aA
Norintieji nutraukti santuoką šiuo metu turi didelį pasirinkimą, kaip greitai ir už kiek tai padaryti.
Kiek kainuoja skyrybos?
© Shutterstock nuotr.

Kaip rašo „Lietuvos žinios“, standartinė skyrybų kaina – nuo 120 iki 3000 litų, atsižvelgiama į tai, ar išsituokiama taikiai, kiek turto bei vaikų turima, nes dar ir juos reikia padalyti. Kai nesidraskoma ir gražiai išsiskirstoma savais keliais, procesas užtrunka maždaug iki dviejų mėnesių.

Anot skyrybų paslaugas teikiančių specialistų, jų srities profesionalų ir įmonių daugėja. Vieni tvirtina, kad šio proceso priežastis - savo šeiminiu gyvenimu nepatenkintų žmonių daugėjimas. Tačiau teisininkė Agnė Razgūnienė minėjo ir labiau pragmatišką priežastį. „Turime minias universitetuose parengtų teisininkų, kurie po studijų neranda darbo, todėl kuria tokias įmones ir kelia konkurenciją“, – sakė ji.

Skyrybų paslaugas teikiančių įmonių yra įvairių. Kai kurios, siūlančios pigų ir greitą procesą, dirba nekokybiškai, tuomet tenka atlikti auditą. „Deja, būna atvejų, kai per vėlu ką nors taisyti, nes teisminiai procesai jau būna įvykę“, – pažymėjo MRU docentė Inga Kudinavičiūtė-Michailovienė.

Šeimos teisės specialistė I. Kudinavičiūtė-Michailovienė akcentavo, kad šeima ir valstybė dėl skyrybų vienareikšmiškai patiria daug nuostolių. Ypač sunkiai skyrybas išgyvena vaikai, jie dažnai itin skaudžiai priima sprendimą, su kuriuo iš tėvų norėtų gyventi.

„Žinoma, ištuoka yra vienintelė išeitis, kai šeimoje smurtaujama. Tikrai neverta laukti ir kentėti pažeminimo, fizinio skausmo, orumo bei sveikatos pažeidimų. Tokioje situacijoje kankinasi visi“, – aiškino pašnekovė. Ji pridūrė, kad išsiskyrus šeimai nuostolių patiria ir valstybė, nes reikia mokėti pašalpas vienišam tėvui, jei nemokami vaikui išlaikyti skirti pinigai (seniau vadinti alimentais), juos moka valstybė bei vėliau išieško iš pinigus turėjusio mokėti tėvo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.