aA
Šiaurės Korėja „čiuožinėja labai arti pavojingos linijos“ dėl savo karingos retorikos ir provokuojančių veiksmų - pareiškė JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis. Kaimyninėms valstybėms atidžiai stebint tikėtinus pasiruošimus balistinių raketų bandymams Šiaurės Korėjoje, tos šalies sostinėje žmones dalyvauja pavasario šventėse, įskaitant ketvirtadienį minimą jų lyderio paskyrimo valdančiosios Darbininkų partijos vadovu pirmąsias metines.
Pavasario šventė Šiaurės Korėjoje
Pavasario šventė Šiaurės Korėjoje
© AP/Scanpix

Šiaurės Korėjoje nejaučiama panika dėl tikėtino raketų bandymo

Kaimyninėms valstybėms atidžiai stebint tikėtinus pasiruošimus balistinių raketų bandymams Šiaurės Korėjoje, tos šalies sostinėje žmones dalyvauja pavasario šventėse, įskaitant ketvirtadienį minimą jų lyderio paskyrimo valdančiosios Darbininkų partijos vadovu pirmąsias metines.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras perspėjo, kad artimiausiu laiku Šiaurės Korėja gali išbandyti vidutinio nuotolio balistinę raketą. Seulas reaguodamas pasiuntė tris eskadrinius minininkus, ankstyvojo perspėjimo radarą skraidinantį lėktuvą ir aktyvavo sausumoje įrengtas radiolokacijos sistemas, nurodė vienas Gynybos ministerijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Manoma, kad Šiaurės Korėja rengiasi paleisti raketą "Musudan", pavadintą šalies šiaurės rytuose esančios vietovės, kurioje įrengta paleidimo aikštelė, vardu. Ši balistinė raketa gali nuskrieti 3 500 kilometrų ir teoriškai galėtų smogti JAV kariniams taikiniams Guame ir Japonijoje, teigia ekspertai.

Pchenjanas nepaskelbė planų paleisti raketą, tačiau pastarosiomis savaitėmis žarstė karingus pareiškimus, įtūžęs dėl bendrų JAV ir Pietų Korėjo karinių pratybų, kurios tęsis iki balandžio pabaigos.

Šią savaitę Šiaurės Korėja grasino branduoliniu karu ir paragino užsieniečius turistus išvykti iš Pietų Korėjos.

Šie grasinimai daugelio vertinami kaip tuščia retorika, Šiaurės Korėjai mėginant spausti Vašingtoną ir Seulą pakeisti savo politiką Pchenjano atžvilgiu, taip pat sustiprinti šalies jaunojo lyderio karinį autoritetą. Šiaurės Korėja nepalaiko diplomatinių santykių su JAV ir Pietų Korėja, su kuriomis kovėsi 1950-1953 metų Korėjos kare, kuris buvo užbaigtas tik paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Tuo tarpu Pchenjano gatvėse nesijautė jokios panikos, o gyventojai buvo sutelkę dėmesį į prasidedančias iškilmes, pažyminčias Kimų šeimos įsitvirtinimą valdžioje.

Antradienį paminėję velionio lyderio Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) paskyrimą į aukščiausią vyriausybės postą, šiaurės korėjiečiai ketvirtadienį apsirengė savo geriausiais drabužiais, ruošdamiesi švęsti prieš metus įvykusį jo sūnaus Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) paskyrimą Darbininkų partijos pirmuoju sekretoriumi. Šis aukštas postas buvo vienas iš kelių, kurie jaunajam lyderiui buvo suteikti per kelis mėnesius nuo jo tėvo mirties 2011-ųjų gruodį.

Kelias ateinančias dienas sostinėje bus surengtas gėlų šou, meno pasirodymai ir vieši šokių renginiai, artėjant svarbiausiai šventei - balandžio 15-ąją minimoms Šiaurės Korėjo įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno), dabartinio lyderio senelio, gimimo metinėms.

Ateinančią savaitę nesitikima jokių karinių paradų arba masinių renginių, tačiau Šiaurės Korėja per savo svarbias sukaktis dažnai demonstruoja karinę galią. Analitikai nurodo, kad Pchenjanas šia proga gali surengti provokuojantį balistinės raketos bandymą, pažeisdamas Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijas, draudžiančias Šiaurės Korėjai kurti branduolinius ginklus ir raketas.

Vieno Pchenjane veikiančio tabako fabriko politinio skyriaus vadovas 40-metis Kim Un Cholas (Kim Un Čolas) sakė, kad jis buvo paleistas iš armijos, tačiau norėtų į ją sugrįžti, jeigu prasidėtų karas. Jis tvirtino, kad Šiaurės Korėjos žmonės nusiteikę ryžtingai.

"Pchenjano žmonės pasitiki savimi. Jie žino, kad galime laimėti bet kokį karą, - jis sakė naujienų agentūrai "The Associated Press" trečiadienį. - Turime branduolinių ginklų. Taigi, nepamatysite jokio nerimo žmonių veiduose, net jeigu padėtis įtempta."

Pentagonas: Šiaurės Korėja čiuožinėja arti pavojingos linijos

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai tikisi, kad Pchenjanas sušvelnins savo aštrų toną, tačiau Amerikos kariuomenė pasiruošusi bet kokiam scenarijui, trečiadienį žurnalistams pažymėjo Ch.Hagelis.

Chuckas Hagelis
Chuckas Hagelis
© Reuters/Scanpix

„Šiaurės Korėja ... dėl savo karingos retorikos, savo veiksmų čiuožinėja labai arti pavojingos linijos, - sakė Pentagono vadovas. - Mūsų šalis visiškai pasiruošusi pasiruošus reaguoti į bet kokius netikėtumus, bet kokius veiksmus, kurių Šiaurės Korėja gali imtis, ir bet kokias provokacijas, kurias jie gali surengti.“

JAV kariuomenės vadas generolas Martinas Dempsey per tą pačią spaudos konferenciją sakė, kad jis vietai nekomentuos žvalgybos įvertinimų, kiek Šiaurės Korėja yra priartėjusi prie galimybės pasigaminti branduolinių kovinių galvučių savo raketoms.

Tačiau kariškis pridūrė, kad Jungtinių Valstijų ginkluotosios pajėgos pasiruošusios "blogiausiam" scenarijui.

Martinas Dempsey
Martinas Dempsey
© AFP/Scanpix

„Jie yra įvykdę du branduolinius bandymus. Jie įvykdė kelis sėkmingus raketų paleidimus, - sakė M.Dempsey, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas. - Ir nesant konkrečių įrodymų, kurie rodytų priešingai, turime tikėtis blogiausio scenarijaus, - štai dėl ko mūsų pozicija tokia, kokia yra šiandien.“

Ch.Hagelis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai tikisi, "kad ta retorika bus sušvelninta" ir kad Pchenjanas sieks neutralizuoti "sprogstamą padėtį".

Šie komentarai nuskambėjo tuo metu, kai daugelis kelia prielaidą, jog Šiaurės Korėja ketina surengti naujus balistinių raketų bandymus, nepaklusdama Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliucijoms.

JAV pajėgų Ramiajame vandenyne vadas admirolas Samuelis Locklearas antradienį sakė senatoriams, kad jis rekomenduoja numušti Šiaurės Korėjos raketas tik tuomet, jeigu jos kelia pavojų Jungtinėms Valstijoms arba Vašingtono sąjungininkams tame regione.

Tačiau S.Locklearas pridūrė esantis įsitikinęs, kad JAV kariuomenė sugebėtų greitai nustatyti, kur yra nutaikyta kiekviena paleista raketa.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.