aA
Prasidėjus naujiems mokslo metams, savo veiklą tęsia ir butuose bei kaimo gryčiose įsikūrusios nelegalios aukštosios mokyklos, kurių išduodami išsilavinimo pažymėjimai bei įgytas "aukštasis išsilavinimas" nėra pripažįstami Lietuvoje.
Pasivadinę skambiais vardais bei save reklamuodami "Vasiukų universitetai" bando įvairiausiais būdais verbuoti jaunimą. Stojamieji egzaminai čia tėra simboliniai, o daktaro vardas gali būti suteiktas per kelis mėnesius.

Didžiausią akibrokštą keliantis "universitetas", kurio niekas negali uždaryti, įsikūręs skurdžioje Skardžio gatvelėje Naujojoje Vilnioje. Čia, ką tik geltonai nudažytame, kaimo gryčią primenančiame pastate įsikūręs Delavaro distancinio mokymo universitetas. Jį baigus galima įgyti ne tik bakalauro, bet ir magistro, daktaro laipsnį verslo administracijos srityje. "Kaip įgyti aukštąjį išsilavinimą per keletą mėnesių?" - taip prasideda rusų kalba spausdintas "universiteto" kreipimasis į potencialius studentus.

Šios "įstaigos" vadovas pasirodė esąs Andžejus Kučinskis, prisistatęs Jungtinėse Amerikos Valstijose, Delavare, esančio universiteto tarpininku. Jis žurnalistui, apsimetusiam naivuoliu, tvirtino, jog per keletą mėnesių, nelankant net paskaitų, galima įgyti bakalauro laipsnį. "Svarbu surinkti reikiamą balų skaičių, ir jūs būsite su aukštuoju išsilavinimu", - žadėjo rusakalbis "dekanas". Tiesa, visas mokymas atsieis 1650 JAV dolerių, tačiau ar tai daug už aukštąjį išsilavinimą?

Už daktaro laipsnį reikėtų mokėti brangiau - 2050 JAV dolerių, tačiau jeigu norite gauti tris laipsnius - bakalauro, magistro ir daktaro, tuomet gali būti taikomos nuolaidos.

Ir paskaitų lankyti nereikia. Užtenka sumokėti 10 proc. visos sumos, ir jums tarpininkas atsiųs individualią mokymo programą, suteiks literatūros. Likusią sumą privalote sumokėti apsigynę bakalauro diplomą.

Taip pat nereikia vykti ir į Ameriką. Informaciniame lape pažymima, kad centras įsikūręs Niujorke, Vol Stryte. Taip pat duotas numeris bei... kambarys, o tai iš karto kelia abejonę. Taip pat niekas negali pasakyti, kodėl Amerikos "universiteto" pateikiama informacija yra parašyta rusų kalbą.

A.Kučinskis kiekvienam norinčiajam atsiunčia testus, kuriuos teigiamai išsprendus galima vadintis "universiteto" studentu, tiesa, nepamirštant susimokėti už mokslą. Parašius diplominį darbą, jis, pasak tarpininko, skaitomas dvi savaites. Po to seka gynimas, ir norimas laipsnis - jau rankose.