aA
Dešimt minučių nuotraukoms ir apsižvalgymui. „Mes turime grįžti, mes turime grįžti“, - skubiai ragina gidė. Galiausiai, kitoje pusėje, kur stovi Šiaurės Korėjos kareiviai, taip pat laukia tarptautinė turistų grupė.
Pietų Korėjos pasienis su Šiaurės Korėja
Pietų Korėjos pasienis su Šiaurės Korėja
© AP/Scanpix

O kam ir kada galima eiti į mėlynuosius barakus – aiškiai nustatytas ritualas. Tai puikiai veikia kaip ir anksčiau, nors Šiaurės Korėjos diktatorius Kim Jong Unas JAV grasina branduoliniu puolimu, o pramonės parkas Kesongo provincijoje – paskutinis bendras projektas su Pietų Korėja – jau uždarytas.

Vyksta pilni autobusai

Dar prieš turistiniam autobusui užsukant už kampo pietinėje pusėje kareiviai atlaisvina barakus. Jie ruošia vietą kolegoms iš Šiaurės Korėjos, kurie šios istorinės vietos lankytojams surengs tokį patį spektaklį.

Ekskursija iš Pietų Korėjos į „pavojingiausią pasaulio pasienį“ kainuoja maždaug 80 eurų (276 litus). Padidėjusios įtampos laiku ji pritraukia ypač daug nuotykių ištroškusių turistų. Kaip gerai, kad barakai visiškai neseniai buvo šviežiai nudažyti.

Autobuse, kuriame sėdi ir 63 metų Lelandas Sakai, užsakytos visos vietos iki pat paskutinės. „Mano draugai Jungtinėse Valstijose sakė, jog turbūt esu kuoktelėjęs, jog privalau saugoti savo galvą - sako į pensiją išėjęs mokytojas iš Kolorado valstijos, manantis, kad kaip tik dabar čia kur kas įdomiau atvykti. - Šiaip ar taip didžiąją savo gyvenimo dalį jau nugyvenau“. Jo įdegusį veidą dengia juoko raukšlių tinklas.

Neatrodo, kad L. Sakai šiandien turėtų kažko baimintis. „Čia viskas kaip visada“, - sako 27 metų JAV kareivis Cody – gerai atrodantis, puikiai nusiskutęs ir mokantis kalbėti.

Jis ir kiti fotogeniški kareiviai kasdien į pasienyje esančią Panmunjomo gyvenvietę praleidžia nuo keturių iki aštuonių turistų grupių. Kartais tolumoje pasigirsta sprogimas. Tai vėl elnias ar šernas užlipo ant vienos iš minų, kurios guli palaidotos demilitarizuotoje zonoje. Tik niekas čia nesinervina, sako kareivis iš Oregono. Juk Kim Jong Unas niekada nerizikuotų karu, kuris jam neabejotinai kainuotų valdžią.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.