aA
Šventajam Sostui vadovaus popiežius Jorge Bergoglio, buvęs Buenos Airių kardinolas, jėzuitas, Konklavoje nutarė Kardinolų kolegija. 266–uoju Katalikų Bažnyčios vadovu tapęs 76 metų Jorge Bergoglio trečiadienio vakarą pirmąjį popiežišką palaiminimą suteikė Šv. Petro aikštėje susirinkusiems maldininkams iš viso pasaulio.
Jorge Bergoglio
Jorge Bergoglio
© AFP/Scanpix

J. Bergoglio pasirinko Pranciškaus popiežišką vardą. Naujasis popiežius gimė 1936 metais. 76 metų pontifiką kardinolu paskyrė dar Jonas Paulius II.

„Broliai ir seserys, labas vakaras“. Tokiais paprastais žodžiais į susirinkusiuosius Šv. Petro aikštėje kreipėsi naujasis pontifikas ir pakvietė visus pasimelsti „Tėve mūsų“ malda už popiežių emeritą Benediktą XVI.

Naujasis popiežius kvietė pradėti broliškumo ir pasitikėjimo vienas kitu kelionę ir melstis vienas už kitą, kad visi broliškai sutartume.

Popiežius linkėjo, kad kelionė, kurią šiandien pradeda, būtų vaisinga Romos evangelizacija.

Prieš pirmąjį palaiminimą popiežius Pranciškus paprašė paslaugos: kreipėsi į susirinkusiuosius su prašymu tyloje pasimelsti už jį ir jį palaiminti.

Ne tik susirinkusiems šv. Petro aikštėje, bet ir priimantiems palaiminimą per radiją, televiziją ar kitomis komunikacijos priemonėmis buvo suteikti visuotiniai atlaidai.

Pranciškaus I inauguracinės mišios įvyks kovo 19 dieną, antradienį, pranešė Vatikanas.

Įspūdingas vardas

Kaip DELFI sakė Lietuvos ambasadorė prie Šventojo Sosto Irena Vaišvilaitė, Pietų Amerikos kardinolo išrinkimas popiežiumi  rodo daug naujų dalykų. Visų pirma popiežiumi tampa pirmas jėzuitas, pirmas žmogus ne europietis, nors ir kilęs iš italų šeimos.

„Įspūdinas ir jo pasirinktas vardas, kurio neturėjo nė vienas popiežius – Pranciškus. Vardas ženklina ne tik naujojo popiežiaus gyvenimo pasikeitimą, bet ir jo tam tikrą pontifikato programą. Šiuo atveju vardas nurodo dvasinį atsinaujinimą, paprastumą, neturtą“, – pabrėžė ambasadorė.

Primindama Pranciškų neturtėlį, I. Vaišvilaitė negalėjo nepaminėti ir jėzuitų šventojo Pranciškaus Ksavero, kuris buvo misijonierius ir mirė prie Kinijos krantų.

„Tai, kad jėzuitas pasirenka Pranciškaus vardą galbūt nurodo ir jėzuitų, o ne tik pranciškoniškąją tradiciją“, – DELFI sakė Vatikane popiežiaus prisistatymą stebėjusi Lietuvos ambasadorė prie Šventojo Sosto.

Pirmąją popiežiaus Pranciškaus kalbą I. Vaišvilaitė vadino sukrečiančia. Ypač įspūdinga ambasadorei buvo tai, kad prieš laimindamas susirinkusius šv. Petro aikštėje, naujasis Katalikų Bažnyčios vadovas pats pasiprašė žmonių palaiminimo.

Bažnyčios atnaujintojas

Kaip teigė filosofas Vytautas Ališauskas, Argentinos kardinolo pasirinkimas vadintis Pranciškumi rodo istorinį lūžį Bažnyčios gyvenime, nes šventasis Pranciškus dar vadinamas Bažnyčios atnaujintoju.

Pranciškaus vardą popiežius pasirenka pirmą kartą.

V.Ališausko nuomone, gana neįprasta ir tai, jog popiežiumi tapo jėzuitas.

Komentuodamas, kokie uždaviniai laukia naujojo pontifiko, Kardinolų kolegijos narys kardinolas Oscaras Maradiagas teigė, jog pirmasis iššūkis naujam popiežiui bus klausimas, kaip skelbti Evangeliją pasauliui, kuris nemano, kad jam tai būtina, kuris nejaučia tokio poreikio, yra suformuotas materializmo ir reliatyvizmo, pasitenkina maža individualistinio religingumo doze, orientuodamasis į pinigus ir turėjimą.

Šiuo požiūriu, pasak kardinolo O. Maradiago, iš kapitalizmo kilęs materializmas galbūt yra blogesnis už tą, kuris gimsta iš marksizmo. Kitas iššūkis yra misijos. Tik penktadalis žmonių pasaulyje pažįsta Kristų.

