aA
Lenkijai įstojus į Europos Sąjungą (ES) 2004 metais iš šalies, pagal 2011 metų surengtą visuotinį gyventojų surašymą, emigravo daugiau kaip 2 mln. lenkų. Lenkijos nacionalinis bankas kasmet klausia emigrantų apie jų uždarbius ir gyvenimo sąlygas.
2 mln. emigravusių lenkų nenori grįžti į tėvynę
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Šie prisipažįsta, kad namo sugrįžtų tik tuo atveju, jeigu mėnesinis uždarbis siektų 5 tūkst. zlotų. Tuo tarpu jis tėra tik 3,7 tūkst.

Vokietijoje vidutinis uždarbis – 8 tūkst. zlotų, Didžiojoje Britanijoje ir Olandijoje – 5,2 tūkst. zlotų. Todėl nemaža dalis lenkų nemano grįžti gyventi į gimtinę, rašo dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Daugiausia lenkų emigravo į Didžiąją Britaniją – apie 600 tūkstančių. Tačiau čia jie sudaro ir pačią didžiausią benamių bei bedarbių armiją. Vien tik centriniame Londone gyvena apie 200 lenkų benamių.

Todėl pirmą kartą Anglijos istorijoje vyriausybinė organizacija – savivaldybių asociacija – sukūrė 3 min. vaizdo klipą lenkų kalba „Prieš tai , kai atvažiuosite“, kuriame lenkai raginami nevažiuoti į Didžiąją Britaniją be reikiamo pasiruošimo – anglų kalbos, nes, pasak anglų sociologų, kalbinis barjeras lenkams trukdo integruotis į Didžiosios Britanijos visuomenę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.