aA
Lenk me­dį, kol jau­nas? Pa­so­di­nai, au­gi­nai, puo­se­lė­jai, su­gal­vo­jai pa­dai­lin­ti – nu­ge­nė­jai. Ir su­lau­kei bau­dos. Te­ri­to­ri­ją, ku­ria nie­kas ne­si­rū­pi­na, ke­lio­li­ka me­tų tvar­kę šiau­lie­čiai su­lau­kė „pa­dė­kos“ – bau­dos už še­šias nu­ge­nė­tas lie­pas.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock nuotr.

Tie­sa, prieš ket­ve­rius me­tus su­lauk­ta ir tik­ros pa­dė­kos – Me­de­ly­no ra­jo­no Laz­dy­nų gat­vės gy­ven­to­jai iš Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ga­vo po pa­dė­kos raš­tą už gra­žiai tvar­ko­mą ir pri­žiū­ri­mą te­ri­to­ri­ją.

Ne­nuos­ta­bu, nes pa­tys su­si­me­tę išas­fal­ta­vo jos da­lį, ap­tvė­rė ve­jas, šie­nau­ja grio­vį ir te­ri­to­ri­ją už jo, ku­rią dar ir nuo er­kių nu­purš­kia, pa­so­di­no lie­pų pa­lei gat­vę, gė­lių. No­rė­jo so­din­ti laz­dy­nus, juk gat­vė taip va­di­na­si, tik anuo­met ne­bu­vo laz­dy­nų me­džių pirk­ti. De­ja, praė­jus be­veik 20 me­tų, gat­vė­je tvy­ro slo­gi nuo­tai­ka.

Pri­sės­ki­te – bau­da iš­vers iš ko­to

„Ne­be­no­ri­me nie­ko tvar­ky­ti, nes nu­svi­lo­me, nors da­rė­me ge­ra. Vy­ras šie­met il­gai ne­pjo­vė žo­lės ki­ta­pus gat­vės, bet nu­si­lei­do, juk vai­kai su anū­kais at­va­žiuo­ja, no­ri po pie­vą pa­laks­ty­ti. Kai­my­nas „kie­tes­nis“ – sa­kė ne­bet­var­kys“, – pa­sa­ko­ja Laz­dy­nų gat­vės gy­ven­to­ja Al­ma B. Kas gi at­si­ti­ko šio­je idi­liš­ko­je gat­ve­lė­je?

Per­nai pa­va­sa­rį Šiau­liuo­se, Laz­dy­nų gat­vė­je, bend­ro nau­do­ji­mo vals­ty­bi­nė­je že­mė­je prie gy­ve­na­mo­jo na­mo, ne­tu­rė­da­mi nu­sta­ty­ta tvar­ka iš­duo­to Sa­vi­val­dy­bės lei­di­mo, gy­ven­to­jai nu­ge­nė­jo še­šias lie­pas. Už ne­tei­sin­gą ir sa­va­va­liš­ką me­džių ge­nė­ji­mą gy­ven­to­jus nu­bau­dė ir gam­tai pa­da­ry­tą ža­lą ap­skai­čia­vo LR ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­to Šiau­lių mies­to agen­tū­ra. Pa­da­ry­ta ža­la ap­skai­čiuo­ta va­do­vau­jan­tis pa­tvir­tin­tais žel­di­nių at­ku­ria­mo­sios ver­tės įkai­niais ir įver­tin­ta… 3440 Lt.

„Pa­siū­lė pri­sės­ti. Ne­ga­lė­jau pa­ti­kė­ti, kad už še­šias nu­ge­nė­tas lie­pas teks tiek daug su­mo­kė­ti. Net­gi ne nu­ge­nė­tas, o su­for­muo­tas. Lie­pa yra be­ne vie­nin­te­lis me­dis, ku­rio la­ją ga­li­ma for­muo­ti“, – pri­si­me­na Al­ma. Tie­sa, mo­te­riai il­gai teis­me te­ko įro­di­nė­ti, kad ji me­džius ne nu­pjo­vė, o nu­ge­nė­jo.

Dras­tiš­kas ge­nė­ji­mas ža­los ne­pa­da­ro?

