aA
Lapių (Kauno r.) Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas Robertas Gedvydas Skrinskas perspėja – dėl slenkančio stataus šlaito ir yrančios atraminės sienos iškilo reali grėsmė bažnyčiai sugriūti. Pirmadienį į Lapes spęsti situacijos susirinko atsakingų institucijų atstovai, kurie pripažino, kad ieškoti išeities reikia skubiai.
Lapių bažnyčia
Lapių bažnyčia
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Prieš dešimtmetį buvo bažnyčios šventorius buvo sutvirtintas – į šešių metrų gylį buvo sukalta12 polių, kurie tarpusavyje sujungti metaliniu tinklu. Šie darbai kainavo apie 400 tūkst. Lt. Nors situacija kiek pagerėjo, tačiau problema iš esmės nebuvo išspręsta – slenkantis šlaitas kelias pavojų bažnyčiai.

„Didžiausia problema, kad po pavasario ir vasaros liūčių pradėjo byrėti atraminė sienelė, kuri laiko šlaitą, ant kurio pastatyta bažnyčia. O šlaitas yra labai status – gal kokie 5-6 metrai statumo. Atstumas nuo sienelės iki bažnyčios yra gal kokie 4 metrai. Tai jei ta sienelė, po didesnės liūties neatlaikytų, tai visas šlaitas gali nuslinkti ir bažnyčia sugriūtų. Bažnyčią jau kelis kartus tyrė, darė tyrimus. Tai nustatė, kad gruntas yra labai sluoksniuotas, labai silpnas. Net bažnyčios fasade matote skilimą, kurį mes kelis kartus bandėme užtaisyti. Buvo atskeltas bažnyčios kampas, tai mes čia du kubus betono supylėme, bet sienelė yra tokioje būklėje, kad bet kuriuo momentu gal neišlaikyti“, - teigė R. G. Skrinskas.

Specialistai pastebi, kad didžiausią pavojų bažnyčiai kelia požeminiai vandenys ir netvirtas gruntas.

„Čia gruntai yra kilsnūs. Nežinau, kas čia daryta iki šiol, bet vaizdas toks, kad žiemą šąla ir tą sieną vis stumia toliau. Ir jei nieko nebus daroma, siena bus stumiama toliau. Siena prieš kelis metus buvo nutinkuota, bet dabar tinkas visiškai nutrupėjęs. Ne tai, kad blogai nutinkuota, o tiesiog pagrindai juda. Manau, čia yra grunto vandens problema. Reikia šalinti vandenį ir tinkamai išspręsti šią problemą“, - sakė Mindaugas Girčius, „Pramonės inžinerija“ direktorius.

Teigiama, kad jei projektavimo ir kiti parengiamieji darbai vyks maksimaliai greitai, tai realūs sienos tvirtinimo darbai galėtų prasidėti dar šiemet.

„Pagal esamą situaciją būtinai reikia parengti tvarkomųjų paveldosaugos darbų projektą, jį suderinti departamente ir gauti leidimą darbams vykdyti, nes situacija išties nėra gera ir reikia kuo greičiausiai taisyti. Manau, klebonas turėtų pasinaudoti galimybę teikti paraišką Kultūros paveldo departamentui finansavimui gauti. Yra departamento susitarimas su Šv. Sostu. Tad jau dabar būtina susirūpinti“, - sako Asta Naureckaitė, Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio vyriausioji valstybinė inspektorė.

1620 metais pastatyta Lapių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia yra viena iš seniausių išlikusių mūrinių bažnyčių Lietuvoje. Klebonas apskaičiavo, kad pagal senumą ji yra 12 bažnyčia Lietuvoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.