aA
Neringos Venckienės šalininkai į mitingą, kuriuo siekė apginti „Drąsos kelio“ frakcijos lyderės teisinę neliečiamybę, antradienį rinkosi vangiai. 12 val., prasidėjus renginiui, Seimo prieigose būriavosi daugiau kaip 200 žmonių.
N.Venckienės šalininkai reikalauja nenaikinti jos neliečiamybės
© DELFI / Kiril Čachovskij

Pirminiais policijos duomenimis, apie 11.30 val. Nepriklausomybės aikštėje buvo apie 100 žmonių, tačiau per pusvalandį minia gerokai pagausėjo. Preliminariais policijos duomenimis, apie 12 val. nepriklausomybės aikštėje būriavosi apie 400 žmonių.

Mitingas pradėtas poetų eilėmis bei raginimais palaikyti N. Venckienę bei siekti, kad Drąsiaus Kedžio dukra nebebūtų su motina Laimute Stankūnaite.

Raginimus palaikyti N. Venckienę minia palydėjo ovacijomis, o į Seimą laidė šūkius „Gėda!“

Užtarti N. Venckienę atvyko ne tik „Drąsos kelio“ šalininkai. Petys petin su jais stojo ir Tautininkų sąjungos lyderis Gintaras Songaila bei poros kitų neparlamentinių politinių jėgų atstovai.

„Jie pasielgė kaip? Kaip mazgotės“, - N. Venckienės klausimą sprendusios Seimo komisijos darbą iš tribūnos įvertino G. Songaila.

Jis nepraleido progos priminti ir lenkų tautinės mažumos reikalavimus, kurie esą pažeidžia Konstituciją.

Melu ir susidorojimu kaltinti visi – tiek Seimas, tiek Vyriausybė, tiek prezidentė Dalia Grybauskaitė, tiek žiniasklaida, tiek teismai, prokuratūra ir policija.

Mitingas baigėsi be jokių incidentų. Jo pabaigoje išvardinta aibė reikalavimų, niekaip nesusijusių su N. Venckienės klausimu: nuo nacionalinio banko steigimo ir skalūnų dujų žvalgybos apribojimo iki valdininkų algų „lubų“ nustatymo ir rinkimų sistemos keitimo, eliminuojant politines partijas.

13 val., pasibaigus savivaldybės leidime numatytam renginio laikui, minia pradėjo skirstytis. Dalis susirinkusiųjų patraukė Seimo link, kiti liko Nepriklausomybės aikštėje laukti žinių apie sprendimą dėl N. Venckienės.

Rinkosi iš lėto

Nuo 11 val. leidimą mitinguoti gavę N.Venckienės rėmėjai, prasidėjus oficialiam renginio laikui, surinko vos kelias dešimtis žmonių, nors leidimas gautas 500 asmenų mitingui.

Pirmieji entuziastai prie parlamento rūmų su transparantais stovėjo jau apie 9 val.

Jų šūkiuose – sąžinės prašymas, prokurorų kaltinimas melu bei klausimas „Nuo kada Seimui vadovauja Nina?“, su akivaizdžia užuomina į prokurorą Niną Raugienę, siekiančią N. Venckienės imuniteto panaikinimo.

Tiesa, šie aktyvistai prie Seimo pastoviniavo trumpai ir netrukus išsiskirstė. Vėliau Nepriklausomybės aikštėje pradėjo būriuotis mitinguotojai, tačiau prasidėjus renginio laikui policijos pareigūnų aikštėje buvo beveik tiek pat, kiek N. Venckienės šalininkų. Daugiau politikės rėmėjų žadėta surinkti apie 12 val., kai Seime numatyta pradėti jos imuniteto naikinimo procedūrą.

Tuo tarpu Seime paaiškėjo, kad pati N. Venckienė veikiausiai nedalyvaus Seimo posėdyje, kuriame turėtų būti sprendžiamas jos likimas.

„Drąsos kelio“ frakcijos lyderės neliečiamybės klausimą Seime numatyta svarstyti apie 12 val. Vilniaus savivaldybė prie Seimo leido susiburti iki 500 politikės šalininkų.

Tai jau trečioji N. Venckienės teisinės neliečiamybės naikinimo procedūra. Pirmąsyk imuniteto ji neteko dar turėdama teisėjos statusą. Antrąsyk jos neliečiamybę naikino Vyriausioji rinkimų komisija, mat N. Venckienė imunitetą įgijo tapusi kandidate į Seimą.

DELFI primena, jog laikinoji komisija, sprendusi N. Venckienės imuniteto klausimą, Seimui pasiūlė atimti politikės imunitetą. Toks sprendimas priimtas peržiūrėjus 12 sekundžių vaizdo įrašą iš vadinamojo Garliavos šturmo. Po įrašo peržiūros laikinosios komisijos pirmininkas, socdemas Vytautas Saulis prasitarė, kad filmuotoje medžiagoje matyti, kaip N. Venckienė priešinasi policijos pareigūnams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.