aA
Lietuviai pamiršo, kur gyvena, stebisi klimatologė dr. Audronė Galvonaitė duodama interviu TV3 “Savaitės komentarams”.
Klimatologė: gal šiemet lietuviai nuleisti iš kosmoso?
© DELFI / Tomas Vinickas

"Labai dažnai (žmonės - DELFI) užduoda tokius klausimus, kad man kyla klausimas, ar jie šiais metais nenuleisti iš kosmoso: jeigu man vasario mėnesį skambina žmogus, pasipiktinęs, kad jis dar negali arti", - pasakoja A. Galvonaitė.

Ji primena, kad 2008 m. buvo vieninteliai metai per Lietuvos klimato stebėjimo istoriją, kai šalyje tris žiemos mėnesius nebuvo sniego, tuomet vasarį buvo galima arti, o kovą pradėjo žydėti alyvos. Tačiau, pavyzdžiui, 1977 m. pavasarį viskas buvo apledėję balandžio 12-14 dienomis.

„Reikėtų susitaikyti su mintimi, kad kontrastų gali būti daugiau ir jie kartosis ir nebūtinai žiemos metu“, - primena klimatologė.

A.Galvonaitė sako, jog pavasaris ateina palaipsniui. Šiuo metu yra vandens pavasario fazė, kai tirpsta sniegas ir ledai, po to turėtų ateiti žaliasis pavasaris, kai pasirodo pirmieji pumpurai, žolė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.