabar siekiama jas suvienyti. Pasak dienraščio, pagonys jau susitarė atgaivinti savo leidinį „Gniazdo“ („Lizdas“).

Pasak S. Simpsono, Lenkijoje yra apie 2 tūkst. pagonių, tačiau taip pat egzistuoja didelė grupė jiems prijaučiančių žmonių ir jų skaičius nuolatos auga.

Šiuo metu Lenkijoje yra keturios pagoniškos organizacijos: lenkų slaviškoji bažnyčia, „Gimtasis tikėjimas“, „Slaviškas tikėjimas“ ir Lenkijos gimtoji bažnyčia.

Lenkų pagonys tikėjimo pagrindų semiasi iš savo protėvių. Tiki į dievus, kurie tapatinami su gamtos jėgomis, tačiau pati svarbiausia lenkų pagonių šventė – Joninės.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.