aA
Į Lietuvos karių šarvuotą automobilį Afganistano Goro provincijoje sekmadienį šovė ir du lietuvių karius sužeidė Afganistano nacionalinės armijos karys (ANA), pirmadienį pranešė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.
Generolas pranešė, kas taikėsi į Lietuvos karius Afganistane
© DELFI / Kiril Čachovskij

Išpuolį įvykdęs karys sulaikytas, detales aiškinasi vietos pareigūnai.

"Rankiniu prieštankiniu granatsvaidžiu iššovė Afganistano nacionalinės armijos karys. Jis šiuo metu yra sulaikytas. Šiuo metu labai sunku pasakyti kažkokias detales. Šiuo metu su juo dirba tiek Afganistano nacionalinės armijos personalas, tiek policijos, tiek vietos prokuratūros, tiek Nacionalinio saugumo direktorato personalas. Taip pat į šiuos procesus įsitraukusi mūsų Provincijos atkūrimo grupės vadovybė", - žurnalistams sakė V.Tamošaitis.

Užpuolimas įvyko Lietuvos karių patruliui pravažiuojant pro ANA kontrolės postą.

Pasak jo, tikimasi, kad vienas iš sužeistų karių po kelių dienų grįš į rikiuotę, tuo metu kitas pirmadienį ryte buvo nugabentas į aukštesnio lygio karo ligoninę Mazari Šarife. Artimiausias 48 valandas jis bus stebimas, po to bus sprendžiama dėl tolesnio jo likimo.

"Pavojaus kario gyvybei nėra, karys stabilizuotas, visos gyvybinės funkcijos veikia gerai, karys jau mūsų globoje Čagčarane buvo sąmoningas", - teigė generolas.

"Manęs jų artimieji paprašė neviešinti nei sužeidimo pobūdžio, nei jų vardų, nei pavardžių. Aš galiu pasakyti, kad jie nėra iš vadovaujančio personalo, vienas karys yra vyresnysis eilinis, kitas yra grandinis", - kalbėjo karininkas.

Pamaina, kurioje tarnavo šie kariai, eina į pabaigą. Sužeistieji Gore praleido penkis mėnesius.

Šiuo metu Afganistane tarnauja provincijos atkūrimo grupės šešioliktoji Lietuvos karių pamaina, kurios daugumą sudaro Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės kariai.

Lietuva misiją Gore planuoja baigti šiais metais. Paskutiniai kariai provinciją turėtų palikti rugsėjį. Sunkiai pasiekiame ir viename skurdžiausių Afganistano regionų Lietuvos kariai tarnauja nuo 2005 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.