aA
Dalis moterų, nufilmuotų besimylinčių su savo bendradarbiais Australijos kariuomenės pareigūnais, gali taip ir nežinoti, jog buvo įveltos į nemenką sekso skandalą.
Australijos kariuomenės sraigtasparnis
© AP/Scanpix

Australijos kariuomenės pareigūnai, pasivadinę „Jedi Council“ gynybos pajėgų elektroninio pašto adresais nuo 2010 metų vienais kitam siuntinėjo nuotraukas ir vaizdo medžiagą iš intymių linksmybių vis su kitomis kolegėmis, skelbia „The Guardian“.

Nors visuose įrašuose įamžintos moterys su kariuomenės pareigūnais mylėjosi savo noru, kol kas neaišku, ar jos žinojo, jog buvo filmuojamos.

Grupei priklausė 17 kariuomenės narių – dar mažiausiai 90 kariuomenės pareigūnų buvo vienaip ar kitaip su šia veikla susiję.

Trys kariuomenės pareigūnai (vienas iš jų – majoras) laikinai nuo tarnybos nušalinti, jais dėl minėtųjų elektroninių laiškų rašymo ir siuntinėjimo domisi Australijos Naujojo Pietų Velso policija. Kariuomenės vadovybė apie tai, kuo užsiima pavaldiniai, sužinojo balandį.

Nušalinimas nuo pareigų gresia dar penkiems kariškiams. Devyniais kariuomenės tarnautojais domisi Australijos gynybos pareigų tyrimų padalinys.

Pranešama, jog kariuomenės atstovai dar nesusisiekė su visomis vaizdo įrašuose ir nuotraukose įamžintomis moterims. Kariuomenės atstovė patvirtino, jog pajėgų vadas leitenantas generolas Davidas Morrisonas nuo ketvirtadienio šia tema nėra kalbėjęs su jokia kita moterimi.

„Australijos gynybos pajėgų tyrimų tarnybai atliekant tyrimą, būtų nederama spėlioti, kiek moterų galėjo nukentėti“, - sakė atstovė.

Apie nušalinimus nuo tarnybos D. Morrisonas paskelbė praeitą savaitę, prieš kariuomenei paskelbdamas vaizdo kreipimąsi, kuriame pareiškė, jog „elgesio normos, kurių apsimetate nepastebį – elgesys, kurį toleruojate“. Kalba internete tapo tikra sensacija.

Praeitą ketvirtadienį kariuomenės vadas žiniasklaidai pareiškė kalbėjęs su keturiomis aukomis tapusiomis moteris ir pažadėjo su dar viena pasikalbėti po pietų. Jis taip pat ne kartą pripažino, jog kariuomenė moterų klausimu turi kultūros ir moralės problemų.

„Daug kartų griežtai sakau, jog kariuomenė privalo būti organizacija, kur kiekvienas karys – vyras ar moteris – galėtų išnaudoti visą turimą potencialią ir yra skatinamas tai daryti. Operacijų metu kariuomenėje tarnaujančios moterys įrodė esančios vertos čia būti. Jos mums būtinos tiek dabar, tiek bus reikalingos ateityje. Jeigu jums tai nepriimtina, nešdinkitės lauk“, - kalbėjo Australijos kariuomenės vadas.

Dėl į skandalą įsivėlusių kariuomenės pareigūnų amžiaus, laipsnio ir patirties, anot D. Morrisono, šis skandalas yra daug rimtesnis nei 2011 metų „Skype“ skandalas, kai kadetas nusifilmavo besimylintis su jauna kadete ir be jos sutikimo filmuotą medžiagą paviešino.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.