aA
Rusijos nevyriausybinės organizacijos pareikalavo, kad prezidentas Vladimiras Putinas įrodytų, kad jos gavo beveik milijardo dolerių paramą iš užsienio rėmėjų, pranešė AP.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© RIA/Scanpix

Remdamasis šiuo teiginiu apie užsienio paramą V. Putinas nurodė atlikti kratas šimtuose nevyriausybinių organizacijų. Tokie veiksmai sulaukė Vakarų kritikos ir pasmerkimo, bet V. Putinas tvirtina, kad būtina patikrinti, ar nevyriausybinės organizacijos laikosi naujo įstatymo. Pagal šį įstatymą, užsienio paramą gaunančios organizacijos turi užsiregistruoti kaip "užsienio agentai".

Pagrindinių Rusijos nevyriausybinių organizacijų, įskaitant žmogaus teisių organizaciją "Memorial" ir rinkimų stebėtojus "Golos" bei dar per 50 kitų, atmeta teiginius apie milijardo JAV dolerių paramą ir prašo V. Putino tai įrodyti.

"Jūsų minimi skaičiai yra mažiausiai dešimtis kartų didesni nei tai, ką mes žinome apie užsienio paramą nevyriausybinėms organizacijoms Rusijoje, ir norėtume žinoti, kokios organizacijos gauna tokius didelius pinigus", - atvirame laiške V. Putinui rašo organizacijų lyderiai.

Jie paragino prezidentą paviešinti nevyriausybinių organizacijų, kurios gauna užsienio paramą, sąrašą.

V. Putinas apie milijardo dolerių paramą neseniai kalbėjo per interviu televizijai ir per savo vizitą Vokietijoje šią savaitę. Prezidentas tvirtino, kad visuomenė turi teisę žinoti, kas ir kokiu tikslu finansuoja organizacijas. Jis neatskleidė, iš kur žinoma apie paramos dydį, bet kiti valdžios atstovai sakė, kad informaciją suteikė teisėsauga.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.