aA
Pasak Estijos saugumo politikos (KAPO) vadovo, Rusija „vis labiau ir agresyviau“ verbuoja šnipus tarp estų.
Estija mini nepriklausomybės dieną
© AFP/Scanpix

„Nors ir gavusios atkirtį, Rusijos specialiosios pajėgos vis labiau ir agresyviau tęsia verbavimo operacijas tarp šalies gyventojų, sprendžiant ir pagal dažnumą, ir pagal naudojamus metodus“, – sakoma KAPO vadovo Raivo Aego metiniame pranešime, kuris skelbiamas viešai penktadienį.

Tačiau, „mūsų kontržvalgybos veikla parodė, kad mes turime vaistų nuo šito“, pridūrė jis.

Šnipinėjimas ir valstybės paslapties išdavimas – tai ne vieninteliai sistemingi kėsinimosi į Estijos interesus ir saugumą būdai. Tai daroma rafinuotesniais metodais“, – pažymėjo R.Aegas, paaiškindamas, jog vienas jų yra „švelnioji jėga“.

„Saugumo policija negali nekreipti dėmesio, kai gražiais žodžiais stengiamasi užmaskuoti slaptą veiklą ir slaptus tikslus“, – pažymėjo jis.

„Jeigu užsienio valstybė ar jai tarnaujanti suinteresuota grupė turi tikslą, siekdama savo interesų, daryti įtaką mūsų vidaus gyvenimui ir mūsų sprendimams, tai jau nebereiškia „švelnios jėgos“, nes tai yra įtakos darymo forma“, – pabrėžė R.Aegas.

„Rusijos specialių pajėgų veiklos Estijoje prioritetas yra stiprinti Rusijos įtaką Estijos politiniame kraštovaizdyje; jie taip pat domisi Estijos kontaktais tarptautinėse organizacijose“, – sakoma metiniame pranešime.

Anot Saugumo policijos, palyginus su Rusijos užsienio žvalgyba SVR ir karine žvalgyba GRU, Rusijos vidaus žvalgyba FSB yra „aktyviausia“ Estijoje.

„Jos taikiniai yra žmonės, kurie lankosi Rusijoje, – tai ir estų pareigūnai, verslininkai, žurnalistai diplomatai bei studentai“, – pažymima pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.