„Lie­pas nu­ge­nė­jo­me no­rė­da­mi, kad į gy­ve­na­mą­jį na­mą pa­tek­tų dau­giau švie­sos, nu­pjo­vė­me tik da­lį ša­kų, bet ne vi­sus me­džius, to­dėl ma­no­me, kad nie­kaip ne­ga­lė­jo­me pa­žeis­ti jų gy­vy­bi­nių funk­ci­jų, nes me­džiai ža­liuo­ja. Be­veik 20 me­tų čia gy­ve­na­me. Lie­pas pa­tys pa­so­di­no­me, ge­ni­me nu­džiū­vu­sias ša­kas, pa­va­sa­rį ba­li­na­me, va­sa­rą lais­to­me. Be mū­sų dau­giau jo­mis nie­kas ne­si­rū­pi­na. Juk mū­sų dė­ka šie me­džiai au­ga, tai ko­dėl tu­ri­me at­ly­gin­ti kaž­kie­no su­gal­vo­tą ža­lą?“ – svars­tė lie­pas pa­so­di­nęs Rai­vy­das B.

Jo ma­ny­mu, dėl ža­los at­si­ra­di­mo iš da­lies tu­rė­tų bū­ti kal­ti ir val­di­nin­kai, ku­rie per tiek me­tų ne­su­ge­bė­jo tin­ka­mai at­lik­ti sa­vo pa­rei­gos, t. y. pri­žiū­rė­ti me­džius ir juos ge­nė­ti. UAB „Šiau­lių ap­žel­di­ni­mas“ pa­tvir­ti­no, kad ši įmo­nė Laz­dy­nų gat­vė­je ne­vyk­dė jo­kių žel­di­nių prie­žiū­ros dar­bų.

Pa­vyz­dys, kad ge­nė­ji­mas, nu­pjau­nant be­veik vi­sas ša­kas, me­džiui ne­da­ro jo­kios ža­los, ga­lė­tų bū­ti prie Šiau­lių pro­fe­si­nio ren­gi­mo cent­ro Bui­ti­nių pa­slau­gų sky­riaus Vil­niaus gat­vė­je, Šim­šė­je, au­gan­čios lie­pos. Jos kas ke­le­rius me­tus bū­na dras­tiš­kai nu­ge­nė­tos – ka­mie­no vir­šu­je nu­ker­pa­mos ko­ne vi­sos ša­kos. Aiš­ku, toks „akib­rokš­tas“ ne­lie­ka gy­ven­to­jų ne­pas­te­bė­tas – jie ne­pa­ten­kin­ti skam­bi­na į Sa­vi­val­dy­bę ir pa­tį Bui­ti­nių pa­slau­gų sky­rių.

Sky­riaus ve­dė­jo Al­vy­do Kuš­lei­kos tei­gi­mu, toks lie­pų ge­nė­ji­mas joms ža­los ne­da­ro – per me­tus jos atau­gi­na gra­žią la­ją. „Pen­ke­rius me­tus gy­ven­to­jams ban­do­me įro­dy­ti, kad ge­ni­mas me­dis yra ne su­ga­di­na­mas, o pa­gra­ži­na­mas. Pa­sa­ko­me, kad atei­tis pa­ro­dys“, – sa­kė jis. Tie­sa, iš Sa­vi­val­dy­bės bū­na gau­tas lei­di­mas me­džiams ge­nė­ti.

Miš­ko kir­tė­jams bau­dos ma­žes­nės

Ka­dan­gi Laz­di­jų gat­vės gy­ven­to­jai ge­ra va­lia ža­los neat­ly­gi­no, jiems bu­vo skir­ta ir 200 Lt bau­da, ku­rią teis­mas su­ma­ži­no iki 50 Lt. Tie­sa, pa­ti pa­da­ry­ta 3440 Lt ža­la teis­mo spren­di­mu bu­vo su­ma­žin­ta iki 800 Lt, nors Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Šiau­lių re­gio­no ap­lin­kos ap­sau­gos de­par­ta­men­tas pra­šė teis­mo ieš­ki­nį ten­kin­ti vi­siš­kai ir nu­ro­dė, kad me­dis bu­vu­sią for­mą įgis tik maž­daug po 10 me­tų.

Pa­ly­gin­ki­te – LR ad­mi­nist­ra­ci­nių tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­se ra­šo­ma, kad sa­va­va­liš­kai iš­kirs­tų me­džių ir krū­mų, au­gu­sių miš­ko že­mė­je, iš­trau­ki­mas ar­ba iš­ve­ži­mas be lei­di­mo, kai iš­trau­kia­ma ar iš­ve­ža­ma iki de­šim­ties kiet­met­rių me­džių ar krū­mų, pi­lie­čiams už­trau­kia bau­dą nuo 200 iki 400 Lt, kon­fis­kuo­jant ar­ba ne­kon­fis­kuo­jant trau­ki­mo ar ve­ži­mo prie­mo­nes. 16,5-22 kiet­met­riai – tiek me­die­nos tel­pa į me­dien­ve­žį au­to­mo­bi­lį be prie­ka­bos… O čia tik še­šios lie­pos, tiks­liau, nu­ge­nė­tos jų ša­kos!

