aA
Vilniaus arkivyskupijos kurija paneigė skaičiavimus, kad kardinolui Audriui Juozui Bačkiui bus mokama 324 litų pensija.
Kardinolas Audrys Juozas Bačkis
Kardinolas Audrys Juozas Bačkis
© Reuters/Scanpix

Atsiliepdama į pranešimus, kuriuose cituojama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos socialinio draudimo ir pensijų departamento informacija, kurija patikslino, kadkardinolas A. J. Bačkis, sukakus pensiniam amžiui, iš „Sodros“ šiuo metu gauna gauna mėnesinę 199,27 Lt išmoką.

Kaip DELFI trečiadienį informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos socialinio draudimo ir pensijų departamentas, kardinolas „neturi būtinojo stažo”, tačiau gaus šalpos pensijai prilygstančią išmoką – per mėnesį 324 litus.

Esą jeigu nuo 1992-ųjų Vilniaus arkivyskupijai vadovavęs dvasininkas Lietuvoje būtų praleidęs mažiau nei 15 metų, išmokos suma siektų 190 litų.

I. Šimonytė: jei valstybinės institucijos suklydo - turi atsiprašyti

Tai, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nežino, kokia kardinolo pensija, sukėlė ne tik politikų, bet ir paprastų žmonių nuostabą.

„Tai kaip paprasta žmogeliui susižinot ką nors apie pensiją, jei vieno pirmųjų asmenų pensijos dydžio žurnalistai iš pirmo karto negali sužinoti”, – piktinosi DELFI skaitytojas. Jam antrino ir komentatoriai.

Buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė nesiėmė spręsti, kodėl taip atsitiko, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė tikrovės neatitinkantį kardinolo pensijos dydį.

„Nesu įsigilinusi į problemą, bet manau, kad čia galėjo būti apmaudi situacija, dėl kurios institucijos turėtų atsiprašyti, jeigu taip buvo. Tokie atvejai tikrai nėra dažni, bent jau man nėra tekę girdėti, kad žmonės skųstųsi, kad negali išsiaiškinti savo pensijos dydžio, man nėra tekę girdėti”, – sakė šiuo metu Vilniaus universitete dėstytojaujanti ekonomistė pakomentavusi ir DELFI skaitytojų skundus apie tai, kad žmonės priversti „Sodrai” nešioti pažymas apie buvusias darbovietes ir tai trunka net ne mėnesius, o savaites.

Ministrės žodžiais, žmonės, kurie pradėjo dirbti kaip ji 1995 –1996 metais, reikia manyti, „Sodroje„ jau turi visus duomenis. „Tikiuosi, nebereikės nešti jokių duomenų, nes tuomet jau veikė informacinės sistemos . Bet juk yra aibė žmonių, kurie išeina į pensiją, kurie daug metų dirbo visai kitoje aplinkoje ir nėra sukauptų duomenų. Todėl yra kažkoks pažymų rinkimo laikotarpis, tik tiek, kad jis kažkada baigsis”, – sakė I. Šimonytė.

Paklausta, kaip žmogui greičiausiai ir tiesiausiai sužinoti, kiek jis pensijos gaus, VU dėstytoja patarė kreiptis į „Sodros” skyrių.

„Kažkada „Sodra” ir savo iniciatyva buvo siuntinėjusi tokius pranešimus žmonėms apie tai, kokios pensijos jie gali tikėtis, kad žmonės kažkiek atkreiptų dėmesį į tai, kad jeigu gauna dalį pajamų neoficialiai, tai turės tiesioginės įtakos jų pensijom”, – prisiminė buvusi ministrė.

Ekonomistės teigimu, pensijos dydis priklauso nuo daugelio dalykų – darbo stažo, pensinio amžiaus. „Tarkim, aš pati nedrįsčiau sakyti, kelerių metų išeisiu į pensiją, tačiau tuomet pensinis amžius bus neabejotinai didesnis, nei dabar”, – pateikė pavyzdį dėstytoja.

DELFI pašnekovės teigimu, konkretus skaičius (kokia bus žmogaus pensija – DELFI) priklausys ir nuo tuo metu šalyje esančio vidutinio darbo užmokesčio, ir nuo „Sodros” tarifo ir nuo aibės visokiausių dalykų, pagal kuriuos bus skaičiuojama pensija.

„Pasiskaičiuoti pensijos dydį gali tik tie žmonės, kuriems iki pensinio amžiaus liko 2–3 metai. Tačiau, tie, kuriems, kaip man, liko 40 – vargu ar gali tai padaryti”, – sakė ekonomistė.

SADM: komentuoti konkretaus žmogaus pensiją - nekorektiška

Paprašyta pakomentuoti situaciją dėl netikslių duomenų apie kardinolo A. J. Bačkio pensiją, Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja ryšiams su visuomene Vaida Vincevičiūtė DELFI ją pavadino nesusikalbėjimu.

Specialistai buvo klausiami, kokia kardinolo A. J. Bačkio pensija, tačiau atsakė „ne kiek konkrečiai kardinolas, bet kiek į pensiją išėjęs bet koks dvasininkas gautų pensijos”.

„Mes negalime komentuoti konkretaus asmens pensijos, nes tai iš mūsų pusės būtų nekorektiška, - sakė V. Vincevičiūtė, - tačiau galime pasakyti, kokia šiuo metu nustatyta dvasininkų pensijų mokėjimo tvarka”.

Pasak ministro patarėjos, šiuo metu dvasininkai ar viena linija dirbantys vienuoliai draudžiami pagrindinei pensijos daliai, kuri yra lygi 110 proc. valstybinės socialinio draudimo bazinės pensijos, įgijusiems būtinąjį stažą - 30 metų - ir siekia 324 litus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.