aA
Generalinis prokuroras Darius Valys teigia, kad Seimui pritarus „Drąsos kelio“ frakcijos seniūnės, parlamentarės Neringos Venckienės neliečiamybės panaikinimui, ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras kvies N. Venckienę į apklausas bei atliks kitus būtinus veiksmus.
Darius Valys
Darius Valys
© DELFI / Tomas Vinickas

„Be abejo (apklausti būtina – DELFI). Tai gali turėti įtakos veikų kvalifikavimui ir taip toliau. Jos nurodomos aplinkybės yra labai svarbios“, - Seime žurnalistams sakė D. Valys.

Tačiau jis atmetė svarstymus, kad panaikinus Seimo narės imunitetą jai gali būti pateikti įtarimai dėl bendrininkavimo nužudant.

„Šiandien nėra jokio pagrindo kalbėti apie kitus įtarimus N. Venckienei. Bet, be abejo, jeigu tokie atsirastų, reikėtų pakartotinai kreiptis į Seimą ir prašyti sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl kitų galimai padarytų nusikalstamų veikų. Bet pasikartosiu, šiandien toks klausimas nėra svarstomas ir pagrindo tam absoliučiai nėra“, - teigė generalinis prokuroras.

Kaip žinoma, N. Venckienė iš viso yra įtariama šešiais Baudžiamojo koedekso straipsnių pažeidimais. Ji įtariama viešai užgauliai pažeminusi teisingumą vykdžusią Panevėžio miesto apylinkės teismo kolegiją. Už tai pagal Baudžiamąjį kodeksą jai gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

Ji taip pat įtariama nevykdžiusi Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo perduoti vaiką motinai Laimutei Stankūnaitei, nevykdžiusi antstolio patvarkymų ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus parengtos bendravimo su motina tvarkos dėl teismo sprendimo vykdymo. Už tai N. Venckienė gali sulaukti viešųjų darbų, baudos, laisvės apribojimo arba arešto.

Dėl trukdymo antstolei, jos neįsileidimo, atsisakymo vykdyti jos nurodymus N. Venckienei gresia viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas arba laisvės atėmimas iki 2 metų.

L. Stankūnaitės apspardymas į pilvą bei kojas N. Venckienei gali reikšti viešuosius darbus, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki 1 metų.

Už piktnaudžiavimą globėjos teisėmis, psichinį L. Stankūnaitės dukters žlugdymą, vaiko pastatymą prie lango ir vertimą stebėti, kaip policija per minią ir užrakintas duris stengiasi patekti į N. Venckienės tėvų namus, N. Venckienei irgi gresia viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimu iki 1 metų.

„Drąsos kelio” frakcijos seniūnė ir buvusi teisėja, be kita ko, įtariama 2012 m. geguės 17 d. perimant vaiką iš jos bei perduodant L. Stankūnaitei pasipriešinusi policijos pareigūnui – tai yra sudavusi du smūgius į galvą. Už tai jai gresia viešieji darbai, bauda arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

„Baudžiamoji atsakomybė priklauso nuo daugelio aplinkybių, o pirmiausia prokuroras turi priimti sprendimą dėl bylos perdavimo teismui. Vertindamas aplinkybių visumą – lengvinančias, sunkinančias ir kitas – jis prašo teismo skirti atitinkamą bausmę, parenkamos baudžiamojo įstatymo tam tikros sankcijos ribose. Kalbėti apie konkrečias bausmes ar netgi jų rūšį, tikrai šiandien būtų neatsakinga“, - paklaustas, kas gresia N. Venckienei, sakė generalinis prokuroras.

D. Valys tik pabrėžė, kad atsakomybės N. Venckienei nereikia sieti su maksimaliomis baudžiamajame įstatyme numatytomis bausmėmis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.