aA
18 žmonių antradienį buvo suimta per demonstracijas prie Jungtinių Tautų (JT) būstinės, kur pasaulio šalių vadovai rinkosi į didžiausią istorijoje viršūnių susitikimą, skirtą opiausioms pasaulio problemoms.
Minėti suimtieji dalyvavo iraniečių demonstracijoje, protestuodami prieš Irano prezidento Mohammado Khatami (Mohamado Chatamio) atvykimą. Jie vėlyvą popietę bandė blokuoti automobilių eismą prie JT būstinės Niujorke, pranešė policija. Suimtieji apkaltinti netvarkos kėlimu.

Niujorko policija, ruošdamasi mažiausiai 91-ai demonstracijai, palaikyti tvarkos atsiuntė itin gausias pareigūnų pajėgas. Policija stengsis užtikrinti, kad demonstrantai neprisiartintų pernelyg arti JT pastato.

Kol kas demonstracijos vyko taikiai. Niujorko meras Rudolphas Giuliani (Rudolfas Džulianis) pareiškė, jog nesitiki tokio smurto, koks pernai aptemdė Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) susitikimą Sietle, padarydamas maždaug 3 mln. dolerių žalos.

Didžiausia ir triukšmingiausia buvo Irano Nacionalinio pasipriešinimo tarybos demonstracija. Ji susirinko tuo metu, kai pastato viduje M. Khatami kalbėjo apskritojo stalo diskusijoje, kurią organizavo JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacija - UNESCO.

Iraniečių demonstracija prasidėjo iškilmingomis eitynėmis. Jų dalyviai laikė nuotraukas šeimos narių, kuriuos, pasak jų, nužudė M. Khatami režimo saugumo tarnybos. Dundant būgnams, demonstrantai prisiartino prie pakylos, esančios skersai gatvę nuo JT pastato. Susirinkę po raudonų, baltų ir žalių balionėlių arka jie ėmė skanduoti lozungus prieš M. Khatami ir Irano režimą.

Kitame kvartalo gale trys iraniečiai demonstrantai tyliai laikė transparantą su užrašu - "Mes smerkiame gėjų ir lesbiečių teisių pažeidimus Irane". "Ne tik dėl moterų teisių ar žodžio laisvės. Dėl visų", pareiškė vienas šių iraniečių, Hadi Torkpouras (Hadis Torkpūras).

Tačiau vargu ar šios grupelės balsas bus išgirstas JT pastate. Vis dėlto H. Torkpouras sakė, jog svarbiausia - kad juos pamatytų praeiviai. "Žmonės pamatys, kad mes egzistuojame. Jie supras, kad islamo šalyje esama kitos seksualinės orientacijos žmonių", sakė šis medicinos technikas iš Monrealio.

Rami nuotaika vyravo ir Kinijos valdžios uždrausto dvasinio judėjimo "Falun Gong" demonstracijoje, kuri susirinko ties gatvės kampu. Kol kitų demonstracijų dalyviai siekė atkreipti dėmesį varpeliais ir būgnais bei šūkių skandavimu per garsiakalbius, "Falun Gong" rėmėjai tyliai sėdėjo sukryžiavę kojas ir skaitė.

"Nėra nieko galingesnio už tylą... Mes nesistengiame nieko nugalėti". "Mes susirinkome tik tam, kad žmonės sužinotų, jog nesame blogio kultas... Ar Kinijos vyriausybė mus išgirs, ar ne, mums visai nesvarbu", sakė "Falun Gong" pasekėjas Joelas Chipkaras (Džoelas Čipkaras) - nekilnojamojo turto makleris iš Toronto.

Vienos karščiausių demonstracijų buvo tikimasi prieš Kubos prezidentą Fidelį Castro (Fidelį Kastrą), kuris antradienį vakare be incidentų atvyko į Niujorką.

Taip pat buvo demonstruojama ir prieš neseniai Irano teismo priimtą nuosprendį 10-čiai vietos žydų, kurie buvo apkaltinti šnipinėjimu Izraeliui. Kitas demonstrantų būrelis reikalavo, kad JAV pripažintų Taivaną nepriklausoma šalimi. Kinija laiko Taivaną savo sukilusia provincija.

Vyraujant giedriems netikėtai ankstyvo rudens orams, daugelis niujorkiečių ėjo pro šalį pėsti. Tačiau dėl gausios apsaugos jiems buvo sunku sustoti ir išgirsti daugumos demonstracijų reikalavimus. Daugelis demonstrantų turėjo piketuoti už barjerų, o policija neleido praeiviams stabtelėti, ragindama juos eiti toliau. Viršum galvų dūzgė sraigtasparniai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.