Sa­vi­val­dy­bė tik dė­kin­ga

Al­ma ir Rai­vy­das pa­gal­bos ban­dė kreip­tis į mies­to val­džią. „Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė ne­tu­ri ga­li­my­bės pa­dė­ti Jums iš­veng­ti mo­kė­ji­mo už pa­da­ry­tą ža­lą ap­lin­kai ir skir­tos bau­dos, – su­lau­kė at­sa­ky­mo iš ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus Vla­do Da­mu­le­vi­čiaus. – Ap­gai­les­tau­ja­me dėl šio įvy­kio, nes esa­me įsi­ti­ki­nę, kad tai ne­bu­vo pa­da­ry­ta iš pik­tos va­lios, grei­čiau iš ne­ži­no­ji­mo, sie­kiant kil­nių tiks­lų. Esa­me dė­kin­gi vi­siems Šiau­lių mies­to gy­ven­to­jams, pa­de­dan­tiems pri­žiū­rė­ti mies­to bend­ro nau­do­ji­mo že­mės plo­tus. Ma­no­me, kad bū­ti­na ge­rin­ti Sa­vi­val­dy­bės ir gy­ven­to­jų bend­ra­dar­bia­vi­mą, kad atei­ty­je pa­na­šūs at­ve­jai ne­pa­si­kar­to­tų.“

Pa­ti dėl lė­šų sty­giaus ne­pa­jėg­da­ma pa­si­rū­pin­ta tvar­ka mies­te, Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė ren­gia­si įpa­rei­go­ti dau­gia­bu­čių na­mų gy­ven­to­jus tvar­ky­ti sa­vo kie­mus. Ke­ti­na­ma pa­sek­ti Kau­no mies­to sa­vi­val­dy­bės pa­vyz­džiu. Ten dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai yra įpa­rei­go­ti tvar­ky­ti sa­vo te­ri­to­ri­ją 20 met­rų nuo pa­sta­to. Kau­nie­čiai ban­dė Sa­vi­val­dy­bės spren­di­mą skųs­ti teis­mui, bet by­los ne­lai­mė­jo.

„Bu­vo įro­dy­ta, kad toks val­di­nin­kų spren­di­mas bu­vo tei­sė­tas. Da­bar Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė svars­to to­kį pro­jek­tą, tik dar neaiš­ku, ko­kiu spin­du­liu rei­kės tvar­ky­tis“, – tei­gia V. Da­mu­le­vi­čius.

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja ren­gia Ta­ry­bos spren­di­mo pro­jek­tą. Apie jį šią sa­vai­tę tu­rė­jo bū­ti in­for­muo­ti dau­gia­bu­čių na­mų ad­mi­nist­ra­to­riai ir bend­ri­jų aso­cia­ci­jos at­sto­vai.

Ka­pi­nė­se – me­džių ge­no­ci­das

Vai­dos Bu­ra­čie­nės, UAB „Šiau­lių ap­žel­di­ni­mas“ ka­pi­nių tvar­ky­mo ir ad­mi­nist­ra­vi­mo pa­da­li­nio pro­jek­tų va­do­vės, tei­gi­mu, ka­pų atė­ję tvar­ky­ti žmo­nės daž­nai grie­bia­si įvai­rių prie­mo­nių, kad gre­ta au­gan­tys me­džiai „ne­šiukš­lin­tų“.

„Ne­pai­sant to, kad me­dis to­liau nuo ka­po, žmo­nės tin­gi rink­ti la­pus ir per me­tus dve­jus jį su­nai­ki­na – api­pjau­na ne­to­li šak­nų, nu­lu­pa žie­vę per sprin­dį, ko­kios nors che­mi­jos už­pi­la ar­ba nak­tį iš­rau­na“, – sa­kė ji.