Istorinis įvykis

Stebėdami Siksto koplyčios kaminą, žmonės bendravo, kai kas meldėsi, grupelėmis giedojo giesmes, tačiau dauguma – tiesiog laukė. Pasirodžius dūmeliui, maldininkai ne iš karto atskyrė, kokia jo spalva, ar jis tikrai baltas.

Stovintys aikštėje gręžėsi į šv. Petro bazilikos didįjį varpą, nors iš pradžių dar nesigirdėjo jokio garso, mat varpui prireikia laiko, kad pradėtų skambėti įsisiūbavęs.

Pradėjus siūbuoti varpui, minia sujudo šaukdama ir rodydama į tą pusę, o jam suskambus – džiūgavo tapusi istorinio įvykio dalyve.

Milijardui katalikų popiežiaus išrinkimas – nauja epocha.

Kitaip, nei per iškilmingas pamaldas, kur arčiau įleidžiami katalikiškų organizacijų ir valstybių atstovai su kvietimais, laukiant popiežiaus pasirodymo niekam neišdalyti kvietimai. Tvarka aikštėje prižiūrima, bet jokių atitvarų nėra.

Tradicija Šv. Petro aikštėje laukti naujojo popiežiaus – labai sena, menama nuo pirmųjų krikščionybės amžių, kai Romos vyskupą rinko miesto žmonės.

Iš pradžių Bažnyčios vadovo rinkimai vyko viešai, bet ilgai užtrukdavo. Yra istorinio pagrindo anekdotiniam įvykiui, kai miestiečiai sustūmė kardinolus į Konklavą ir liepė išrinkti Romos vyskupą, piktindamiesi: kiek galima gyventi be popiežiaus?

Vatikanas stebisi kardinolų „drąsa“ išrinkti Pranciškų I

Vatikanas trečiadienį pasveikino kardinolų „drąsą“ per istorinę konklavą Siksto koplyčioje išrinkti popiežiumi pirmąjį hierarchą iš Lotynų Amerikos.

Kardinolai „turėjo drąsos peržengti Vandenyną ir išplėsti Bažnyčios perspektyvą“, – sakė Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi apie Pranciškaus I išrinkimą.

Naujajam popiežiui – Lietuvos Prezidentės sveikinimai

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikina Argentinos kardinolą Jorge Mario Bergoglio tapus naujuoju katalikų Bažnyčios vadovu - popiežiumi Pranciškumi I, o visus Lietuvos ir pasaulio tikinčiuosius - su greitu naujo dvasino lyderio išrinkimu bei linki atsinaujinimo pasauliui ir pačiai Bažnyčiai.

„Tai yra ypatinga žinia ne tik Romos Katalikų Bažnyčiai, bet ir visiems kitiems pasaulio tikintiesiems bei pasauliečiams. Tikiu, kad tęsite iškilaus savo pirmtako – Popiežiaus Benedikto XVI – misiją, vienydamas krikščionis, būdamas dvasiniu lyderiu ir pavyzdžiu viso pasaulio žmonėms“, - rašoma Prezidentės sveikinimo laiške.

Lietuvos vadovė naujajam pontifikui palinkėjo visokeriopos sėkmės ir ištvermės ganytojiškame kelyje.

Prezidentė su kitų šalių vadovais dalyvaus inauguracijos iškilmėse Vatikane ir naujajam Popiežiui padovanos lietuvišką verbą.

B.Obama perdavė linkėjimus „pirmajam popiežiui iš abiejų Amerikų“

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį amerikiečių vardu perdavė "šiltus linkėjimus" naujajam popiežiui Pranciškui I ir pasveikino jį kaip "pirmąjį popiežių iš abiejų Amerikų."

"Kaip neturtingųjų ir labiausiai pažeidžiamų tarp mūsų gynėjas, jis toliau neša meilės ir užuojautos žinią, įkvėpusią pasaulį prieš daugiau kaip du tūkstantmečius, kad mes vienas kitame regėtumėme Dievo veidą", - sakė jis apie naująjį Katalikų Bažnyčios vadovą iš Argentinos.

Argentinos prezidentė sveikina savo tėvynainį

Argentinos prezidentė Cristina Kirchner trečiadienį pasveikino Buenos Airių arkivyskupo Jorge Mario Bergoglio išrinkimą pirmuoju popiežiumi iš Lotynų Amerikos ir palinkėjo naujajam katalikų lyderiui daug sėkmės.

„Mes linkime jam, kuris su didžiule atsakomybe perima Bažnyčios vadeles, vaisingos sielovadinės misijos siekiant teisingumo, lygybės, brolybės ir taikos žmonijoje“, – savo pranešime spaudai sako C.Kirchner, kuri yra katalikė, bet nepalaiko šiltų asmeninių santykių su hierarchu, tapusiu Pranciškumi I.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.