aA
Vilniaus universitetas (VU) šykšti informacijos apie DELFI aprašytą istoriją, kada studentas pusę metų sau ir draugams keitė dėstytojų įvertinimus. VU „paslaptis“ socialiniame tinkle „Facebook“ atskleidė Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) dėstytoja Aušra Maldeikienė.
Aušra Maldeikienė
Aušra Maldeikienė
© DELFI / Tomas Vinickas

Kaip trečiadienį pranešė DELFI, VU studentas Justinas V., kuriam dėl akademinių skolų grėsė pašalinimas iš valstybės finansuojamos vietos universitete, savo kompiuteriu sugebėjo prisijungti prie dėstytojų administruojamos informacinės sistemos ir sau bei kitiems studentams pakeisdavo jų įvertinimus. Vilniaus misto apylinkės teismo sprendimu, nesąžiningas studentas turės sumokėti 8060 Lt baudą, iš jo buvo konfiskuotas kompiuterio sisteminis blokas.

VU apie skandalingą atvejį informaciją dozuoja.

„Bet koks bandymas neteisėtai įgyti geresnį įvertinimą yra netoleruojamas. Kad studentas pasirinko tokį būdą, išties nemalonu, bet nuo to nėra apsaugoti nei bankai, nei universitetai, nei kitos institucijos. Nors informacinių technologijų saugumui universitete nuolat skiriamas didelis dėmesys, po šio įvykio imtasi specialių papildomų audito priemonių sistemos saugumui sustiprinti“, – teigiama VU DELFI pateiktame atsakyme.

VU atstovė Nijolė Bulotaitė DELFI patikslino, kad Justinas V. buvo pašalintas iš universiteto už nesąžiningą akademinį elgesį. Kiti 7 MIF studentai, kuriems jis VU turimais duomenimis keitė įvertinimo rezultatus, taip pat esą buvo pašalinti.

Informacijos neslėpė A.Maldeikienė

Daugiau aiškumo socialiniame tinkle „Facebook“ įnešė MIF dėstytoja ekonomistė A. Maldeikienė. Ji paskelbė, kad šis atvejis buvo pastebėtas ir išaiškintas MIF prieš daugiau nei pusantrų metų. Per tą laiką esą buvo imtasi visų priemonių, kad visi MIF studentams atlikti pakeitimai būtų išaiškinti ir atstatyti į tikruosius.

A. Maldeikienė tvirtina, kad įvykį ištyrė MIF darbuotojai, o ne Lietuvos kriminalinės policijos biuras ir Vilniaus apygardos prokuratūra. Teisėsauga apie įvykį esą sužinojo tik po atlikto tyrimo VU viduje ir jau gavo paruoštus visus duomenis apie atliktus nelegalius veiksmus.

Pasak A. Maldeikienės, teisėsauga tik įtariamųjų apklausų metu patvirtino pateiktus duomenis.

„Viskas buvo aišku jau vien todėl, kad fakultete vedama papildoma popierinė studentų įvertinimų apskaita (kuri padėjo aptikti pakeitimus) bei dėka visų dėstytojų, kurie laikosi VU reikalavimo pateikti atspausdintus ir pasirašytus žiniaraščius su įvertinimais. Šiuo metu visi MIF studentai, kurių įvertinimai buvo pakeisti, yra pašalinti iš VU už etikos ir sąžiningumo pažeidimą“, – tvirtina A. Maldeikienė.

MIF dekanas profesorius Gediminas Stepanauskas DELFI situacijos nekomentavo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.