Mo­ters tei­gi­mu, per se­zo­ną Gin­kū­nų ka­pi­nė­se pa­si­gen­da­ma maž­daug de­šim­ties me­džių, ran­da­mi pen­ki nu­džiu­vę. Kad din­go me­dis, Sa­vi­val­dy­bei ne­pra­ne­ša­ma. „Tiks­liai ne­ži­no­me, kur koks me­dis au­go, bet ei­da­mi pro ša­lį pa­gal­vo­ja­me – lyg ir bu­vo, bet ne­bė­ra, – sa­kė V. Bu­ra­čie­nė. – Dau­giau­sia me­džiai nai­ki­na­mi žie­mą, kai ne­vaikš­to­me po ka­pi­nes.“

Jei ka­pi­nių lan­ky­to­jas nu­ge­nė­jo me­dį, jis nė­ra griež­tai bau­džia­mas. „Ma­to­me, kad ša­ka nu­svi­ru­si truk­do prie ka­po priei­ti ar­ba yra nu­džiu­vu­si. Juk ne­gin­si žmo­gaus į Sa­vi­val­dy­bę dėl kiek­vie­nos ša­ke­lės, ku­rią nu­lau­žė pra­va­žiuo­jan­ti ma­ši­na. Duo­da­me te­pa­lo žaiz­dai už­tep­ti. Aiš­ku, sa­va­va­liš­kai ge­nė­ti ne­lei­džia­me. Lei­si ša­ką ap­ge­nė­ti, tai nu­pjaus pu­sę me­džio“, – tei­gė V. Bu­ra­čie­nė.

Bet jei ša­lia tam tik­ro ka­po nė­ra me­džių ar­ba jie pa­žeis­ti, tai juk tu­rė­tų bū­ti sa­vai­me su­pran­ta­ma, kas tai pa­da­rė? „Bė­da ta, kad žmo­nės, ga­vę Sa­vi­val­dy­bės lei­di­mą, ne­pra­ne­ša mums, ko­kį me­dį ke­ti­na nu­pjau­ti. To­kių lei­di­mų iš­duo­da­ma la­bai daug. Bū­na, kad jį ga­vę at­va­žiuo­ja me­džio pjau­ti sek­ma­die­nio va­ka­rą, kai ne­be­dir­ba­me“, – sa­kė ji.

Ne­ga­li­ma sa­va­va­liš­kai nei ge­nė­ti, nei so­din­ti

Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ap­lin­kos sky­riaus vyr. spe­cia­lis­tės Pal­mi­ros Lu­ko­šie­nės tei­gi­mu, no­rint ge­nė­ti Šiau­lių mies­te au­gan­čius sau­go­ti­nus žel­di­nius (me­džius ir krū­mus), au­gan­čius ne miš­ko že­mės bend­ro nau­do­ji­mo te­ri­to­ri­jo­se (par­kuo­se, skve­ruo­se, aikš­tė­se, prie gat­vių, ka­pi­nė­se ir ki­to­se vie­to­se), rei­kia tu­rė­ti Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos iš­duo­tą lei­di­mą. Vi­so­je ša­lies te­ri­to­ri­jo­je sau­go­ti­ni me­džiai ge­ni­mi lai­kan­tis 2008 m. sau­sio 18 d. ap­lin­kos mi­nist­ro įsa­ky­mu Nr. D1-45 pa­tvir­tin­tų „Me­džių ir krū­mų prie­žiū­ros, van­dens tel­ki­nių, esan­čių žel­dy­nuo­se, ap­sau­gos, ve­jų ir gė­ly­nų prie­žiū­ros tai­syk­lių“ V sky­riaus rei­ka­la­vi­mų.Lei­di­mas rei­ka­lin­gas ir me­džiams so­din­ti.

Drau­džia­ma sa­va­va­liš­kai veis­ti žel­di­nius sa­vi­val­dy­bei ar vals­ty­bei nuo­sa­vy­bės tei­se pri­klau­san­čio­je ar pa­ti­kė­ji­mo tei­se val­do­mo­je te­ri­to­ri­jo­je ar ki­to­se te­ri­to­ri­jo­se, ne­si­lai­kant Lie­tu­vos Res­pub­li­kos tei­sės ak­tuo­se nu­sta­ty­tų rei­ka­la­vi­mų. Veis­ti žel­di­nius sa­vi­val­dy­bei ar vals­ty­bei nuo­sa­vy­bės tei­se pri­klau­san­čio­je ar pa­ti­kė­ji­mo tei­se val­do­mo­je te­ri­to­ri­jo­je ga­li­ma tik pa­gal nu­sta­ty­ta tvar­ka pa­reng­tą pro­jek­tą ar­ba sche­mą, su­de­rin­tą su Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Ap­lin­kos, Ar­chi­tek­tū­ros ir ur­ba­nis­ti­kos bei Mies­to inf­rast­ruk­tū­ros sky­riais ir ga­vus lei­di­mą že­mės dar­bams vyk­dy­ti.

etaplius.lt