aA
Trečiadienį Seime susirinko valdančiųjų partijų frakcijos bei ministrai. „Darbiečiams“, regis, pavyko įtikinti socdemus, kad užsienio reikalų ministrui neįtinkantis Mantvydas Bekešius turi gauti aukštas pareigas. Tiesa, dar neaišku, kokias.
Mantvydas Bekešius ir Vytautas Gapšys
Mantvydas Bekešius ir Vytautas Gapšys
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Socdemai, „darbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir lenkai daugiau nei dvi valandas aptarinėjo premjero vizitą į Rusiją, energetikos bei skalūnų dujų klausimus. O po to partijų vadai ėmėsi opiausio klausimo – konflikto tarp „darbiečių“ ir socdemų dėl užsienio reikalų viceministro posto.

Posėdis po posėdžio

„Darbiečiai“ primygtinai siekia, kad viceministru būtų paskirtas jų partietis Mantvydas Bekešius, tačiau jo į savo komandą priimti nenori ministras Linas Linkevičius. Tokį ministro elgesį Darbo partijos pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys yra pavadinęs koalicijos sutarties pažeidimu ir „gyvenimu nuodėmėje“. Kad užsienio reikalų viceministro klausimas bus keliamas koalicijos susirinkime, trečiadienį ryte tvirtino ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Į koalicijos susirinkimą atvyko ir centrinė šio ginčo figūra – viceministro posto siekiantis M. Bekešius. Tuo tarpu ministras L. Linkevičius į Seimą neatvyko.

Oficialioje koalicijos susirinkimo darbotvarkėje M. Bekešiaus klausimo nebuvo. Premjeras Algirdas Butkevičius pristatė savo vizito Rusijoje rezultatus, taip pat aptartos partijų susitarimo dėl energetikos gairės, diskutuota dėl skalūnų dujų žvalgybos.

M. Bekešiaus klausimą aptarti susirinko valdančiųjų politinė taryba. Tiesa, ne pilnos sudėties. Seimo pirmininko kabinete susėdo parlamento vadovas Vydas Gedvilas, o taip pat – V. Uspaskichas, V. Gapšys bei A. Butkevičius su palyda ir „tvarkiečiai“.

V.Uspaskichas: „tas žmogus nebus pamirštas“

Koalicijos taryba posėdžiauti baigė tik apie 20.15 val. Po užsitęsusių diskusijų premjeras A. Butkevičius informavo, kad kivirčas dėl viceministrų postų bus išspręstas per maždaug savaitę.

„Jokių čia nematome problemų. Artimiausiu metu jinai bus išspręsta, ir nėra jokių ginčų. Rasim sprendimą. Kitos savaitės bėgyje, aš manau, bus vienas ar kitas sprendimas priimtas“, - kalbėjo socdemų lyderis.

Paklaustas, kokie yra „vieno ar kito“ sprendino variantai, premjeras paragino apsišarvuoti kantrybe. „Palaukit trupučiuką, ir sužinosit. Bet laikysimės susitarimo (kad Darbo partija turi gauti 13 viceministrų kėdžių – DELFI), nes esame džentelmenai“, - pridūrė A. Butkevičius.

Tuo tarpu Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas užsiminė, kad M. Bekešius turėtų užimti vienokį ar kitokį aukštą postą.

„Vis tiek bus 13 (viceministrų – DELFI). Ir tas žmogus nebus pamirštas“, - kalbėjo „darbiečių“ lyderis, pridurdamas, kad šio klausimo „premjeras imasi asmeniškai“.

Sutarė ir dėl skalūnų, ir dėl darbo grupių

Politikas teigė išsakęs A. Butkevičiui savo poziciją apie premjero formuojamas darbo grupes. Vienas iš sutarimų – kad nuo šiol į premjero darbo grupes turėtų būti deleguojami visų valdančiųjų partijų atstovai. Taip pat, V. Uspaskicho žodžiais, ketinama raginti valdančiuosius aktyviau siūlyti savo sprendimus ir įstatymų projektus, mat kai kurie jų esą užsigulėjo stalčiuose vien dėl iniciatyvos trūkumo.

Skalūnų dujų klausimu, anot „darbiečių“ lyderio, iš esmės pasiektas sutarimas – esą reikia leisti žvalgybą, o paskui žiūrėti, ar dujų Lietuvoje yra tiek, kad būtų verta užsiimti jų gavyba.

„Tikrai reikia leisti žvalgybą. Kada tiksliai žinosime, ar apsimoka gavyba dėl to kiekio, tada jau bus galima kalbėti apie gavybą. (...) O jeigu (dujų yra – DELFI) penkiems ar dešimčiai metų, kam ateities kartoms rizikuoti savo šalies ekologija“, - svarstė V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar tai jo asmeninė nuomonė, ar bendra koalicijos pozicija, jis atsakė užuomina: „Beveik taip buvo ir sutarta“.

A.Salamakinas – prieš „Chevron“

Koalicijos partneriai aiškinosi santykius ir dėl skalūnų dujų. Ir už uždarų durų buvo galima lengvai išgirsti, kaip Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas dėsto argumentus prieš „Chevron“ planus vykdyti skalūnų dujų žvalgybą.

Anksčiau „darbiečiai“ yra užsiminę, kad mainais į užsienio reikalų viceministro portfelį jie galbūt sutiktų užimti dvi viceministrų kėdes kitose ministerijose. V. Gapšys taip pat minėjo, jog galima peržiūrėti koalicijos sutartį, tačiau tokiu atveju esą „darbiečiai“ neatmeta galimybės siekti dar vieno ministro posto.

Vyriausybėje socdemai užima premjero postą bei turi septynis ministrus. „Darbiečiai“ turi keturis ministrus, „tvarkiečiai“ – du, o Lietuvos lenkų rinkimų akcija – vieną.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.