aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atkerta: ne, jis nevogė „Super Bowl“ žiedo. Ir nenešioja deimantais inkrustuoto amerikietiškojo futbolo čempionų prizo ant savo piršto.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© RIA/Scanpix

Vladimiro Putino atstovas spaudai paneigė, kad Rusijos lyderis pasiliko „Super Bowl“ žiedą, kurį norėjo susigrąžinti amerikietiško futbolo komandos „New England Patriots“ savininkas Robertas Kraftas.

Abi pusės sutinka, kad žiedas su 124 deimantais per R. Krafto vizitą Sankt Peterburge 2005 metais pakeitė rankas.

Laikraštis „The New York Post“ paskelbė 72 metų R. Krafto žodžius, ketvirtadienį ištartus per apdovanojimų iškilmes Niujorke.

„Aš išsiėmiau žiedą ir parodžiau jį (V. Putinui). Jis jį užsidėjo ir sako: „Su tokiu žiedu galiu ką nors užmušti“, - anot „The New York Post“, sakęs R. Kraftas. – Aš ištiesiau savo ranką, tačiau jis savąją įkišo į kišenę. Jį apsupo trys KGB vyrukai ir jie išėjo“.

„The New York Post“ citatose R. Kraftas akivaizdžiai nesako, kad V. Putinas pavogė žiedą – tik pats laikraštis savo straipsnyje ir jo pavadinime R. Krafto žodžius perteikė taip, jog tai atrodytų kaip vagystė. Tačiau R. Kraftas tikrai sakė norįs susigrąžinti šį žiedą. „Esu emociškai prisirišęs prie šio žiedo. Ant jo yra mano vardas“, - teigė jis.

„The Patriots“ savininkas sakė, jog tuo metu sulaukė skambučio iš Baltųjų rūmų, kuriame pareigūnai nurodę, jog Jungtinių Valstijų ir Rusijos santykiams naudingiausia būtų sakyti, jog šis žiedas buvo dovana V. Putinui. R. Kraftas ketvirtadienį pareiškė, jog jis melavo.

Praėjus kelioms dienoms po 2005 metų incidento ir kilus sąmyšiui, ar žiedas buvo padovanotas, ar pasiliko pas V. Putiną per klaidą, R. Kraftas išplatino pranešimą spaudai, tvirtindamas, jog tai buvo dovana.

Būtent taip situaciją regi ir V. Putinas, sekmadienį sakė jo atstovas spaudai.

„Tai, ką dabar sako R. Kraftas, yra keista, - teigė Dmitrijus Peskovas. – Stovėjau už 20 cm nuo jo ir V. Putino ir mačiau bei girdėjau, kaip R. Kraftas šį žiedą padovanojo“.

4, 94 karato žiedas guli Kremliaus bibliotekoje, kur laikomos visos oficialios valstybinės dovanos, pažymėjo jis. Remiantis įvairiais 2005 metų pranešimais, jo vertė gali siekti daugiau kaip 25 tūkst. dolerių (65 tūkst. litų).

Vienas R. Krafto atstovas spaudai sekmadienį teigė, jog ši istorija tėra linksmas anekdotas, kurį R. Kraftas pasakoja, norėdamas ką nors pralinksminti.

„Jam patinka, kad žiedas yra Kremliuje, ir, kaip sakė dar 2005 metais, jis ir toliau labai gerbia Rusiją bei prezidento V. Putino valdymą“, - sakė „The Kraft Group“ atstovas spaudai Stacey Jamesas.

„Papildoma prieš aštuonerius metus nutikusios istorijos nauda buvo ta, kad Rusijoje atsirado „The New England Patriots“ sirgalių klubų“, - pridūrė jis.

R. Kraftas gali guostis tuo, kad panašius žiedus gavo 2001 ir 2003 metais, kai „The Patriots“ nugalėjo „Super Bowl“ finaluose.

„Super Bowl“ žiedų kaina aukcionuose priklauso nuo to, kas juos laimėjo. 1991 metų „Super Bowl“ žiedas, priklausęs Garbės alėjos (Hall of Fame) nariui Lawrence`ui Taylorui, praėjusiais metais buvo parduotas daugiau kaip už 230 tūkst. dolerių (598 tūkst. litų). Sklandė gandai, kad jį įsigijo Charlie Sheenas, bet aktorius tai paneigė.

Mažiausiai vienas žiedas buvo paaukotas labdarai. 2008 metais buvęs „The Patriots“ gynybos žaidėjas Je`Rodas Cherry nusiėmė vieną iš trijų turimų žiedų, kad surinktų 150 tūkst. dolerių kelioms vaikų labdaros organizacijoms.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.